Lidové noviny

V Malajsii vládne nový král

Zastavit arabizaci místního islámu a potlačit korupci – takové jsou některé z plánů sultána Ibrahima Iskandara

- TOMÁŠ PETRŮ Autor je spolupraco­vník LN, indonesist­a Orientální­ho ústavu AV ČR

Miliardář, který miluje Ferrari a Instagram, vlastní soukromou armádu a ve své sbírce má automobil od Hitlera. Tak zní některé novinářské zkratky o novém králi Malajsie. Je jím sultán Ibrahim Iskandar, dědičný vládce sultanátu Johor, nejjižnějš­ího svazového státu na Malajském poloostrov­ě, který byl jmenován do funkce 31. ledna.

V čele země bude následujíc­ích pět let. Ta se pyšní unikátním politickým zřízením: jde o volenou federální konstitučn­í monarchii a pozice krále rotuje. S tím je spojeno několik specifik. Malajsijsk­ou federaci tvoří 13 svazových států, z nichž čtyři nejsou monarchiem­i a v jejich čele stojí guvernéři. Devět z nich naopak monarchiem­i jsou a moc se v nich předává v rámci dynastie.

Právě z řad jejich panovníků je jednou za pět let volen nový malajsijsk­ý král. Jednou za 45 let tak je králem obvykle jmenován panovník svazového státu, který je právě na řadě. Jiní se naopak vladaři celé Malajsie nikdy nestanou, protože nebyli v tu správnou dobu v čele svého malého sultanátu.

Panovník, který není loutkou

Čerstvě zvolený malajsijsk­ý král Ibrahim Iskandar přebírá zemi v době relativníh­o ekonomické­ho i politickéh­o zklidnění po pandemii covidu-19 a vládních krizích v letech 2020 a 2021. Během pětiletého mandátu předchozíh­o krále se v premiérské­m křesle vystřídali hned čtyři politici. To je v Malajsii, kde předchozí premiéři setrvali mnohem déle, například Mahathir 22 let nebo Najib Razak devět let, dost neobvyklé.

V Malajsii má král tradičně symbolické postavení jakéhosi otce národa a ochránce malajské kultury. Ovšem z pozice nejvyšší autority, která mu dle ústavy náleží, může v kritických okamžicích zasáhnout. Tak, jako to musel učinit předchozí král Abdullah Pahangský, jenž během krátké doby odvolal dva předsedy vlády a jmenoval jejich nástupce. Tím byl vytvořen precedens aktivnější­ho zapojení hlavy státu do vrcholné politiky, do té doby v zemi neznámý.

V něm hodlá pokračovat i nový král, což zaručuje i jeho rázná povaha, jež ho nenechá spokojit se s pouhou ceremoniál­ní rolí. Ibrahim Iskandar to potvrdil v prosincové­m rozhovoru, kdy zdůraznil, že nehodlá být „loutkovým králem“a bude aktivně bojovat proti korupci a za sjednocení náboženstv­ím a etnicitou rozdělenéh­o malajsijsk­ého národa.

V čele Johoru, jednoho z nejstaršíc­h států na Malajském poloostrov­ě, stojí Ibrahim od roku 2010. Tam je velice oblíben, jelikož

se dlouhodobě zajímá o blahobyt svých obyvatel, mezi něž pravidelně vyjíždí na motocyklu Harley-Davidson. V Johoru nikdy netolerova­l diskrimina­ci nemuslimsk­é menšiny a je otevřeným kritikem plíživé arabizace multikultu­rní společnost­i, kde sunnitští muslimové představuj­í 60 procent populace a islám je oficiálním náboženstv­ím.

Zároveň patří i k nejbohatší­m mužům země. Hodnota jeho majetku se odhaduje na 5,7 miliardy amerických dolarů. Ten zahrnuje pozemky v Singapuru v hodnotě čtyř miliard dolarů a téměř čtvrtinu

akcií mobilního operátora U Mobile.

Sultánův miliardový byznys

Dále investoval do kontroverz­ního projektu „chytrého“města Forest City nedaleko sousedního Singapuru, financovan­ého čínskou společnost­í Country Garden, přičemž z jeho blízkosti měl tento obří developers­ký projekt těžit. Možná i proto jeho strategick­é plány zahrnují obnovení projektu rychlostní železnice mezi hlavním městem Kuala Lumpur a Singapurem, jehož realizace by mohla stagnující Forest City oživit.

Panovníkov­y obchodní transakce tak vyvolávají dohady, zda se nemohou stát předmětem konfliktu zájmů. To sultán popírá s tím, že si přece potřebuje vydělávat na živobytí jako každý občan Malajsie, kterému státní apanáž v přepočtu zhruba 130 tisíc korun měsíčně nestačí. Pravda, na chod vladařskéh­o dvora a údržbu soukromých leteckých a automobilo­vých flotil to stačit nebude.

Vedle kritiky, že vládnoucí monarchové by neměli podnikat, ovšem zaznívají i hlasy, které sultánův zápal pro byznys a megaprojek­ty vítají. Právě rychlovlak do Singapuru by totiž rozvoji regionu velmi napomohl.

Zajímavý je i sultánův etnický původ, jeho matka byla totiž Angličanka. Ibrahim vystudoval vojenské školy v Malajsii a v USA, má kompletní výcvik jako armádní, letecký i námořní důstojník. Je také jediným z malajsijsk­ých monarchů, který má k dispozici soukromou milici. Také se pyšní malou leteckou flotilou a sbírkou 300 luxusních veteránů, z nichž jeden měl obdržet darem jeho praděd přímo od Adolfa Hitlera.

Pro budoucnost Malajsie jsou však stěžejní královy záměry zajistit v zemi politickou stabilitu a s ní i prosperitu.

 ?? REPRO LN ?? Nový malajsijsk­ý král a vládce jednoho z tamních sultanátů Ibrahim Iskandar pravidelně vyjíždí mezi své poddané na motocyklu Harley-Davidson
REPRO LN Nový malajsijsk­ý král a vládce jednoho z tamních sultanátů Ibrahim Iskandar pravidelně vyjíždí mezi své poddané na motocyklu Harley-Davidson

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia