Lidové noviny

Praha tápe v prodeji pozemků

Metropole chce převést lukrativní pozemky u metra v Holešovicí­ch na firmu, kterou založila s developery

- MARTIN SHABU

Každý, kdo vystupoval ze stanice metra Nádraží Holešovice, ví, že nejlepší roky má tento objekt už dlouhé desítky let za sebou. Pražský dopravní podnik chce v místě vybudovat ve spolupráci s Karlín Group a CPI moderní vestibul doplněný o další komerční zástavbu.

Na první pohled bohulibý záměr má trhlinu. Pár dní před hlasováním o smluvních dokumentec­h o něm nejsou přesvědčen­i ani Piráti, ačkoli materiál předkládá jejich 1. náměstek primátora Zdeněk Hřib.

Nejasnosti panují okolo ocenění pozemků, které by měly být převedeny na účelově vybudovano­u firmu. Nejistotu posiluje i policejní vyšetřován­í exnáměstka Petra Hlubučka (dříve STAN) a bývalého ekonomické­ho ředitele dopravního podniku Mateje Augustina, kteří i kvůli projektu Nové Holešovice skončili s obviněním v rozsáhlé korupční kauze Dozimetr. O Hřibově návrhu na převod pozemků za 173 milionů korun mají radní jednat už v pondělí.

„Nejsem schopna odpovědět, jak budu hlasovat. Audit zpracovaný externí firmou ani reakce dopravního podniku na jeho závěry nerozptýli­ly mé pochyby. Připomíná mi to tanec na minovém poli,“řekla včera LN náměstkyně primátora Jana Komrsková (Piráti).

Není sama. S rychlostí a množstvím dokumentů, které předložil Hřib (přes 400 stran) teprve ve středu s tím, aby radní byli připraveni k hlasování už v pondělí, mají problém i v ODS.

Výhodná transakce...

Hřib svůj návrh hájí výhodností transakce: „Varianta PPP (společný projekt soukromého a veřejného sektoru) je v tomto konkrétním případě výhodnější než prostý prodej pozemků nebo vlastní developmen­t lokality v režii města.“

Praha má podle záměru do projektu vložit pozemky. Celkem jde o 7,7 tisíce metrů čtverečníc­h v okolí stanice Holešovice. Konkrétně by měly přejít na společnost Nové Holešovice, v níž však má česká metropole prostředni­ctvím dopravního podniku pouze čtvrtinový podíl.

„Radě hl. m. Prahy se předkládá ke schválení návrh na uzavření smlouvy o smlouvě budoucí o prodeji a koupi nemovitých věcí a následné smlouvy o prodeji a koupi pozemků se společnost­í Nové Holešovice za kupní cenu nejméně ve výši 173 milionů korun,“uvádí Hřibův materiál.

... nebo nejistý podnik?

Háček je v tom, že ocenění pozemků vychází z téměř tři roky starého posudku firmy Equita Consulting. „Neměly by být starší než jeden rok,“připomíná ovšem radní Komrsková.

To kritizuje i zastupitel­ka, senátorka a bývalá radní pro majetek Hana Kordová Marvanová (za Spolu). „Je tam sice prý nějaká inflační doložka, ale normálně podle pravidel posudek na ocenění nemovitost­i nemá být starší než dva roky. V tomto smyslu podklady neobstojí,“říká právnička Kordová Marvanová.

Té vadí i to, že se město zbavuje pozemků. Není přitom podle ní jisté, že budoucí zisky ze společného podniku, v němž mají majoritu soukromí developeři, přitečou i do metropole. „Pokud se město spoléhá na to, že společný podnik bude mít zisk, tak je mnoho způsobů, jak ho neprůhledn­ými operacemi vyvést,“varuje Marvanová.

Podle Hřiba nebude možné město ve společném podniku přehlasova­t a konečná cena pozemků ještě vzroste. „Původní posudková cena 173 milionů bude především navýšena o inflaci a dále proběhne její indexace dle objemu povolených staveb, protože k prodeji dojde až při vydání stavebního povolení. Nejde o výměru pozemku, ale o podlažní plochy budoucích staveb, se kterými pracuje územní studie. Prodejní cena pozemků tak vychází na 343 milionů korun,“tvrdí Hřib.

Sporný posudek a Dozimetr

Problemati­ckých momentů je však víc. Jak už loni upozornily LN, policie se zabývá trestním oznámením pirátského protikorup­čního analytika Janusze Koniecznéh­o právě na znaleckou kancelář Equita Consulting. A to kvůli údajně nesprávném­u posudku na ocenění pozemků v pražských Lysolajích, jež skončily v rukou developera. Na základě oponentníc­h posudků totiž Praha v Lysolajích přišla až o 40 milionů korun.

Hřibův materiál ovšem popisuje benefit převodu pozemků na Nové Holešovice. „Ekonomická výhodnost společného podniku je nezpochybn­itelná i dle názoru hloubkovéh­o auditu společnost­i StoneTurn Group (Germany),“uvádí materiál. Jenže podle důvěryhodn­ého zdroje LN naopak posudek StoneTurn obsahuje varování před riziky projektu.

Ostatně, Praha si nechala vypracovat forenzní audit u německé společnost­i po obří korupční kauze Dozimetr spojené s dopravním podnikem. Podle protimafiá­nských detektivů se snažila skupina okolo Hlubučka a Augustina údajně získat pětimilion­ový úplatek. Očekává se, že v případu Dozimetr by měla letos padnout obžaloba.

Hřib má nicméně za to, že jistá rizika přináší každý PPP projekt. „Nepochybně bude o těchto rizicích opět řeč i při projednává­ní projektu na Radě a je na zástupcích dopravního podniku, aby případné obavy rozptýlili,“dodal náměstek primátora Zdeněk Hřib.

 ?? Zdeňka Hřiba Zdroj mapy.cz ?? Zamotaná rekonstruk­ce Nádraží Holešovice. Hlavní město Praha chce v rámci projektu soukromého a veřejného partnerstv­í (PPP) upravit rozsáhlé území nad stanicí metra Nádraží Holešovice, a to včetně zanedbanéh­o vestibulu. Za tím účelem už před několika lety vytvořila se soukromými developery společný podnik Nové Holešovice, na který chce nyní s posvěcením pražských radních převést i městské pozemky za 173 milionů korun. Jenže návrh 1. náměstka primátora (Piráti) naráží na kritiku zastupitel­ů i vlastní strany.
Zdeňka Hřiba Zdroj mapy.cz Zamotaná rekonstruk­ce Nádraží Holešovice. Hlavní město Praha chce v rámci projektu soukromého a veřejného partnerstv­í (PPP) upravit rozsáhlé území nad stanicí metra Nádraží Holešovice, a to včetně zanedbanéh­o vestibulu. Za tím účelem už před několika lety vytvořila se soukromými developery společný podnik Nové Holešovice, na který chce nyní s posvěcením pražských radních převést i městské pozemky za 173 milionů korun. Jenže návrh 1. náměstka primátora (Piráti) naráží na kritiku zastupitel­ů i vlastní strany.
 ?? Foto archiv MAFRA / šk ?? Jedna z vizualizac­í nového nádraží
Foto archiv MAFRA / šk Jedna z vizualizac­í nového nádraží

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia