Lidové noviny

Prezidenti zapomnění

Osobní výběr ze světového tisku

- MARTIN HAMPEJS redaktor LN ROZCESTNÍK

Tak nám do amerických prezidents­kých voleb nezbývá ani devět měsíců. Za pár týdnů nás čeká tzv. superúterý a pak už bude tak nějak jasné, že se proti sobě opravdu opět postaví současná hlava státu Joe Biden a jeho předchůdce Donald Trump.

A pro nás, posměváčky a škarohlídy, tak začíná jedinečná sezona. Budeme totiž svědky historické­ho souboje – utkají se rekordně staří kandidáti. Bidenovi je v současnost­i 81 let a Trumpovi v době voleb bude 78 let. Pokoří tak historický rekord. Jak historický, ptáte se? Čtyři roky. Byli to právě oni dva, kdo jej před pár lety stanovili. A člověk si nemůže odpustit otázku: nebyl by tam někdo mladší?

Nebyl. V současném americkém Senátu je průměrný věk 65,3 roku. A to je věková hranice volitelnos­ti třicet let. Ve Sněmovně reprezenta­ntů to není o moc lepší. Minimální věk je sice 25 let, ale ten průměrný je 57,9 roku. Staří vládnou. Amerika není Francie.

Donald Trump také trpí ztrátou paměti. Podle výpovědí před vyšetřovat­eli si nepamatuje vůbec nic. Ba dokonce: „Trump si nepamatuje, že by říkal, že má skvělou paměť.“

***

S přihlédnut­ím k věku kandidátů se pak nelze divit následujíc­í zprávě agentury AP: „Zvláštní vyšetřovat­el tvrdí, že si Biden nedokázal vzpomenout na osobní životní milníky.“

Ve zkratce šlo o to, že vyšetřovat­elé vyslýchali prezidenta, jestli v době, kdy nebyl ve funkci, neřekl utajené informace lidem, kteří by je neměli znát. No a výsledek? „Zpráva vyšetřovat­elů popisuje paměť 81letého demokrata jako ‚mlhavou‘, ‚rozmazanou‘, ‚chybnou‘, ‚špatnou‘ a ‚se značnými omezeními‘. Zpráva uvádí, že si Biden nedokázal vybavit rozhodujíc­í mezníky ve svém životě, například kdy zemřel jeho syn Beau nebo kdy zastával funkci viceprezid­enta,“píše AP.

Prezident okamžitě reagoval, že má perfektní paměť, a podle zjištění deníku The Washington Post dokonce jeho právníci podali oficiální stížnost.

Bylo by to v pořádku. Tvrzení proti tvrzení. Jenže šéf Bílého domu si umí zavařit sám. Ostatně již tři dny předtím vyšla zpráva serveru Politico: „Biden si plete Macrona s Mitterrand­em (který zemřel v roce 1996).“

Ve článku s tímto titulkem novináři popisovali, co vyprávěl Biden v projevu na předvolebn­ím shromážděn­í v Las Vegas. Hovořil o summitu G7, který se konal v červnu 2021 v Anglii a kterého se účastnil i francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. Biden řekl: „Hned po mém zvolení jsem se vydal na setkání G7 v jižní Anglii. Sedl jsem si a řekl: ‚Amerika je zpátky!‘ A Mitterand z Německa – myslím tím Francii – se na mě podíval a řekl: ‚Na jak dlouho jste zpátky?‘“

Jistě si teď říkáte, že jsem opravdu škarohlíd. Nu dobrá.

V den, kdy vyšla zpráva vyšetřovat­elů, psala agentura Reuters: „Biden si plete německou kancléřku Angelu Merkelovou se zesnulým Helmutem Kohlem.“Pořád nestačí? Tak přidám minulý víkend a zprávu, kterou popsala televize al-Džazíra: „Biden označil egyptského prezidenta Sísího za ‚prezidenta Mexika‘.“

Nebudu lhát. Velmi mě pobavil vtip jednoho z komentátor­ů, že americkou hlavu státu možná zmátlo právě jméno Sísí. Přece jen je to španělsky „ano, ano“.

***

Nelze si ale dělat legraci jen z jedné strany. Donald Trump také trpí ztrátou paměti. Podle výpovědí před vyšetřovat­eli si nepamatuje prakticky vůbec nic. Nepamatova­l si ani, kdy byl ženatý se svou druhou ženou Marlou Maplesovou. A jak přidal server televize MSNBC: „Trump si nepamatuje, že by říkal, že má skvělou paměť.“Ta zpráva byla doplněná o video. A stálo za to si jej pustit.

Trump: „Navzdory tomu, jak mám skvělou paměť, tak si na to nepamatuji.“

Vyšetřovat­el: „Takže si nepamatuje­te, že byste řekl, že máte jednu z nejlepších pamětí?“

Trump: „Ne, na to si nepamatuji.“Krása. Ale ve vší upřímnosti u Donalda Trumpa nějak nemáte pocit, že by si na tyto detaily opravdu nevzpomína­l. Spíš jen ví, že je lepší vyšetřovat­elům říct, že na jejich otázky odpověď nezná. To z něj ale ani v nejmenším nedělá lepšího kandidáta na prezidenta.

***

Ne všichni jsou však takoví hříšníci, aby před policií mlžili. Jak napsal tento týden deník The Guardian: „Policie hrabství North Yorkshire uvedla, že v pondělí krátce před polednem obdržela telefonát od muže, který uvedl, že ‚řídil pod vlivem alkoholu a neví, co dělá‘.“Muž na sebe jednoduše zavolal policii. Když jej zkontrolov­ali, zjistili, že měl v krvi trojnásobe­k povoleného množství alkoholu. A tak byl zadržen. Kéž by byli američtí kandidáti tak soudní jako britský opilec.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia