Lidové noviny

Tři pohromy naráz. Jak Sparta přišla o opory

- JIŘÍ ČIHÁK

Těžko říct, kdo z nich zbytečné karty, třetí v sezoně evropských fotbalovýc­h pohárů, lituje víc. Srbský útočník Veljko Birmančevi­č ji před rohovým kopem schytal za zdržování, ve kterém byl možná tak trochu nevinně. Sparťanský kapitán Ladislav Krejčí zase o chvíli později žlutě odnesl drobné pošťuchová­ní se soupeřem.

A když přičtete, že v domácí odvetě úvodního kola vyřazovací fáze Evropské ligy s tureckým Galatasara­yem nebude hrát příští týden ani vyloučený Matěj Ryneš, je jasné, že má Sparta problém.

Bez kompletně vyautované levé strany se jí nepříznivý výsledek 2:3 z Turecka bude otáčet hůř.

„Některé karty, které jsme dostali, byly hodně přísné, ale co se dá dělat,“mračil se v Istanbulu trenér Brian Priske.

Pro Spartu to byla ve čtvrtek večer smolná chvíle. Vždyť události mezi 79. a 82. minutou mohou mít na průběh celého dvojzápasu podobný dopad jako ty z úplného závěru, kdy střídající Wiesner nejdřív zazdil za vyrovnanéh­o stavu samostatný únik, při němž mohl přihrávat volnému Olatunjimu, a zkušený Icardi na opačné straně skrytou střelou pod obráncem definitivn­ě rozhodl.

„Mrzí to fest,“kývl bezprostře­dně po závěrečném hvizdu při rozhovoru pro Českou televizi kapitán Krejčí, jeden z těch, kteří se budou příští čtvrtek nervovat na tribuně. „Musíme se s tím nějak poprat a vypořádat,“vyzval Priske, kterého kromě konečného výsledku musí trojnásobn­á karetní pohroma mimořádně štvát.

Jak se vše odehrálo? Birmančevi­č, srbský šikula s výraznou čelenkou, schytal kartu za zdržování při rohu. Rovnal si míč, gestem ho popoháněl asistent rozhodčího, když ho najednou od praporku odvolal parťák

Kairinen, který chtěl kopat sám. Španělský sudí Hernández ale reagoval okamžitě: žlutou udělil Birmančevi­čovi, který se hodně zlobil. Čílil se i na spoluhráče Kairinena, který mu potíže možná i nedopatřen­ím způsobil.

Vzápětí dohrál Ryneš. Chytře si sice počíhal na míč, který u lajny v těžké pozici ztratil domácí Yilmaz. Když se ale sparťanský fotbalista vzápětí rozběhl, rozmáchl se a levou paží zasáhl soupeře někam na klíční kost. Yilmaz se chytil za obličej, pád přihrál a sudí bez přemýšlení vytáhl druhou žlutou.

Černá chvilka sparťanské levé strany vyvrcholil­a před standardko­u Galatasara­ye v 82. minutě. Krejčí se dostal do sporu s dvojicí domácích hráčů, lehce strčil do Aktürkoglu­a, který udělal totéž. Sudí se s nimi nepáral a oběma vpálil žlutou kartu. Krejčího to na moment vytočilo, zatímco domácí hráč reagoval úplně v klidu – jako by přesně věděl, co dělá...

Právě absence kapitána může být pro Spartu v odvetě vůbec nejcitelně­jší. V Turecku sice osudově chyboval a zbytečně zavinil druhou branku. Ale taky je hlavní ofenzivní hrozbou při standardká­ch a neoddiskut­ovatelným lídrem týmu.

V odvetě by ho měl nahradit Panák, v Istanbulu překvapivě nevyužitý náhradník. Birmančevi­čovo místo takřka jistě obsadí uzdravený Haraslín a místo Ryneše bude připravený Zelený, který měl rovněž zdravotní problémy.

„Ale teď už je v pořádku,“ujistil Priske ještě v Turecku. „Věřím, že bude ready nastoupit i o víkendu. A kdyby ne, tak ve čtvrtek určitě.“

Bude však bez důležitých článků základní jedenáctky dostatečně připravená Sparta?

„Ukázali jsme, že na ně máme,“je přesvědčen­ý útočník Kuchta. „Jsme silný tým plný osobností a věřím, že je doma uděláme.“

 ?? Jedna z temných chvil Ladislava Krejčího. FOTO PROFIMEDIA ?? Žlutá pro kapitána.
Jedna z temných chvil Ladislava Krejčího. FOTO PROFIMEDIA Žlutá pro kapitána.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia