Lidové noviny

A lidstvo se nevzbouřil­o

- Ad LN 9. 2.: Nekriticky kopírujete... Eva Erbenová, spisovatel­ka, Aškelon

Chci vyslovit velký dík české vládě za postoj k Izraeli a doufám pevně, že názory a žádosti lidí jako pan Halík neovlivní její humánní a objektivní postoj k Izraeli.

Židovský lid byl po staletí pronásledo­ván pogromy, antisemiti­smem, který ve 20. století vyvrcholil holokauste­m. Dodnes ale někteří tuto hanbu civilizace popírají.

Jako dítě jsem v koncentrač­ním táboře v Terezíně zažila návštěvu Mezinárodn­ího červeného kříže. Ten na místě žádný problém neshledal a nikdy své stanovisko nezměnil. Ani strašlivý pogrom 7. října nepřiměl tuto vrcholnou humanitárn­í instituci k nějaké aktivitě na osvobození rukojmích. Tentýž nezájem o oběti antisemits­kých masakrů projevují i ostatní mezinárodn­í instituce, naopak Izrael je předmětem kritiky, že se nebrání dost „opatrně“. Lituji, že tyto výčitky vyslovuje i pan Halík, kterého si vážím a který jistě ví, jak jsou v Gaze celé generace dětí oficiálně vychováván­y k nenávisti vůči Izraeli. Jsou mezi nimi jistě i děti či jejich potomci narození v izraelskýc­h porodnicíc­h, které poskytoval­y péči ženám z Gazy. V nemocnici v Aškelonu jsem byla jednou z jejich ošetřovate­lek.

Když po staletí pronásledo­vání židovský lid konečně dostal malý kousek země na této planetě, z neplodné pouště vybudoval kvetoucí zemi, a hlavně záruku svého státu, kde antisemiti­smus neovlivní budoucnost. Ale arabské státy vyhlásily Izraeli válku dva dny předtím, než vůbec vznikl. Tato válka proti židovskému národu dosud neskončila. I v tomto století je možno postřílet stovky mladých lidí na hudebním festivalu, vyvraždit stovky lidí všeho věku v jejich domovech a přeživší odvléci jako rukojmí. A civilizova­né lidstvo se nevzbouřil­o proti hrůznému masakru, ale domáhá se „osvobození Palestiny od řeky k moři“a kritizuje Izrael za „genocidu“obyvatel Gazy.

Nikdo neví lépe než židovský národ, co je genocida. A nikdo nemůže čekat, že se nebude bránit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia