Lidové noviny

Toto že je zima?

Proč se časem bude lyžovat i bruslit v halách

- Zbyněk Petráček

Ladovská zima je zavedený termín. Zasněžená krajina, sáňkující děti, zamrzlý rybník. Jenže to je čím dál víc jen minulost. Holandští malíři za malé doby ledové zachycoval­i lidi bruslící na zamrzlých kanálech. I to už je minulost. Chtějí-li si Holanďané zabruslit v přírodě, jezdí třeba na Lipno. Tedy mají-li štěstí a je-li tam dost silný led, což je stále častěji také minulost. Tak vypadá v praxi vývoj klimatu.

Aktivisté milují atmosféru konce světa, jako před 600 lety radikální husité. Ovlivňuje to i média. Ta šíří zprávy typu, že minulý rok, měsíc, den byl nejteplejš­í v měřené historii. Aniž by někdo rozebíral, podle jaké metodiky se globální teplota za rok, měsíc, ba den zjišťuje. V souboji mediální přitažlivo­sti vyhrávají aktivisté nad vědci. Tím spíše sledujme, co vědci sdělují. Třeba klimatolog Radim Tolasz v těchto LN.

Když se řekne „nový normál“, leckdo si vybaví strašení za covidu, že bez digitálníh­o průkazu si člověk ani neškrtne. Jenže meteorolog­ové používají normály už dlouho. Měří-li se v Praze teploty už 250 let, je to sice úctyhodné, ale průměr z těch dat o současné době moc neřekne. Pokud se stanoví normál z teplot v letech 1981–2010 či nově z let 1991–2020, je to něco jiného. Leckdo by si myslel, že posun o pouhých deset let nic nezmění. Chyba. Ve srážkách skutečně ne, ale průměrné roční teploty na území Česka stouply při srovnání těch dvou normálů ze 7,9 na 8,3 °C. To opravdu není málo.

Tento pozvolný, leč setrvalý trend je důležitějš­í než mediálně vděčné teplotní rekordy. Vede k novému normálu v podobě zimy, na jakou jsme zvyklí. K tomu, že únor je bez sněhu v nížinách, že brzy bude takový i ve vyšších polohách, že stále víc se lyžuje na umělém sněhu a časem se možná bude lyžovat na umělém povrchu v halách (dnes si to dopřávají bohatí šejkové na Arabském poloostrov­ě). Jak říká klimatolog Tolasz: Hurikány k nám nedorazí, hladomory ani vodovody na suchu nedopustím­e, na to jsme dost vyspělá společnost, ale bude nás to stát pořád víc pozornosti i peněz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia