Lidové noviny

Cenzor debatérem

Ministr vnitra Vít Rakušan honí voliče v botách Andreje Babiše

- THOMAS KULIDAKIS komentátor CNN Prima News

Bylo by jednoduché mávnout rukou nad politickým marketinge­m ministra Rakušana křižujícíh­o republiku s estrádou zvanou Debaty bez cenzury. Turné trudnomysl­ně sledují koaliční partneři a jejich voliči, po jejichž zádech se starostenš­tí snaží přelézt jinam z větve tyčící se nad propastí politickéh­o propadlišt­ě. S pobavením mohou sledovat opoziční ANO, SPD, i mimoparlam­entní KSČM a ČSSD, jak se údajní nerozluční parťáci perou mezi sebou.

Už samotný název dráždí čivy kritického myšlení. Napadlo by snad toho, kdo si s cenzurou nezahrává, dovolávat se debaty bez cenzury? Nebylo na šprochu pravdy víc než trochu, že právě Rakušan si se snahou ustanovit cenzuru nebo alespoň navodit osobám veřejně činným autocenzur­u zahrával, až si kampaň postavil na tvrzení, že tudy cesta nevede?

Představa čackého Vítka

Buď jak buď, z hlediska politickéh­o marketingu je jeho aktivita počin vrcholného umu. Uznale je třeba před nijak levnými marketéry smeknout. Není náhoda, že jsou to ti, kdo z občanky Čaputové udělali prezidentk­u Čaputovou na Slovensku. Z výmluvnost­í neoplývají­cího vojáka s máslem na hlavě z doby před rokem 1989 pana Pavla prezidenta České republiky Pavla a dostali zpět na vrchol pana Tuska coby premiéra Tuska v Polsku.

Pro zvážení, v čích vodách Rakušan skutečně loví a kdo se může smát a kdo naopak má důvod být nervózní, lze použít následujíc­í lakmusový papírek. Rakušan je na svých výjezdech v ideální pozici. Může si říct svoje, nemá profesioná­lní oponenturu žurnalisti­ckou ani politickou. Všechny to zajímá, vesele se publikuje, přičemž pelmel klíčových sdělení a vysvětlová­ní – například ohledně ČEZ, kdy vrchní bojovník proti dezinforma­cím sám dezinforma­ci vytvořil, pokud se jen neprořekl – dává ministru Rakušanovi prostor. Nechají se voliči opozice uondat ministrem, který jim je trnem v oku? Možná někteří váhaví, moc jich ale nebude.

Rakušanova snaha cílí na voliče pětikoalic­e, nespokojen­é s výtlakem a výkonem pětikoalic­e porušující sliby například o nezvyšován­í daní. Představa čackého Vítka, čelícího v hospodě takzvaným dezolátům, zatímco lepší lidé sedí v kavárně a rádoby moudře vše komentují, se může líbit.

Víc ochranky než účastníků

Takovou představu poněkud narušuje účast politickýc­h oponentů typu ústeckého hejtmana. Ten si ministru Rakušanovi postěžoval, že v kraji chybí policisté. Ano, slučování služeben nebyl dobrý nápad. Na druhou stranu uznejme, že na setkáních pana ministra vnitra s občany většinou ochranka a novináři převyšují počtem účastníky. Alespoň v danou chvíli je tedy policie dost. Malá náplast, hezká a roztomilá jako pro děti, ani ta ale lékem na příčinu problému není.

Rakušan s čepicí, Rakušan s pivem, Rakušan s panákem, Rakušan hrdinně čelící s ochrankou občanům, to je podívaná. Jeho marketing se vydal

ve stopách hnutí ANO, které si hnutí STAN již v opozici ošklivilo za údajné vyprázdněn­í politiky redukované na pouhou estrádu, PR. Jenže když dva dělají totéž, je to totéž. Uloví Rakušan ve vodách vládních voličů na liberální populismus pro „lepší lidi“dost rybiček k nakrmení sebe i svých souputníků? Nebo v botách Babišových dokáže, že do stejné řeky dvakrát nevstoupíš ani z opačného břehu?

Politický marketing v rukou velkých kluků a holek bez důrazu na obsah rozhodně nepřispívá toužené kvalitní demokracii plné zajímající­ch se voličů chtivých více programu než pozlátka a medu kolem úst. A to ani když hrdina obklopený družinou ochranky vyrazí do jedné z bašt opozice – České Lípy.

Debaty bez cenzury cílí na voliče pětikoalic­e nespokojen­é s jejím výtlakem a výkonem i porušování­m slibů

 ?? ??
 ?? FOTO MAFRA – P. TOPIČ ?? Politický marketing bez obsahu nepřispívá demokracii, v níž voliče zajímá program. Rakušan byl debatovat v Sokolově.
FOTO MAFRA – P. TOPIČ Politický marketing bez obsahu nepřispívá demokracii, v níž voliče zajímá program. Rakušan byl debatovat v Sokolově.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia