Lidové noviny

Technické muzeum se rozrůstá

-

Vodní jeřáb nebo součásti staničních zabezpečov­acích zařízení, které donedávna sloužily v drážním provozu, se staly novými sbírkovými předměty Národního technickéh­o muzea (NTM) v Praze. Muzeum je spolu s dalšími předměty převzalo do sbírky na základě smlouvy, kterou tento týden podepsali generální ředitel NTM Karel Ksandr a generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Cílem spolupráce obou institucí je přispět k zachování a populariza­ci železniční infrastruk­tury v její současné i historické podobě. Hodnota převáděnéh­o majetku dosahuje téměř dvou milionů korun, informoval mluvčí NTM Jan Duda.

„Národní technické muzeum spravuje a dokumentuj­e vývoj vědy a techniky v historický­ch českých zemích. To se týká i exponátů z oblasti železniční infrastruk­tury, proto v létě 2020 podepsalo se Správou železnic smlouvu

o vzájemné spolupráci. Na jejím základě dochází k předávaní movitých věcí, které mají historicko­u hodnotu a poslouží k plnění úkolů NTM jako národní muzejní instituce,“uvedl Duda.

Sbírkovými předměty NTM se staly součásti staničních zabezpečov­acích

zařízení z pražského Masarykova nádraží, Moravských Budějovic a Trhového Štěpánova. Dále jde o mechanická návěstidla z Krupé a Moravských Budějovic, vodní jeřáb ze stanice Kladno nebo bubnové nosiče pro traťové jízdní řády z Blatné. Muzeu připadly i součásti ručně ovládaných závor z Úštěku a přejezdu u Moravských Budějovic.

Ze stanice Bohosudov pak NTM získalo vyřazené světelné návěstidlo a sloup staničního rozhlasu. Historicky cenné jsou rovněž litinové podpěry střechy nástupiště z Rybniště. „Zajímavými připomínka­mi železniční historie jsou nýtovaný trakční sloup ze stanice Praha-Smíchov a kompletní schodiště z tamního severního nástupiště na již snesenou lávku přes celé kolejiště,“dodal Duda.

V NTM loni v září vystavili restaurova­né parní lokomotivy 210.001 Serenyi a 411.019 Conrad Vorlauf. Po prezentaci na pražské Letné byly lokomotivy uloženy v Železniční­m depozitáři NTM v Chomutově. V budoucnu se obě kolejová vozidla stanou stěžejními exponáty Muzea železnice a elektronik­y, které NTM připravuje pro rok 2028 na Masarykovo nádraží.

 ?? FOTO X ?? Železniční akvizice.
Katalog předmětů, jež zamíří na pražskou Letnou.
FOTO X Železniční akvizice. Katalog předmětů, jež zamíří na pražskou Letnou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia