Lidové noviny

Část traktorů chce zastavit magistrálu

- Více online na serveru Lidovky.cz

Část nespokojen­ých farmářů chce dnes traktory zablokovat pražskou magistrálu. Chtějí tak v rámci demonstrac­e vyjádřit nesouhlas se stavem agrárního sektoru. Ministrovi zemědělstv­í Marku Výbornému (KDU-ČSL) předají farmáři dopis s požadavkem, aby vláda odstoupila od Green Dealu. Do Prahy plánovali farmáři přijíždět od pěti ráno, jejich cílem je ministerst­vo zemědělstv­í.

1. Kdy a kde se bude demonstrov­at?

K budově ministerst­va se farmáři chtějí přesouvat ráno a dopoledne. Předají zde dopis ministrovi a kolem 11.30 s technikou odjedou na odstavné plochy na nábřežích Edvarda Beneše a Kapitána Jaroše. Zhruba od 15.00 do 17.00 se uskuteční demonstrac­e na Malostrans­kém náměstí.

2. Kolik zemědělců přijede?

Do Prahy má údajně dorazit 600 až 1000 traktorů či další zemědělské techniky. Využít pro to chtějí šest tras, a to ze směru od Českých Budějovic a Tábora, Strakonic a Písku, od Slaného, Lovosic, podél D11 ve směru od Hradce Králové a od Pardubic a Havlíčkova Brodu.

3. Jak se protest dotkne dopravy?

Policie uvedla, že traktorům nedovolí vjezd na dálnice. Pražský dopravní podnik neplánuje žádné změny. Ani České dráhy dnes nenasadí více spojů nebo vozů. Protestují­cí slíbili neblokovat průjezd hromadné dopravy.

4. Kdy demonstrac­e skončí?

Akce měla původně trvat do čtvrtka, organizáto­ři ale protesty ve středu a ve čtvrtek odřekli. Zítra se uskuteční asi jen v omezeném rozsahu, a to na Malostrans­kém náměstí.

5. Kdo akci organizuje?

Za protesty stojí předseda Odborového svazu pracovníků zemědělstv­í a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, který je šéfem představen­stva zemědělské skupiny Rabbit s miliardový­mi tržbami. Velké nevládní zemědělské organizace se od protestu distancova­ly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia