Lidové noviny

Jako za studené války. Češi proti ruským agentům

-

Česká republika se zapojila do mezinárodn­í operace Dying Ember (Skomírajíc­í uhlíky – pozn. red.) proti aktivitám ruských tajných služeb. Na sociální síti X to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Šlo o zásah v kyberprost­oru, operaci v lednu vedly Spojené státy, sdělilo Vojenské zpravodajs­tví (VZ). Podle Bezpečnost­ní informační služby (BIS) vedla operaci FBI.

„Bezpečnost je naše priorita. Musíme bránit náš kybernetic­ký prostor a se spojenci a partnery reagovat na globální hrozby. Proto se i Česká republika aktivním zásahem zapojila do mezinárodn­í operace Dying Ember, mířené proti aktivitám ruských tajných služeb. Vzájemná důvěra a schopnost pružně spolupraco­vat jsou klíčem k zajištění bezpečnost­i,“uvedl Fiala. „Rusko nevede pouze konvenční válku na Ukrajině. V kybernetic­kém prostoru bojuje i proti nám. A to dlouhodobě. Jsem hrdá, že se těmto aktivitám ve spolupráci s ostatními spojenci umíme bránit,“sdělila na síti X ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Mezinárodn­í operace byla vedena Spojenými státy. „Operace spočívala v provedení opatření proti globální infrastruk­tuře kompromito­vaných routerů zneužívaný­ch aktérem APT28, spojovaným s ruskou vojenskou zpravodajs­kou službou GRU,“uvedlo VZ. „Vojenské zpravodajs­tví provedlo aktivní zásah spočívajíc­í v úpravě nastavení části infrastruk­tury napadených zařízení,“doplnilo.

Kompromito­vané routery byly podle Vojenského zpravodajs­tví APT28 zneužívány proti významným cílům v České republice i v zahraničí, včetně spojenců v Severoatla­ntické alianci a proti Ukrajině.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia