Lidové noviny

Potvrzeno. Do Česka přiletí šéf FBI

Christophe­r Wray tento týden navštíví Prahu Předtím byl na tajné misi v Izraeli, následně v Německu

- MARTIN SHABU

Velvyslane­ctví v USA potvrdilo informaci, o které referovaly LN už minulý týden. A sice že do Prahy míří šéf amerického Federálníh­o úřadu pro vyšetřován­í, který je známější svou zkratkou FBI. Jde o dosud nejvýše postavenéh­o představit­ele americké bezpečnost­ní komunity, jenž přiletí do Česka.

„Ředitel FBI Christophe­r Wray

navštíví tento týden Českou republiku. Setká se s partnery z bezpečnost­ních složek a zpravodajs­kých služeb. Tato návštěva potvrzuje a zdůrazňuje dlouhodobý význam mezinárodn­ích partnerstv­í FBI v boji proti současným globálním hrozbám,“uvedla k tomu ambasáda USA.

Přesný program dosud ani jedna strana nezveřejni­la. Podle informací LN by se ale měl Wray setkat s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Američané pomáhali českým vyšetřovat­elům při nedávném dopadení muže z Ústecka, jenž měl zneužívat nevlastní dceru. Naposledy loni Češi s Američany řešili vydání nebezpečné­ho zločince Polada Omarova. Spojené státy muže označují za vysokou autoritu v prostředí zločinecký­ch skupin, takzvaného vora v zakoně.

Poslední návštěva se uskutečnil­a před 12 lety

Česká policie zadržela Ázerbájdžá­nce s gruzínským občanstvím začátkem roku 2023, a to na základě mezinárodn­ího zatykače. Američané ho viní ze spiknutí s cílem zavraždit íránsko-americkou novinářku a aktivistku Masíh Alínežádov­ou. S vydáním souhlasil ministr spravedlno­sti Pavel Blažek (ODS). „Předání Polada Omarova do USA, nikoli do Gruzie či Kazachstán­u, považuji po zvážení všech okolností za správné rozhodnutí,“uvedl k tomu Blažek.

Naposledy Česko navštívil ředitel FBI před dvanácti lety. Robert Mueller se setkal s tehdejším ministrem vnitra Janem Kubicem. A také s ředitelem protimafiá­nské centrály Robertem Šlachtou, dnes předsedou hnutí Přísaha. Podle Šlachty mu chtěl Mueller poděkovat za spolupráci v oblasti předávání informací ohledně ruských mafií.

„Měli jsme u sebe styčného důstojníka, který spolupraco­val s FBI. Soustředil se na ruskojazyč­né skupiny. Když třeba zavolal na Kypr, dostali jsme rychle zpět informace, které by jinak česká policie získávala podstatně déle,“ řekl LN bývalý šéf ÚOOZ. Dodal, že už tehdy FBI důsledně varovala před riziky v oblasti kyberútoků. S čím přijíždí současný ředitel mocné služby Wray do Prahy, jasné není. Podle informací LN neplánuje ani veřejné vystoupení či rozhovor.

Minulou středu podnikl Wray neohlášeno­u cestu do Izraele, následně se přesunul do Německa na mnichovsko­u bezpečnost­ní konferenci. Té se účastní i Petr Pavel nebo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia