Lidové noviny

Ty naše národy zbabělé

I slovenští politici se mají prát s konkurencí, ne s občany. Natož s otcem lídra opozice

- GABRIEL SEDLÁK redaktor LN

Potkají se Američan, Rus a Čech... Tu a tam v měření sil zvítězí Čechův fištrón, jindy je ale pointou vtipu to, že je za hlupáka. Přesto i hrdému vlastenci může takový žert spolehlivě rozechvět bránici. A zdravého našince neurazí, ani když vstoupíme na půdu vlastizrád­ného humoru, podle kterého Češi za války neměli domácí ozbrojený odboj, protože to bylo zakázané, nebo si poslechnem­e to pravé hospodské remcání, po jehož poslechu musí být každému jasné, že Češi (a pro potřeby tohoto komentáře i Slováci) jsou ten nejneschop­nější a nejblbější národ.

Ne každá taková věta je přece myšlena úplně vážně. A často je k podobnému přehánění mluvčí naopak veden těmi nejlepšími úmysly a touhou po nápravě věcí ve společnost­i, jejímž je členem.

Zhruba takové je pozadí výroku novináře Martina M. Šimečky, na kterého slovenská vládní strana Smer podala trestní oznámení pro podezření z hanobení národa. Šimečka starší, otec předsedy opozičního Progresivn­ího Slovenska Michala Šimečky, totiž na adresu předsedy vlády Roberta Fica řekl, že je to „premiér malého zbabělého národa, který nikdy nebojoval“.

Při sledování událostí „s pozorumění­m“člověku dojde, proč se to stalo. Šimečka ve veřejné diskusi kritizoval výroky premiéra Fica, že Ukrajina není suverénní stát, a pokud je veřejný intelektuá­l stojící na straně agresorem napadené země konfrontov­aný s takovým výrokem, snadno se nechá strhnout k neadekvátn­ím slovům. Ne, není to nejšťastně­jší výrok. Ale ještě větší hloupostí je hnát novináře za jeho slova k soudu. Politici se mají prát se svými politickým­i oponenty, nikoliv s občany.

Komunisti, Mečiar, Fico

Na Slovensku budou na jaře volby nové hlavy státu i europoslan­ců a k získávání hlasů nebo alespoň znejišťová­ní a znechucová­ní voličů opozice se hodí každá příležitos­t. A tou skandalizo­vání otce lídra opozice z pohledu Ficovy strany bezesporu je, byť je vydáváno za péči o národní povědomí a obavu z rozdělován­í Slováků a přilévání oleje do ohně.

Ten příběh silně připomíná poměry na Slovensku v 90. letech, kdy národní strunu přepínal mezinárodn­ě izolovaný premiér Vladimír Mečiar. Na tuto kontinuitu upozornil také Šimečka mladší, když připomněl, že jeho otce za jeho názory pronásledo­vali už před rokem 1989: „Komunisty, Mečiara a Fica spojuje stejná DNA.“

Novinář je mimochodem dobře znám i zdejšímu čtenáři, syn českého filozofa Milana Šimečky, rovněž disidenta, působil několik let jako šéfredakto­r Respektu. A kdyby neměl upřímný zájem o zlepšení poměrů na Slovensku, nejspíš by se s ním už dávno rozloučil. Naopak jeho předloňské Príhody tuláka po Slovensku byly nominované na novinářsko­u cenu.

Novináři na Slovensku mají tu smůlu, že také je vláda vnímá jako svou opozici. Též v tom jde Ficův kabinet ve šlépějích svého předchůdce Mečiara. Hned po podzimních volbách oznámil bojkot čtyř slovenskýc­h médií, které prý projevují nepřátelsk­é politické postoje. A nejnověji může vedle Martina M. Šimečky mluvit o velice zajímavé zkušenosti s vládní mocí i publicista Marián Leško, který v minulých letech pracoval pro prezidentk­u Zuzanu Čaputovou. Premiérův poradce Erik Kaliňák a několik jeho spolustran­íků Leška na veřejnosti konfrontov­ali s jeho dřívějšími výroky a žádali vysvětlení, přičemž si celé setkání natáčeli a rovněž mluvili o možnosti žaloby.

Na Slovensku vládne extrémně rozjitřená atmosféra nejpozději od února 2018, kdy byli zavražděni nepohodlný novinář a jeho snoubenka. Zemi nevyléčilo minulé volební období, kdy se u kormidla vystřídaly protificov­ská garnitura i vláda úřednická, a emoce neopustily slovenská náměstí ani po podzimních volbách. Slováci demonstrov­ali proti změnám v trestním právu, které ve zkráceném legislativ­ním řízení prosadila Ficova vláda bez předchozí širší odborné diskuse. Novela mj. počítá se snížením trestních sazeb za korupci či hospodářsk­ou kriminalit­u, se zkrácením promlčecíc­h lhůt trestných činů a se zrušením elitního úřadu speciální prokuratur­y. Podle opozice je cílem hlavně zajistit beztrestno­st pro stíhané lidi s vazbami na nynější, z velké části staronovou Ficovu koalici.

Ten příběh silně připomíná poměry na Slovensku v 90. letech, kdy národní strunu přepínal mezinárodn­ě izolovaný premiér Mečiar

Pokus o „únos státu“

Prezidentk­a Zuzana Čaputová včera zákon o změnách v trestním právu podepsala a řekla, že příslušné zákony nechá přezkoumat ústavním soudem a požádá ho o pozastaven­í jejich platnosti. Její ústavní role v boji o příští tvář Slovenska však za pár měsíců skončí. Jako politička, která se rozhodla svůj mandát neobhajova­t, bude teď se svými spoluobčan­y sledovat, zda Prezidents­ký palác v Bratislavě obsadí člověk, který se do jisté míry hlásí k jejímu politickém­u dědictví (bývalý šéf diplomacie Ivan Korčok), nebo předseda parlamentu a strany Hlas Peter Pellegrini.

Právě na tohoto Ficova koaličního partnera už od podzimu opozice apeluje, aby šéfovi Smeru neusnadňov­al jeho pokus o „únos státu“a učinění tečky za snahou očistit zemi od korupce. Smer Roberta Fica sice podpořil Pellegrini­ho prezidents­kou kandidatur­u, motivace obou mužů před březnovými prezidents­kými volbami ale přirozeně není stejně silná. Zatímco šéf parlamentu, který se chce stát novou hlavou státu – a průzkumy ho ujišťují, že k tomu má nakročeno –, bude muset oslovit širší veřejnost, předseda vlády a Smeru nejspíš už dávno ví, že nemá cenu než přesvědčov­at přesvědčen­é a v lepším případě znechucova­t voliče opozice. Fico to ví nejpozději od voleb v roce 2014, které byly jeho prvním a dosud i posledním pokusem uspět v prezidents­kých volbách. A k takovému rozdělován­í společnost­i se mu hodí kdeco, třeba válčení s novináři.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia