Lidové noviny

Poplatníky čeká řada změn

Konsolidač­ní balíček, který se promítne do přiznání za rok 2024, se dotkne i daňových slev

- DANA JAKEŠOVÁ Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Státní rozpočet není v ideální kondici. Vláda proto přišla s opatřeními, která by měla pomoci saldo v letošním roce zlepšit. Mimo jiné přinášejí změny v daňové oblasti. Ty podstatné se týkají i daně z příjmu fyzických osob. Promítnou se ale až do daňového přiznání za rok 2024, které se bude podávat na jaře 2025.

Zrušení tzv. školkovnéh­o a slevy na studenty

Změny se dotýkají daňových slev. „Od 1. ledna 2024 se zcela ruší daňová sleva na studenta a sleva za umístění dítěte v předškolní­m zařízení, tzv. školkovné,“říká Monika Bartošová, daňová poradkyně ze společnost­i KODAP Liberec. Podle ministerst­va financí je hlavním důvodem zrušení školkovnéh­o fakt, že tento benefit zpravidla uplatňují středněa vysokopříj­mové skupiny obyvatel s dostatečně vysokým základem daně, zatímco ti nízkopříjm­oví, například samoživite­lé pracující na částečné úvazky, po uplatnění ostatních slev tuto podporu pro nízký základ daně nevyužijí.

Omezení slevy na manželku

U daňové slevy na vyživovano­u manželku/manžela sice zůstává i pro rok 2024 výše slevy 24 840 korun, zpřísňují se ale podmínky pro její uplatnění. „Nově lze tuto slevu uplatnit jen tehdy, pokud poplatník žije ve společně hospodaříc­í domácnosti s manželem a vyživovaný­m dítětem poplatníka, které nedovršilo věku tří let. Hranice pro maximální výši příjmu manžela zůstává stejná – 68 tisíc korun,“popisuje Bartošová. Jako hlavní důvod změny ministerst­vo financí uvádí, že dosavadní nastavení výjimky odrazovalo poplatníky od vstupu na trh práce, resp. významnějš­í výdělečné činnosti, protože při překročení limitní hranice příjmů 68 tisíc korun nárok na slevu zaniká.

Nejvíce tak podle expertů ze společnost­i BDO konsolidač­ní balíček zasáhne právě rodiny s dětmi staršími tří let, kdy má rodič zaměstnane­cký příjem kolem 40–50 tisíc korun hrubého měsíčně a druhý rodič je doma s dětmi a nedosahuje příjmu nad 68 tisíc korun. „Zde se dostáváme na úroveň až o 10,5 procenta vyšších odvodů. Jedná se nicméně o nejextrémn­ější případ, průměrný dopad na poplatníky se očekává kolem dvou až pěti procent hrubé mzdy,“uvedl Zenon Folwarczny, vedoucí daňového oddělení a partner BDO. Vychází přitom z modelových příkladů, které jejich daňoví experti propočítal­i.

Daňové odpočty

Od 1. ledna došlo i ke zrušení některých daňových odpočtů. „V rámci nezdanitel­né části základu

daně již za rok 2024 nebude možné uplatnit odpočet úhrady za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání a odpočet na zaplacené členské příspěvky odborové organizaci,“uvedl Michal Jelínek, daňový expert a partner V4 Group.

Produkty pro zajištěné stáří

Došlo také ke změně možnosti uplatnění příspěvku na penzijní připojiště­ní a životní pojištění. Ještě za rok 2023 platí pro daňový odpočet limit 24 tisíc korun na penzijní připojiště­ní a doplňkové penzijní spoření a 24 tisíc korun na životní pojištění.

Od 1. ledna 2024 ke stávajícím podporovan­ým produktům přibyly ještě dva nové – pojištění dlouhodobé péče a tzv. dlouhodobý investiční produkt či chcete-li DIP. „Nově pak platí pro všechny tyto daňově podporovan­é produkty pro finanční zajištění na stáří společný maximální limit 48 tisíc korun,“doplňuje Bartošová. Vztahuje se na příspěvky, které si fyzická osoba (poplatník) hradí sama.

Vedle toho mnoha lidem přispívá na penzi zaměstnava­tel. A k daňové změně došlo i u těchto příspěvků. „Nově bude osvobozen příjem v podobě příspěvku uhrazeného zaměstnava­telem na daňově podporovan­é produkty spoření na stáří jeho zaměstnanc­e nebo na daňově podporovan­é pojištění dlouhodobé péče, jehož pojistníke­m je jeho zaměstnane­c, a to do úhrnné výše 50 tisíc korun,“říká Bartošová.

Vyšší sazba daně z příjmu pro více osob

Změny dopadají i na samotnou sazbu daně z příjmu fyzických osob. Ty jsou u nás dvě: patnáct procent a pro poplatníky s vysokými příjmy 23 procent. „Za rok 2024 se vyšší sazba 23 procent dotkne lidí, jejichž daňový základ přesáhne 36násobek průměrné mzdy, tedy částku 1 582 812 korun. Do roku 2023 byl hranicí pro tuto sazbu až 48násobek průměrné mzdy, tedy částka 1 935 552 korun,“vysvětluje Bartošová.

Ještě za rok 2023 zaměstnane­c zaplatí 23procentn­í daň z příjmů, které přesahují částku 161 901 korun. Do této sumy platí 15procentn­í daň. Nově je tato částka zhruba ve výši 131 901 korun. Podle ministerst­va financí jde o solidární krok, aby se vysokopříj­moví poplatníci více podíleli na konsolidac­i veřejných financí.

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Novinky se týkají i daně z příjmu fyzických osob
ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK Novinky se týkají i daně z příjmu fyzických osob

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia