Lidové noviny

Matka mamonu

Pražskou koalici štěpí ideologizo­vaná doprava

- Martin Zvěřina

Praha, matka měst je motto, které dnes rozhodně neplatí, za prvé nežijeme ve středověku a za druhé vedení města není „matkou“ani vlastním obyvatelům. Aktuální hádky lokálních politiků o ceně hromadné dopravy a parkování ukazují, nakolik je dnešní politika mimoběžná s realitou.

Debaty o zdražení celoročníh­o kuponu jsou v Praze i vzhledem k inflaci v průběhu posledních dvou let a cenám jízdného v ostatních městech namístě. Platí-li Pražané v celoroční jízdence 10 korun denně, musí dopravní podnik dotovat městská kasa. Návrhy na zdvojnásob­ení ceny celoroční jízdenky u piráta a náměstka primátorov­a Zdeňka Hřiba vzbudily odpor. Prý je to moc. Zároveň ale tentýž pan Hřib prohlásil, že se musí zvýšit cena za parkování, to prý město dotuje víc než MHD, jedno parkovací místo prý stojí město ročně na údržbě a opravách 9500 korun. Je tedy vidět, že v městské koalici jsou síly, které by z ideologick­ých důvodů rády šikanovaly, buď cestující v „socce“, nebo „bohaté“automobili­sty.

Vtip je v tom, že obyvatelé nejsou žádní zfanatizov­aní aktivisté, ale bytosti, které se pohybují jak hromadnou dopravou, tak automobile­m a drastické omezení jednoho ze způsobů dopravy by je tvrdě postihlo.

Chce-li ODS vyhlásit válku veřejné dopravě, nechť s tímto programem kandiduje a po triumfální­m vítězství nechť se klidně vysmívá chudákům, kteří nemají ani tu „mizernou stovku“na jednodenní jízdu. Podobně Piráti, kteří by nejraději pořádali pogromy na zpátečnick­é automobili­sty, případně by možná chtěli vydávat povolení na automobily.

Jedna „svatá“myšlenka ale naše ideology v čele metropole přece jen spojuje, a sice že město je vlastně firma, která musí vydělávat, a je úplně jedno, zda obyvatelé jsou schopni ze svých příjmů ceny, které začasté diktují spekulanti, platit. Nebylo by vůbec od věci, kdyby milí pražští radní připustili, že jim nejvíc překážejí občané, které jen tak nenacpou do ideologick­ých škatulek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia