Lidové noviny

Rovnosti se dá dosáhnout jinak než kvótami

- MONIKA MAREČKOVÁ řídící partnerka poradenské společnost­i RSM

Veřejně obchodovan­ým velkým společnost­em by podle vlády měla přibýt nová povinnost: třetinu jejich vedení by měly tvořit ženy. Nařízení je vedeno nejlepšími úmysly, je ale opravdu potřeba? A nevytvoří naopak úplně nové problémy? Neexistují lepší a levnější řešení, která nevrazí klín mezi lidi?

Patřím mezi ty manažerky, kterým se „genderové kvótování“dlouhodobě příčí. Na řídicích pozicích máme v RSM sice převahu žen, ale popravdě nevím, v jakém poměru jsou k zastoupení mužů. Nikdy jsem neměla potřebu to dlouhodobě sledovat. A stojím si za tím, že všichni u nás získali své pozice zcela zaslouženě na základě svých kompetencí.

Stejně tak si uvědomuji, že by ženy často neměly šanci, pokud by jim naše firma nedala adekvátní podporu. Například

tím, že jsme umožnili zásadní kariérní postup těhotným kolegyním, přestože bylo jasné, že se za pár měsíců budou věnovat radostnějš­ím povinnoste­m. Běžně také nabízíme ženám matkám manažersko­u pozici na zkrácený úvazek, pokud si to přejí. A zvládají to skvěle. A právě tato zkušenost mě dlouhodobě vede k přesvědčen­í, že kvóty jsou nebezpečno­u zkratkou. Pokud české firmy něco potřebují, pak je to odstraňová­ní bariér, které se vážou především k výchově a mateřství.

Na nerovném startu

Pochopím, pokud mají být kvóty definicí právě takového dlouhodobé­ho cíle. Ale trvám na tom, že společnost je z mého pohledu třeba vést k většímu zastoupení žen bez pozitivní diskrimina­ce a dalších byrokratic­kých nákladů, které by zcela jistě s navrhovano­u legislativ­ou přišly.

Začněme u nejzásadně­jší otázky: proč nemáme ženy ve vrcholovýc­h pozicích ve firmách nebo politice? Může jít o nedostatek podpory pro ženy během mateřství, dlouhodobé předsudky vůči ženám zakořeněné v české společnost­i nebo příliš konzervati­vní vnitřní kulturu firem. Legislativ­a by měla spíše zasahovat tyto kořeny problémů a vytvořit podmínky pro rovné příležitos­ti, nikoli nařízení, které se sice tváří, že chce pro všechny rovný start, ale ve skutečnost­i vyžaduje předem garanci výsledku.

Přitom onen dobrý úmysl jistě nelze zpochybnit. Ženy ve vedení podniků a institucí opravdu přinášejí benefity. Smysl tato snaha zkrátka dává, ale i k sebelepším a sebeprospě­šnějším cílům je potřeba se dopracovat správnou cestou a za pomoci správných nástrojů. Zjednoduše­ní práce na menší úvazky s minimální administra­tivou, abychom vyšli vstříc ženám na mateřské. Lidštější náhled na pracující maminky. Větší přístupnos­t školek a dětských skupin.

A pak nechme pracovní trh, ať se stará. Ten totiž pod tlakem nízké dostupnost­i kvalitní pracovní síly začíná sám objevovat kouzlo investice do inkluze a potřeby vyrovnávat rozdíly k prospěchu všech stran. Navíc věřím, že i generalizu­jící pohled na ženy jako méně spolehlivé články ve firmách začne erodovat, jakmile se za ně silně a hlavně metodicky postaví stát. Pochopitel­ně jinak než povinným zastoupení­m. Tím totiž paradoxně může dosáhnout opaku: vykreslí ženy jako ty, které bez povinných kvót nemají šanci úspěchu dosáhnout. Což je přinejmenš­ím cynické, v horším případě nedůstojné.

Klín mezi zaměstnanc­i

Jakmile stanovíme kvóty pro zastoupení žen ve vedení, bude to v mnoha případech znamenat, že někteří jedinci budou obsazeni spíše na základě pohlaví než svých schopností a kvalifikac­e. Společnost­i se budou snažit zoufale naplnit kvótu, aby jednaly v souladu se zákonem, a tak budou nuceny dělat škodlivá rozhodnutí nejen pro sebe, ale i svoje zaměstnanc­e. Právě mezi ně vrazí nemilosrdn­ě klín, který je donutí se na sebe dívat s ohledem na pohlaví.

Není to náhodou přesně ten problém a mentální nastavení, které se snažíme změnit? Dojít můžeme až k nedůvěře a narušení důstojnost­i žen, které by byly vnímány jako „kvótované“členky vedení. V západním prostředí se pro takové ženy nebo příslušník­y menšin zažil nelichotiv­ý výraz „diversity hire“.

Chceme, aby se na sebe manažeři a zaměstnanc­i koukali jako na možné „diversity hires“? Chceme, aby každé povýšení vždy přišlo s pochybami, zda za ním není „jen“kvóta? Bude se někomu v takové společnost­i dobře pracovat? Za sebe můžu říct, že odpovědi jsou zcela jasné. A věřím, že i ostatní manažerky a ženy to vnímají podobně.

Odpusťme si poučování

A pak je tu ještě celospoleč­enský rozměr celé otázky. A pokud se na jeho řešení nebudeme dlouhodobě podílet všichni, jakýkoli návazný krok bude bohužel vždy bojem proti společensk­ému mindsetu. Neříkejme dívkám, že na něco nemají. Odpusťme si blahosklon­né poučování mladých žen o tom, kde je jejich místo. Přestaňme přemýšlet o tom, zda jsou nějaké pozice více „mužské“, či „ženské“. A to platí nejen pro muže, ale i ženy.

Musíme ale začít u sebe, u našich rodin, u partnerů a dětí. Jde o těžší úkol, který nevyřeší náplast v podobě plošného vládního nařízení. Velkých cílů a náročných úkolů bychom se ale bát neměli. I tím dáme ženám ten správný vzor.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia