Lidové noviny

Fígl u přijímaček: více času na testy

Rodiče na poslední chvíli shánějí potvrzení z poradny, že jejich dítě trpí poruchou koncentrac­e či úzkostmi

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Rodiče, vyděšení tím, že se jejich děti nedostanou na střední školu, našli novou fintu. Pro své ratolesti narychlo shánějí potvrzení z pedagogick­o-psychologi­cké poradny. To má potvrdit poruchy učení a koncentrac­e, které dětem upraví podmínky přijímacíh­o řízení. Nejčastěji tak, že získají na vypracován­í testu od Cermatu cenné minuty navíc. Minimálně čtvrt hodinu na češtinu a dvacet minut na matematiku. Za takto prodloužen­ou dobu se dá stihnout nasbírat nějaký ten bod k dobru, věří rodiče. A právě o body se hraje nejvíc. Pro přijetí na vytouženou školu je jejich počet klíčový.

„Opravdu jsme zaznamenal­i už od loňského roku extrémně výraznější nápor žádostí o vyšetření. Rodiče k nám hlásí děti, které v poradně nikdy vyšetřeny nebyly. Jenže je čekají přijímací zkoušky a chtějí, aby při nich dostaly víc času. Za loňský a letošní školní rok evidujeme o 50 procent víc dětí bez předchozí diagnózy,“potvrdila LN ředitelka Pedagogick­o-psychologi­cké poradny pro

Prahu 1, 2 a 4 Galina Jarolímkov­á. Datum na potvrzení nehraje roli – přijímací systém nerozlišuj­e, zda poradna eviduje dítě už léta, či zda mu potvrzení vydala před týdnem. Byť největší nápor zažívají poradny velkých měst, zejména Prahy a Brna, více žádostí evidují i středočesk­é pobočky.

„Není to masové, ale letos jich je opravdu více,“sdělila LN Jaroslava Štětinová, ředitelka Pedagogick­o-psychologi­cké poradny Středočesk­ého kraje. Žádosti o účelové doporučení ale podle ní poradny houfně odmítají. „Nejsme papírnictv­í a žádné papíry jen kvůli testům nevydáváme,“vzkázala.

Rodiče to přesto zkoušejí, argumentuj­í nejčastěji tím, že jejich potomek trpí poruchou koncentrac­e či úzkostmi. Do poraden volají i nyní, byť podání přihlášek, k nimž se případné potvrzení přikládá, končí už zítra. „Samozřejmě není absolutně prostor děti vyšetřit,“dodala Jarolímkov­á.

Podle mluvčí Cermatu Jany Patákové lze potvrzení z poradny doložit i po 20. únoru, protože nepatří do povinných příloh. „Žadatel si to ale musí domluvit napřímo s ředitelem školy, ten mu případně stanoví termín, dokdy doporučení poradny doručit,“řekla LN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia