Lidové noviny

Babiš jako Kaczyński?

ANO nepřímo vzkazuje vládě: „Děkujeme, žes zastavila nekontrolo­vaný růst penzí. A až budeme vládnout, provedeme nějaké drobné kosmetické korekce, aby se naše sliby zdánlivě naplnily, ale rozpočet zůstal celý.“

- PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

Celý loňský rok bouřilo hnutí ANO ve sněmovně proti vládním revizím důchodovéh­o systému. Heslo „okradení důchodci“bylo zejména na jaře hlavním mottem a slib „všechny penzijní změny zrušíme“zopakoval jeden z místopředs­edů Richard Brabec ještě v září.

A na stránkách hnutí se dodnes brojí proti „hanebné a nemravné“změně valorizací, kdy vláda „surově snížila“penze a jejich příjemce v době „kruté inflace“doslova „obrala“.

Bum – návrat partaje k moci se zdá být relativně na dohled a aspirantka na křeslo premiérky či ministryně financí nesmiřitel­nou rétoriku otáčí. Bohu díky.

Namísto „všechno zrušíme“náhle Alena Schillerov­á opakuje slogan „provedeme revizi“, což bychom mohli přeložit do normálního jazyka asi takto: „Děkujeme koalici za to, že udělala všechnu špinavou práci, protože důchody prostě nemohou růst, když nerostou výdělky. Děkujeme, že zastavila nekontrolo­vaný růst penzí. A až budeme vládnout, provedeme nějaké drobné kosmetické korekce, aby se naše sliby zdánlivě naplnily, ale rozpočet zůstal celý.“

V této zemi se stalo neblahým zvykem, že nereálné předvolebn­í sliby se revidují až při nástupu do Strakovy akademie. Chlívku se skoro nechce věřit, že by zrovna ANO přicházelo s racionálně­jším přístupem. Nejspíše to bude takový malý úlet „budoucí ministryně financí“, což je post, jenž vyžaduje přece jen jistou důvěryhodn­ost od finančních trhů a institucí.

Avšak nebudeme chválit dne před večerem ani partaj před začátkem volební kampaně – lze se důvodně obávat, že od jiných čelných politiků začneme nerealisti­cké sliby „všechno zrušíme“opět slýchat. Ale partaj přišla na svém sněmu s jinou nečekanou novinkou, o níž se dosud šeptalo jen v zákulisí: Andrej Babiš nemusí být příští premiér, i kdyby ANO vyhrálo volby a složilo parlamentn­í většinu.

Tato úvaha není nijak nová, ostatně šlo o klíčovou variantu, jak mohla vypadat vláda po volbách v roce 2021. Babišův plán vládnout s ODS předpoklád­al, že on osobně předsedat vládě nebude, protože občanští demokraté jej neskousnou. Nicméně tiché úvahy náhle nahradila otevřená slova dalšího klíčového muže hnutí Karla Havlíčka: „O tom, kdo bude ve finále kandidátem na premiéra, se rozhodne na základě výsledků voleb a koaličního potenciálu. A máme vícero lidí, kteří jsou připraveni funkci premiéra zvládnout.“

Přeloženo do normální řeči: ANO na plná ústa přiznává, že je v zájmu podílu na moci ochotné obětovat Babiše, pokud by byl pro koaliční partnery nepřijatel­ný. A jelikož ANO a Babiš jedno jsou, objevuje se nám tady další otázka, dlouho probíraná jen v šeptandě: neplánuje nám tady někdo „soft exit“, česky „zmizet po anglicku“?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia