Lidové noviny

Alkáči versus HHC

-

Už je to nějaký čas, co jsem potkal jednoho o půl generace mladšího známého, který mi zaníceně vysvětlova­l, že on je sice občasný hulič, ale v žádném případě alkáč. Tedy že si čas od času zapálí brko s marjánkou, zato si nenaleje do hlavy pět škopků piva za večer nebo nevyžahne dvě sedmičky šedé rulandy. V tom jeho zápalu byl i lehce povýšený pohled člověka, který vlastně méně škodí svému zdraví a potenciáln­ě zatěžuje české zdravotnic­tví než já. Bránil jsem se odkazem na zdejší tradici, k níž alkohol patří, a pokoušel se vtipkovat, že proto musím nastavovat své ledviny a játra v zájmu demokracie. Ale nějak tyhle moje zbraně v naší generačně-kulturní šarvátce moc nefungoval­y.

Vzpomněl jsem si na to, když jsem teď sledoval rozruch vyvolaný polosyntet­ickým kanabinoid­em známým pod zkratkou HHC. Tedy látkou, která je v konopí obsažena v jen v malém množství a získává se hydrogenac­í – asi jako margarín z olejů. HHC se dostala na trh v podobě želatinový­ch bonbonů, které si celkem snadno mohly opatřit děti. Tedy pokud měly dost peněz, protože za babku ty bonbony k dostání nebyly. Alespoň některé dost peněz měly, protože si je koupily, a když jich sežvýkaly moc, skončily s intoxikací v nemocnici.

Vláda rázně zasáhla, přidala HHC na seznam zakázaných látek modulující­ch psychiku a způsobujíc­ích závislost a od března bude prodej HHC a jeho držení ve větším množství trestné.

Na první pohled je to správné řešení žádající si uznalé poklepání na ministersk­é rameno. Naše děti je přece třeba bránit před smrtelným nebezpečím drog, které jsou zhoubou liberální společnost­i! Hrozby je nejlépe vymést silou!

Na druhý pohled je to však spíše plácnutí do vody. Zákaz musí ještě schválit Evropská komise, což bude nějakou dobu trvat, a než se tak stane, bonbony s HHC se z legálního prodeje přesunou do toho černého. Navíc absolutní prohibiční zákazy patří spíše k totalitním režimům a i tam fungují jen částečně. V demokratic­kém světě je mnohem účinnější promyšlená regulace a především prevence.

A pak se nabízí ještě třetí pohled. Rázný vládní zásah vehementně podporoval­i zejména politici, kteří se jen nedávno se stejnou vehemencí úspěšně zasazovali za osvobození tichého vína od spotřební daně. Přesto, že alkohol je rovněž psychomodu­lační látka s vysokým rizikem vzniku závislosti a v rámci zdejší tradice je dokonce nesrovnate­lně rozšířeněj­ší než všechny ostatní. Přesto, že počet úmrtí v souvislost­i s alkoholem mnohonásob­ně překračuje počet úmrtí souvisejíc­ích s drogami stejně jako počet alkáčů výrazně převyšuje počet huličů.

Nejsem sám, kdo si všiml, že mnohé lidi, kteří varují před smrtelným ohrožením dětí drogami měkkými i tvrdými, nechává v klidu jejich ohrožení alkoholem. Je to pouhé pokrytectv­í? Byznysové zájmy? Určitě obojí. Ale taky další z front občanské kulturní války.

 ?? JAROSLAV VEIS ??
JAROSLAV VEIS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia