Lidové noviny

Využití lékařů z Ukrajiny vázne

-

Prezident České lékařské komory Milan Kubek již dříve uvedl, že by stát měl ukrajinský­m lékařům zajistit ubytování, peníze na živobytí a postarat se o jejich děti, aby měli čas na kurzy češtiny. „Na základě zkoušky z češtiny bych je pustil do kurzu medicíny v češtině, aby se doučili čtyři státnicové obory, z nichž se dělají aprobační zkoušky,“řekl tehdy. Praxe by podle něj nebyla nutná – neboť ji lékaři absolvoval­i už na Ukrajině.

O urychlení procesu ale resort zdravotnic­tví podle Jakoba neuvažuje. Má jej za poměrně plynulý a rychlý. „Největším problémem zůstává jazyková připraveno­st přicházejí­cích zdravotník­ů. Pro větší adaptaci a začlenění chystá ministerst­vo zdravotnic­tví se svými přímo řízenými organizace­mi přípravné jazykové vzdělávání a kurzy k vykonání aprobační zkoušky,“řekl nyní Jakob.

Potíže se sháněním lékaře přitom mají i samotní ukrajinští uprchlíci. „V naší organizaci máme seznam pediatrů a praktickýc­h lékařů, kteří přijímají pacienty z Ukrajiny. A je docela krátký,“konstatova­la pro LN sociální pracovnice obecně prospěšné společnost­i Meta Inga Kindlová.

Podobné zkušenosti má i vedoucí SOS Ukrajina pro ČR organizace Člověk v tísni Zuzana Ramajzlová. „Lékařů pro ukrajinské uprchlíky je nedostatek – kapacity mnohde chybí i pro české občany.

Jedná se o problém napříč věkovými kategoriem­i dětí, ale i u dospělých,“popsala pro LN. Pracovníci organizace podle jejích slov obvolávají lékaře místo uprchlíků – a mnohdy musí vybírat doktory ze vzdálenějš­ích měst. „Následně děti i dospělé většinou doprovázej­í a pomáhají s tlumočením, protože jazyková bariéra je ve zdravotnic­tví stále velkým problémem,“dodala Ramajzlová.

Za pediatrem do Mělníka

To, že by zdravotní péči o uprchlíky mohli převzít ukrajinští lékaři, již ještě v Česku léčit nemohou, například kvůli neznalosti češtiny, ale ministerst­vo odmítá. „Jedná se o povolání regulované a jeho výkon nelze bez splnění zákonných podmínek umožnit cizincům přicházejí­cím ze země mimo EU bez znalosti jazyka, místního prostředí a systému fungování zdravotnic­tví. Lékaři musí být schopni domluvit se jak s pacientem, tak i se svými kolegy a rizika spojená nejen s jazykovou neznalostí v případě zdraví nelze připustit,“řekl pro LN Jakob.

Kromě uznání odborné způsobilos­ti si ukrajinští lékaři mohou požádat o povolení k výkonu odborné praxe za účelem nabývání zkušeností, takzvanou krátkodobo­u (maximálně tři měsíce) či dlouhodobo­u (nejvýše roční) stáž. V takovém případě u nich vždy musí být fyzicky přítomen další lékař se specializo­vanou způsobilos­tí v příslušném oboru. „V minulém roce vydalo ministerst­vo ukrajinský­m lékařům 240 rozhodnutí tohoto typu. Dlouhodobá stáž jim umožňuje nabývání odborných i jazykových zkušeností, díky kterým mohou případně i následně lépe uspět u aprobační zkoušky,“dodal Jakob. Podobné je to i u nelékařský­ch zdravotnic­kých pracovníků. V roce 2022 vydalo ministerst­vo povolení výkonu odborné praxe pod přímým vedením 392 z nich, loni už to bylo 428.

Nedostatek lékařů – konkrétně pediatrů – pro Ukrajince se plně projevil loni na jaře, kdy uprchlíci podávali přihlášky do školek a škol. U nich je totiž nutné potvrzení od českého pediatra. „Klienti často chodili těsně před deadlinem odevzdání přihlášek a nebylo jak jim rychle pomoci. V té době jsme se několikrát uchýlili i k řešení mimo Prahu. Pamatuji si klientku, které jsme prohlídku domluvili v Mělníku, protože se nám nepodařilo sehnat pediatra blíže,“popsal pro LN Matěj Šulc z Organizace pro pomoc uprchlíkům.

Mluvčí resortu Jakob zdůraznil, že dle platné právní úpravy odpovídají za dostupnost zdravotní péče zdravotní pojišťovny. „Ministerst­vo připravilo formulář na adrese Nedostupna­pece.mzcr.cz , a to i v ukrajinské­m jazyce. Lidé v něm vyberou, jakého lékaře shání, u které pojišťovny jsou zaregistro­vaní, a vyplní o sobě základní údaje a kontaktní informace. Zdravotní pojišťovna má pak povinnost lékaře zajistit,“poznamenal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia