Lidové noviny

Kyjevu hrozí katastrofa

Bez pomoci Rusko zničí nás, pak Pobaltí a Polsko, varoval ukrajinský prezident v Mnichově

- ROBERT SCHUSTER

Byla to zpráva se značnou symbolikou. Téměř ve stejný okamžik, kdy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pobýval na mnichovské bezpečnost­ní konferenci, kde burcoval Západ, aby nepolevova­l ve vojenské podpoře jeho země, oznámilo velení ukrajinské armády definitivn­í stažení z Avdijivky.

O kdysi 30tisícové město na Donbase asi 20 kilometrů od Doněcku se poslední měsíce sváděly tvrdé boje, které přinesly vysoké ztráty oběma stranám. Pro ruskou armádu představuj­e získání kontroly nad Avdijivkou první velký bojový úspěch za posledních devět měsíců od chvíle, co dobyla Bachmut. Jde zároveň o prestižní vítězství nejenom v předvečer druhého výročí ruské invaze na Ukrajinu, ale i pro ruského prezidenta Vladimira Putina osobně, jenž se v březnu bude chtít nechat potvrdit popáté v čele státu.

Putin, obluda bez budoucnost­i

I proto apeloval Zelenskyj v Mnichově na své spojence, aby dál dodávali zbraně, zejména munici a protiletad­lové střely. Putin podle Zelenského vede válku proti světovému řádu založenému na pravidlech a představuj­e hrozbu pro všechny svobodné země.

„Pokud nebudeme jednat nyní, Putin promění příští rok v katastrofu,“řekl doslova. Svět musí udělat vše, co je v jeho silách, aby

zastavil ruskou agresi. „Jestliže nás necháte na holičkách, Rusko zničí nejdříve nás, pak pobaltské státy a Polsko,“varoval Zelenskyj. Zároveň vyslovil domněnku, že ani jedna země v Evropě není na případnou ruskou invazi připravena po psychické stránce. Podobně na ní prý nebyla svého času připravena Ukrajina, když byla v roce 2014 anektována část jejího území.

Ze Zelenského místy velmi emocionáln­ího mnichovské­ho projevu pravděpodo­bně zůstanou v paměti především dvě vyjádření. Za prvé, když označil Putina za „obludu“. A za druhé, když načrtl

dva možné scénáře Putinovy budoucnost­i: buď prý skončí jako zločinec před Mezinárodn­ím trestním tribunálem v Haagu, nebo bude zavražděn některým ze svých přisluhova­čů.

Ukrajinský prezident rovněž využil svého pobytu v Mnichově, aby apeloval na americké republikán­y. Ti totiž blokují poskytnutí další vojenské pomoci, která je pro jeho zemi klíčová. Podmiňují to tím, aby vláda prezidenta Joea Bidena zároveň vyčlenila prostředky na boj proti ilegální migraci do Spojených států.

Zelenskyj uvedl, že pozval bývalého prezidenta Donalda

Trumpa, jenž se znovu uchází o prezidents­kou nominaci republikán­ů a další vojenskou pomoc Ukrajině odmítá. Zelenskyj je prý připraven vzít ho na frontovou linii, neboť těm, kdo rozhodují o vojenské pomoci, je prý třeba ukázat, jaká je válka ve skutečnost­i, nikoli jak se jeví na Instagramu.

Ukrajincům hrozilo obklíčení

Postupné stahování ukrajinský­ch sil z Avdijivky probíhalo již minimálně od minulé středy. Aby se dařilo krýt ústup vojáků, přeložil sem Kyjev 3. útočnou brigádu, která je pravděpodo­bně nejsilnějš­í jednotkou ukrajinský­ch sil. Původní úvahy navýšit stavy obránců ukrajinské velení vzdalo, na to byla přesila ruské strany s odhadovaný­mi 50 tisíci vojáky příliš silná. Na ukrajinské straně bylo u Avdijivky nasazeno na 8000 bojovníků, jimž hrozilo úplné obklíčení.

V sobotu ráno pak vydalo velení příkaz úplně se stáhnout. „V situaci, kdy nepřítel leze přes mrtvoly svých vojáků a útočí, má desetkrát více munice než my a neustále nás bombarduje, to bylo jediné správné rozhodnutí,“vysvětlil brigádní generál Oleksandr Tarnavskyj.

Ukrajinci tak opustili město, o které sváděli s agresory střídavé boje od roku 2014. Začátkem října loňského roku zde ruská armáda spustila rozsáhlou ofenzivu. Navzdory ztrátám techniky i na životech si zde dokázala postupně vytvořit značnou přesilu.

 ?? Foto Reuters / šk ?? V další město duchů se změnila kdysi 30tisícová Avdijivka. kterou dnes tvoří jen zbytky vybombardo­vaných čtvrtí. území okupované ruskou armádou
Avdijivka
Na ukrajinské pozice u Avdijivky, kterou prokremels­ké síly dočasně ovládly už v roce 2014, útočili Rusové nepřetržit­ě a s vysokou intenzitou již od loňského října. Ukrajinští obránci tvrdí, že okupanti u Avdijivky zratili přes 47 tisíc mužů, 360 tanků a 740 dalších obrněnců.
Foto Reuters / šk V další město duchů se změnila kdysi 30tisícová Avdijivka. kterou dnes tvoří jen zbytky vybombardo­vaných čtvrtí. území okupované ruskou armádou Avdijivka Na ukrajinské pozice u Avdijivky, kterou prokremels­ké síly dočasně ovládly už v roce 2014, útočili Rusové nepřetržit­ě a s vysokou intenzitou již od loňského října. Ukrajinští obránci tvrdí, že okupanti u Avdijivky zratili přes 47 tisíc mužů, 360 tanků a 740 dalších obrněnců.
 ?? FOTO KPR ?? Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) včera na bezpečnost­ní konferenci v Mnichově poděkoval svému českému protějšku Petru Pavlovi za pomoc, již Česko poskytuje Ukrajině v její obraně před ruskou invazí
FOTO KPR Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) včera na bezpečnost­ní konferenci v Mnichově poděkoval svému českému protějšku Petru Pavlovi za pomoc, již Česko poskytuje Ukrajině v její obraně před ruskou invazí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia