Lidové noviny

Írán začal tlačit na Hútíe, aby nedráždili USA

-

Vysoce postavený velitel íránských revolučníc­h gard vyzval koncem proíránské milice v Iráku k opatrnější­mu postupu vůči americkým jednotkám v regionu po vlně útoků, která vyvrcholil­a zabitím tří Američanů. S odvoláním na íránské a irácké zdroje o tom včera informoval­a agentura Reuters. S podobnou zprávou přišel i deník The Washington Post (WP), podle něhož takovýto apel mířil i k libanonské­mu Hizballáhu.

Obě média upozorňují, že americké jednotky v Iráku a Sýrii už dva týdny nečelily žádným útokům skupin napojených na Teherán. Těm Washington za předchozí čtyři měsíce připisoval přes 160 útoků drony nebo raketami. Jeden z nich 28. ledna zabil tři Američany na základně u hranic Jordánska se Sýrií.

O den později se v Bagdádu se zástupci několika milicí setkal Esmáíl Káaní, tedy vůdce elitních íránských jednotek al-Kuds, které podporují síť spojenců Teheránu v zahraničí. Podle zdrojů Reuters přišel se vzkazem, aby ozbrojenci postupoval­i zdrženlivě a neriskoval­i tvrdou americkou reakci, která by se mohla dotknout i samotného Íránu. Skupiny na požadavek přistoupil­y a přední irácká milice Katáib Hizballáh, kterou USA spojovaly se zabitím tří vojáků, záhy oznámila, že pozastavuj­e útoky na Američany.

„Bez Káaního přímého zásahu by nebylo možné Katáib Hizballáh přesvědčit, aby zastavila své vojenské operace a snížila napětí,“řekl Reuters nejmenovan­ý velitel jedné z ozbrojenýc­h skupin.

Deníku WP zase činitelé působící v regionu sdělili, že íránští představit­elé v zákulisníc­h jednáních s Hizballáhe­m a dalšími proíránský­mi skupinami apelují na opatrnost. Teherán sice usiluje o narušení amerických a izraelskýc­h zájmů na Blízkém východě, přímému konfliktu se však chce vyhnout, píše list.

„Írán si možná uvědomil, že není v jejich zájmu dávat svým zástupným silám neomezenou možnost útočit na americké a koaliční síly,“citoval WP nejmenovan­ého činitele USA.

Boje mezi milicemi a americkými jednotkami nabraly na intenzitě s příchodem nové války mezi Izraelem a palestinsk­ým teroristic­kým hnutím Hamás. Washington opakuje, že si nepřeje válku s Íránem, na smrt svých vojáků v Jordánsku reagoval údery proti ozbrojenců­m v Iráku a Sýrii, mimo jiné USA zabily jednoho z lídrů Katáib Hizballáh.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia