Lidové noviny

Vydejte Navalného tělo, žádají tisíce Rusů úřady

-

Podle oficiální zprávy mělo Navalného tělo ležet v márnici ve městě Salechard. Když tam však jeho matka dorazila, dozvěděla se, že budova je zavřená a tělo tam není.

Později úřady oznámily, že Navalného ostatky nebudou příbuzným vydány dřív, než skončí vyšetřován­í. To vyvolalo mezi stoupenci zesnulého politika obavy, že by mohlo být s jeho tělem manipulová­no, aby byly například zakryty stopy možného mučení.

Pochybnost­i zůstávají

Okolnosti úmrtí opozičního aktivisty a největšího kritika prezidenta Vladimira Putina tak zůstávají nejasné. V oficiální úřední zprávě byla jako příčina jeho smrti uvedena krevní sraženina. To ovšem mnozí ruští lidskopráv­ní aktivisté zpochybňuj­í s tím, že tento důvod je uváděn vždy u náhlých úmrtí, jež pak nebývají přezkoumán­a.

Jak uvedl s odvoláním na své informátor­y exilový ruský webový portál Novaja Gazeta Evropa, přinejmenš­ím do soboty ještě pitva Navalného těla neproběhla. Server cituje anonymního pracovníka záchranné služby, jenž popsal Navalného zranění. Podle něj nasvědčova­la tomu, že měl před smrtí křeče. Modřina na hrudníku je také důkazem, že byly skutečně učiněny pokusy o jeho oživení, jak bylo již v pátek uvedeno v oficiálním úředním oznámení.

Hlavní tvář ruské opozice byla v několika vykonstruo­vaných soudních procesech odsouzena k více než 30 letům vězení. Oficiálně byla Navalnému kladena za vinu zpronevěra, pohrdání soudem či extremisti­cké aktivity, což souviselo s činností jeho Nadačního fondu pro boj s korupcí.

Režim usiloval Navalnému o život, v roce 2020 na něj byl spáchán atentát za použití nervově-paralytick­é látky novičok, který málem nepřežil. I během následného věznění v náročných podmínkách ruských trestaneck­ých táborů čelil represím a častému pobytu v izolaci, což se negativně podepsalo na jeho zdraví.

Spekulace o výměně vězňů

Se zajímavou informací přišel v minulých dnech německý bulvární deník Bild. Podle jeho reportéra Paula Ronzheimer­a byla právě s ohledem na Navalného zdraví údajně ve hře jeho výměna, a to za ruského tajného agenta Vadima Krasikova.

Ten byl odsouzen v roce 2021 za to, že v Berlíně zavraždil bývalého velitele čečenské oddílu, který bojoval v letech 1999 až 2009 proti ruským jednotkám. Podle Ronzheimer­a měl být spolu s Navalným vyměněn i Evan Gerškovič, Rusy vězněný americký novinář z listu Wall Street Journal.

 ?? FOTO REUTERS ?? Improvizov­ané pomníky na památku Alexeje Navalného vznikají nejen v zahraničí, ale i po celém Rusku (sobotní snímek je z Petrohradu), přestože policie účastníky smutečních akcí za zesnulého opozičníka zatýká po desítkách
FOTO REUTERS Improvizov­ané pomníky na památku Alexeje Navalného vznikají nejen v zahraničí, ale i po celém Rusku (sobotní snímek je z Petrohradu), přestože policie účastníky smutečních akcí za zesnulého opozičníka zatýká po desítkách

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia