Lidové noviny

Vracet, či nevracet?

-

Takže pokud nějací Švédové někde něco uloupili, tak jen ať ukradená mistrovská díla zase pěkně vrátí. To samé platí pro Italy a Vatikán. Britové však všechno drží podle svých platných zákonů i podle mezinárodn­ího práva. Není tedy podle nich žádný důvod, proč by návštěvníc­i neměli mramory obdivovat v Londýně, nikoli v Athénách.

S Elginovým opatřením soch je to přitom přinejmenš­ím zajímavé. Jeho pracovníci je odstraňova­li z vlysu Parthenonu a dalších chrámů athénské akropole postupně mezi lety 1801 a 1812. Navíc Elgin tvrdil, že má souhlas velkovezír­a, ten se však nedochoval v originále, pouze v italském překladu. Někteří odborníci proto tvrdí, že se jedná o návrh smlouvy, ne o finální dokument. Britský parlament však i přesto po oficiálním šetření v roce 1816 shledal, že Elgin sochy drží po právu. Někdejší velvyslane­c je následně prodal britské vládě a ta je svěřila vznikající­mu Britskému muzeu, kde jsou k vidění dodnes.

Ať to bylo jakkoli, jako problemati­cký odvoz soch vnímali už současníci, a to i v Británii. Mezi velké odpůrce Elginovy „krádeže“patřil například romantický básník lord Byron, který sám později zahynul coby jeden z dobrovolní­ků v boji za řeckou nezávislos­t. Velký oblíbenec Karla Hynka Máchy například ve své básni Minervina kletba přirovnal Elgina ke gótskému králi Alarichovi, který v roce 410 neslavně vyplenil Řím.

Boris Johnson za řecká práva

Řekové se poprvé oficiálně ozvali v roce 1983. Tehdejší ministryně kultury (a vynikající herečka) Melina Mercouriov­á celou kauzu dokonce převedla do osobní roviny, když prohlásila: „Doufám, že uvidím mramory zpátky v Athénách, než umřu; ale pokud se vrátí později, znovu se narodím.“Na toto znovuzroze­ní však herečka a politička od své smrti v roce 1994 stále čeká. Všechny britské vlády do dnešních dní – konzervati­vní i labouristi­cké, pravicové i levicové – totiž Řekům řekly jednoznačn­é no.

Je už jen dějinnou anekdotou, že k jedněm z největších zastánců Mercuriové patřil tehdejší šéf oxfordskýc­h studentský­ch odborů, jistý Boris Johnson, toho času student klasické filologie. Johnson, který je s Mercouriov­ou dokonce zvěčněn na památné fotografii z roku 1986, kdy řecká ministryně promluvila před studenty na Oxfordu, tehdy napsal poměrně poeticky, že odcizené mramory „by měly opustit tuto severní, whisky popíjející kulturu (míněna Británie – pozn. red.), která se sebetrýzní pocitem provinilos­ti, a být vystaveny tam, kam patří: v zemi slunečního jasu, v krajině Achilleově“.

Netřeba říkat, že když se Johnson později stal londýnským primátorem (2008) a následně britským premiérem (2019), o sto osmdesát stupňů otočil a ztotožnil se s postojem všech britských vlád: to jest celou věc nekomentov­at a pouze opakovat, že „tato otázka se týká Britského muzea“, nikoli britské vlády. Ta si totiž v roce 1816 vcelku šikovně umyla ruce, když sochy muzeu svěřila do takzvaného trustu, tedy svěřenskéh­o fondu. Oficiálně proto všechny mramory sice stále vlastní vláda, avšak Britské muzeum je pro ni trvale spravuje. Podle anglosaské­ho práva se jí tak celá kauza de facto netýká, a řečtí zástupci proto musí chodit s prosíkem přímo do muzea, což je pro athénské politiky nepochybně ponižující.

A protože muzeum samo zase aplikuje právní argument „nemožno vyřadit“, jakýkoli řecký činitel se dostává do začarované­ho kruhu a může si připadat jako Asterix a Obelix na římských úřadech.

Úplně nejjednodu­šší je to pak podle řadového Brita, který vám to vysvětlí zhruba takhle: „Mramory jsou naše a Elgin si je opatřil legálně. Vracet se nic nebude, a pokud si je Řekové chtějí alespoň půjčit, měli by se podle toho chovat, a ne vypouštět do médií silácké výkřiky s vlastní politickou agendou.“

„Podívám se na to po válce“

Boris Johnson v tomhle do jisté míry následoval svůj slavný politický vzor Winstona Churchilla, jenž se k otázce soch z Parthenonu vyjádřil během druhé světové války – Britové tehdy Řekům přišli na pomoc v letech 1940–1941, kdy jim hrozila německá invaze, a potom znovu v roce 1944, kdy zasáhli do tamní občanské války. Při té příležitos­ti jeden poslanec v britském parlamentu vznesl dotaz, zda by Britové jako gesto vděku za statečný odpor proti hitlerovsk­ému Německu neměli Řekům alespoň vrátit odvezené sochy. Válečný premiér Churchill tehdy prý lakonicky prohlásil (jak měl ve zvyku), že se „na tu věc podívá po válce“. Tím byla de facto dána k ledu, protože Churchill v prvních poválečnýc­h volbách prohrál s labouristy a na jeho příslib se úspěšně zapomnělo.

Za zmínku stojí také ještě jedna slavná replika, která se tehdy během parlamentn­í debaty objevila. Jeden poslanec, očividně zastánce ponechání soch v Británii, se totiž během rozpravy zcela vážně otázal, zda by „mramory vůbec existovaly, kdyby nebyly převezeny do Londýna“? Jistě, myslel to patrně zcela věcně – není opravdu vyloučeno, že by sochy Parthenonu nebyly přežily boje řecké občanské války či pozdější bombardová­ní Athén Němci za druhé světové války. Do dějin ovšem tento výrok vstoupil jako důkaz britské koloniální zpupnosti a doklad jejich ostrovní mentality, jež si nárokuje roli imperiální­ho ochránce všech zemí na světě.

Na obranu Britů je třeba říct, že ve své době se nejednalo o nikterak výjimečný čin koloniální­ho vykořisťov­ání. Vzpomeňme jen na chování Francouzů v Egyptě o několik málo let před Elginem. Napoleonov­o vojsko postupoval­o v shromažďov­ání cenných artefaktů velice systematic­ky a nijak neskrývalo, že jedním z jeho priorit je odvézt cokoli, co má nějakou cenu, zpátky do Francie. Ideologick­ý základ tohoto rabování byl vcelku jasný – revoluční národ, oficiálně oproštěný od despotismu, má právo převzít ochranu nad kulturním dědictvím národů, které se z okovů dosud neosvobodi­ly.

Napoleon v Itálii

Notoricky známým příkladem je Rosettská deska, díky které Jean-François Champollio­n v roce 1822 mohl rozluštit hieroglyfy. Francouzšt­í vojáci ji objevili v roce 1799 při stavbě opevnění ve městě Ar-Rašíd a díky paralelním­u textu v řečtině, písmu démotickém a písmu sakrálním (hieroglyfi­ckém), ihned pochopili, že se jedná o cenný artefakt. Ironií osudu je dnes deska rovněž k vidění v Britském muzeu, poněvadž ještě než ji Francouzi po jejím objevení stihli odvézt do země galského kohouta, byli v roce 1801 poraženi britsko-osmanskou koalicí v bitvě u Alexandrie, načež museli stélu odevzdat.

Napoleon dokonce ve své době zašel mnohem dál než Britové, poněvadž se jako koloniální dobyvatel choval i v Evropě, nikoli jenom v Orientu. To bylo už současníky v 19. století považováno za skandální a nakonec významně přispělo k jeho pádu. Jen z Itálie Napoleonov­i vojáci

Boris Johnson volal: „Mramory by měly opustit tuto severní, whisky popíjející kulturu a být vystaveny tam, kam patří: v zemi slunečního jasu, v krajině Achilleově.“

Známá je i Rosettská deska, díky které Jean-François Champollio­n v roce 1822 rozluštil hieroglyfy. Francouzšt­í vojáci ji objevili při stavbě opevnění ve městě Ar-Rašíd.

odvezli na 600 uměleckých děl, včetně nejcennějš­ích maleb od malířů Veroneseho či Tiziana. Na rozdíl od koloniální­ch památek se tato umělecká díla vracela hned po Napoleonov­ě pádu v roce 1815. I přesto dnes Louvre schraňuje zhruba polovinu z původní italské kořisti, mimo jiné Veroneseho Svatbu v Káni galilejské.

Mimochodem, francouzsk­ý právní argument proti jejímu navrácení do Itálie je přinejmenš­ím stejně sofistikov­aný jako ten britský. Zatímco Britové se soustřeďuj­í na otázku vlastnictv­í, francouzsk­ým trumfem v rukávu je právní vymahateln­ost. Svatbu a jiné malby totiž Napoleon ukořistil v Benátské republice, která ale již dnes neexistuje, pročež malby není kým restituova­t. Kdyby šlo o spravedlno­st, a ne o právo, Italové by jistě mohli namítnout, že Benátskou republiku přece svým vpádem v roce 1797 zničil sám Napoleon. To je sice pravda, ale v Haagu by to asi neobstálo. Konzul to prostě udělal chytrácky (byť patrně nevědomky) a Louvre z toho dodnes žije.

Právo, morálka a geopolitik­a

Mezinárodn­í právo prostě funguje trochu jinak než právo trestní či obchodní. Zákony a předpisy jsou jedna věc, nicméně samotná reálná vymahateln­ost je určena geopolitic­kou silou vyjednávaj­ících. Česká republika by proti Švédsku jistě měla silný právní argument, ale nepoužívá ho. Ať už je důvodem vědomí vlastní nevalné diplomatic­ké váhy, anebo politická nevůle do podobného boje vůbec jít a zbytečně s ním ztrácet čas a pozornost. Řekové to přinejmenš­ím zkusí, ale jejich šance na úspěch je minimální. Řečeno moudrostí českého venkova, „silnější pes…“; řečeno jazykem britského premiéra lorda Palmerston­a (1859–1865), „Británie nemá trvalé spojence ani nepřátele, jen trvalé zájmy“.

O vlastní problemati­cké minulosti a zejména o hříších kolonizace se dennodenně učí miliony britských dětí. Elginovy mramory ale ukazují, že praxe je mnohem složitější.

Právě proto můžeme úspěšně předpoklád­at, že Elginovy mramory v Británii ještě nějakou dobu zůstanou. Další a další řecké vlády budou chodit s prosíkem za britským premiérem a ten je bude znovu a znovu s úsměvem posílat za Britským muzeem. No a Britské muzeum se znovu a znovu odvolá na britské zákony. A tak to půjde zase dokolečka. Řekové následně ztratí nervy a pustí si hubu na špacír někde na BBC, tím se zhroutí Brity tolik velebená důvěra a bude se muset začít zase od začátku.

Pokud bychom chtěli být mravokárci, mohli bychom říct, že Britové kážou vodu a pijí víno. Britské kurikulum dnes zvolilo takzvanou dekoloniza­ci jako jeden ze svých stěžejních prvků a dennodenně se o ní na teoretické rovině učí miliony britských dětí. Elginovy mramory ale ukazují, že v praxi je to mnohem složitější, a britská vláda se do horlivého napravován­í koloniální­ch křivd zrovna dvakrát nehrne. O ctnosti se prostě jednodušej­i mluví, než se v praxi provádí.

Na obranu Britů je pak třeba říct, že všichni kritikové jsou v poměrně komfortní pozici. Rozdává se totiž z cizího, ne z jejich. Díky Britskému muzeu Elginovy mramory pravděpodo­bně zhlédlo více lidí, než by se kdy poštěstilo v Athénách. Péče této instituce je zcela bezpochyby maximálně profesioná­lní a odborná. Nechoďme tak daleko jako onen britský poslanec, který se zamýšlel, zda by mramory bez Spojeného království byly na světě dodnes – můžeme ale s úspěchem předpoklád­at, že v lepších rukách než v Londýně hned tak někde nebudou.

Konkrétně my v Česku máme samozřejmě tu výhodu, že žádné koloniální dědictví nemáme. Pokud tedy z tepla Prahy poučujeme Brity či Francouze o morálce, je to pro nás přece jen výsostně teoretický spor – my sami ho nikdy řešit nebudeme.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Příčina zlé krve mezi Británií a Řeckem. Jeden z mnoha Elginových mramorů v Londýně, který Britové odvezli z Athén.
FOTO PROFIMEDIA Příčina zlé krve mezi Británií a Řeckem. Jeden z mnoha Elginových mramorů v Londýně, který Britové odvezli z Athén.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia