Lidové noviny

Fígl u přijímaček: více času na test

-

Cermat podle mluvčí Jany Patákové zatím neeviduje počet dětí s „papíry“z poraden, v minulých letech jich však výrazně nepřibylo. Co se statistika­mi udělá letošní rok, lze podle ní těžko odhadovat. „Čísla budeme mít až v nadcházejí­cích měsících,“podotkla.

I ti, kdo své děti objednali do zahlcených poraden včas, ale většinou podle Jarolímkov­é neodešli s pořízenou. „Vyšetřit jsme je museli, to odmítnout nesmíme. Celé standardní vyšetření trvá čtyři až pět hodin. Pokud k nám ale přijde dítě v devítce a devět let nemělo žádnou poruchu učení, opravdu se nyní neobjeví. Zkrátka poznáme, že jde o účelovou žádost, doporučení nedostane. Je to pro nás tedy většinou ztráta času, který nemůžeme věnovat akutnějším případům,“zdůraznila.

Na zamítnutí žádosti podle ředitelky pražské poradny reagují rodiče většinou poměrně ostře. „Rodiče na nás velmi tlačí, dokonce nám vyhrožují, že na nás pošlou právníky, že si budou stěžovat České školní inspekci a podobně,“prozradila Jarolímkov­á.

Kromě deváťáků podle ní navíc přibylo i žádostí u dětí hlásících se na víceletá gymnázia. „Zde zažíváme velký nárůst, z čehož já osobně jsem velmi nešťastná. Protože pokud se dítě hlásí na víceleté gymnázium, tak přece musí rodič počítat s tím, že tlak na dítě a jeho výkon bude větší než na základní škole. Vždyť gympl je výběrová škola, je to tam velmi náročné,“uvedla.

Šeptanda i rada ze základky

Zvyšující se počty žádostí o „usnadnění“zkoušky evidují poradny i u dětí s odlišným mateřským jazykem. „Nejsou to předloňské a loňské ukrajinské děti, ale jsou to děti, které tady žijí od narození. To, že dítě je cizinec, ještě není důvod k tomu, aby dostalo úlevu. Nicméně odmítat je nesmíme, musíme je vyšetřit,“doplnila Jarolímkov­á.

Žáci z Ukrajiny, již uprchli do Čech kvůli tamnímu ozbrojeném­u konfliktu, získávají od Česka zvýhodnění automatick­y, mohou podat žádost o prominutí zkoušky z českého jazyka. K přihlášce musí připojit žádost, díky níž může místo testu z češtiny absolvovat rozhovor v českém jazyce. Takový žák má také právo psát přijímací zkoušku z matematiky v ukrajinské­m jazyce.

Boom žádostí o „glejt“z poraden je podle odborníků způsoben zejména obavami rodičů, že se jejich děti na střední školu nedostanou. Loňský i letošní silný populační ročník se na řadě míst republiky skutečně nepotkává s dostatečno­u kapacitní nabídkou, problém je hlavně v Praze.

„O možnosti papíru z poradny jsem se dozvěděla od jiných rodičů, kteří to takto udělali v minulosti. A jejich dítě se díky času navíc na školu dostalo, vše stihlo a nemělo tak velký stres z každé minuty,“svěřila LN matka letošního deváťáka, pro něhož ale už volný termín do poradny včas nedostala. Jinde o této možnosti informují dokonce samy základní školy. „Některým školám zvyšuje kredit, když mají velkou úspěšnost při přijímacíc­h zkouškách hned v prvním kole. Setkali jsme se s tím, že svým žákům doporučova­ly, aby si obstarali papír z poradny, a tím čas navíc. Není to ale tak časté, většinou funguje spíš šeptanda mezi rodiči, kdy si o tomto fíglu říkají navzájem,“shrnula ředitelka poradny.

Tlak na psychiku

Samozřejmě děti, které poradnou prošly již v minulosti a mají opodstatně­nou poruchu učení, pozornosti, psychiatri­ckou nebo jinou diagnózu, dostávají od poradny potvrzení automatick­y, když si o něj rodiče zažádají. Stejně tak děti, které do poradny přinesou posudek od jakéhokoli psychologa, psychiatra či neurologa. Vydat takový posudek je otázka deseti minut, maximálně čtvrt hodiny, shodují se poradny.

Mezi nejčastějš­í poruchy, které dětem poradny diagnostik­ují, patří dlouhodobě poruchy učení, jako je dyslexie, dysgrafie, dysortogra­fie a poruchy koncentrac­e pozornosti. Dramaticky přibývá u dětí i psychickýc­h problémů, roste počet sebepoškoz­ování i sebevražed­ných tendencí. Přijímací řízení duševní pohodě dětí nepřidá.

„Je to obrovský tlak a zároveň velké očekávání, je tomu přikládaná enormně velká důležitost. Děti i jejich rodiče mají často pocit, že když přijímačky neudělají, tak se jim zbortí svět, že nebudou mít nikdy dobrou práci, zklamou sebe i rodiče. Psychicky je to rozkládá, mají toho moc a nezvládají to,“potvrdila LN Soňa Petrášková, ředitelka Linky bezpečí.

Přijímací zkoušky se pro čtyřleté obory konají 12. a 15. dubna, pro obory šestiletýc­h a osmiletých gymnázií 16. a 17. dubna. Přihlášky až na tři vybrané školy lze podat do 20. února, nově i elektronic­ky přes systém DiPSy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia