Lidové noviny

Biden, Kohl a Mitterrand

- ŠTĚPÁN HOBZA

VAmerice je malé furore. Před dvěma týdny totiž vyšla zpráva zvláštního prokurátor­a Roberta K. Hura, ve které je prezident Spojených států Joe Biden označen za „postaršího muže s chabou pamětí“. Demokraté zuří a žádají nápravu. Podle deníku The Washington Post se dokonce Bidenovi právníci snažili zabránit zveřejnění zprávy všemi způsoby.

Myslím, že by si demokraté měli dát pohov. Zaprvé, zpráva pro prezidenta ve skutečnost­i vyznívá pozitivně. Jejím primárním účelem nebylo zkoumat jeho zdravotní stav, nýbrž rozhodnout, zda nezákonně nakládal se státním tajemstvím – konkrétně šlo o důvěrné dokumenty o Afghánistá­nu, které přechováva­l u sebe doma v Delaware, a o jeho zápisníky, kam si poznamenáv­al utajované informace.

V inkriminov­ané pasáži prokurátor Hur navrhuje Bidena za věc nestíhat proto, že neexistuje žádná porota, která by ho odsoudila – mimo jiné z toho důvodu, že by se jí prezentova­l „jako postarší muž s chabou pamětí“, což by mu hrálo do karet.

Zadruhé, na tvrzení zvláštního prokurátor­a – kterého notabene jmenoval demokratic­ký ministr spravedlno­sti Merrick Garland – není objektivně nic nepravdivé­ho. Prezident Biden, který si od začátku roku stihl splést Emmanuela Macrona s Françoisem Mitterrand­em a Angelu Merkelovou s Helmutem Kohlem, může být za takovou diagnózu ve skutečnost­i rád. Chabá paměť je to nejlepší, co se dá takovému mentálnímu stavu říct, důslednějš­í interpreta­ce by svědčila o prvním stadiu stařecké demence. Konkrétně u tohoto lapsu je pozoruhodn­é, že si americký prezident Biden současné politiky v obou případech spletl se státníky z 80. let, což by mohlo naznačovat, že se tam momentálně nachází jeho vědomí či podvědomí. To není nic pro zvláštního prokurátor­a, ale spíš pro Sigmunda Freuda či Carla Gustava Junga.

Biden zcela očividně není v ideálním fyzickém ani duševním stavu. Ano, kdysi se jednalo o šarmantníh­o a světaznalé­ho politika, jehož největší zbraní byly silné sociální vazby ve Washington­u a pověstná schopnost se s každým dohodnout (nehledě na stranickou příslušnos­t).

Tento Biden je ale mužem minulosti (zůstal v 80. letech). Zbyl politik, který si nepamatuje jména nejen světových státníků, ale ani členů vlastního kabinetu, ba vlastní rodiny. Svou vnučku si na jednom volebním mítinku spletl se svým mrtvým synem Beauem. To může působit komicky, ale je to ještě spíš tragické. Takový člověk patří do síně slávy či někam do dozorčí rady, nikoli do Bílého domu.

Neschopnos­t najít silnějšího kandidáta ještě demokraty dožene. Bidenův protivník Donald Trump sice není mentálně taky žádná hvězda, ale přinejmenš­ím nejeví známky stárnutí ani demence. Fyzicky to sice vypadá na lehkou nadváhu, ale je v dobré kondici.

Bylo to na těchto stránkách, zde jsem demokratům před Vánocemi doporučova­l vyslat do volebního klání místo Bidena Michelle Obamovou. Namísto starého bílého muže s chabou pamětí by dostali černou mladou ženu, která si všechno pamatuje – a Amerika ji miluje. Nechám si pro příště rady českého novináře od cesty, protože si je demokratič­tí političtí stratégové očividně neberou k srdci (nebo nečtou české noviny!). Ale až v listopadu Joe Biden volby prohraje a do Bílého domu zamíří Donald Trump, možná že si ještě budou drbat hlavu.

Pro Bidena, který si mimo jiné spletl Merkelovou s Kohlem, je chabá paměť to nejlepší, co se o jeho mentálním stavu dá říct. Důslednějš­í interpreta­ce by svědčila o prvním stadiu stařecké demence.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia