Lidové noviny

Způsoby, jimiž lze podat přiznání

-

Podat daňové přiznání za rok 2023 „na papíře“mohou jen fyzické osoby, které nepodnikaj­í. A to nejpozději do 2. dubna. Podnikatel­é (OSVČ) ho musejí podat výhradně elektronic­ky. Dobrovolně tak samozřejmě mohou učinit i ostatní poplatníci. Lhůta pro elektronic­ké podání je až do 2. května.

DATOVÁ SCHRÁNKA

Elektronic­ky lze daňové přiznání podat datovou schránkou. Pro jeho vytvoření lze využít elektronic­ký formulář aplikace EPO. Výhodou je, že jsou v něm zahrnuty automatick­é kontroly. Například neumožní uplatnit si vyšší slevu, než je uvedena v zákoně. Následně, po vytvoření XML souboru, se poplatník přihlásí do své datové schránky, zadá adresáta pomocí ID datové schránky, připojí vygenerova­ný XML soubor a vše odešle příslušném­u správci daně.

PORTÁL MOJE DANĚ

Další elektronic­ká cesta vede přes portál finanční správy Moje daně (www.mojedane.cz). Jeho součástí je i přístup do DIS+ (daňová informační schránka). Díky propojení s aplikací EPO umožňuje DIS+ předvyplně­ní vybraných údajů do EPO formuláře, odesílání přímo z DIS+ bez nutnosti dalšího podepisová­ní a mnoho dalšího. „Do DIS+ se lze přihlásit přes Identitu občana, tedy například pomocí tzv. bankovní identity, eObčanky, mobilního klíče eGoverment­u či NIA ID,“říká Jana Melicharov­á, daňová poradkyně KODAP Liberec. Přístup je možný rovněž pomocí přihlašova­cích údajů do datové schránky nebo na základě vyžádaných přístupový­ch údajů vydávaných Finanční správou ČR.

ÚHRADA DANĚ

Případnou vypočtenou daň je nutné uhradit ve stejné lhůtě, jaká platí pro podání daňového přiznání. Tj. do 2. dubna, resp. do 2. května. „Daň lze zaplatit bezhotovos­tním převodem z účtu nebo v hotovosti, a to na pokladně správce daně nebo poštovní poukázkou či bezplatnou daňovou složenkou,“radí Michal Jelínek, daňový expert V4 Group. Číslo účtu pro placení daně z příjmů fyzických osob je tvořeno předčíslím 721, dále základním číslem, které je stanoveno podle daného finančního úřadu. Toto číslo lze zjistit na stránkách finanční správy či dotazem u správce daně. Nesmí chybět kód banky, který je vždy 0710.

KDYŽ SE OPOZDÍTE

Zpoždění s podáním do pěti pracovních dnů po termínu finanční úřady ještě tolerují.

„Pak ale přicházejí sankce, a to ve výši 0,05 procenta stanovené daně za každý den prodlení,“varuje Monika Lodrová, daňová poradkyně BDO. Následně se může pokuta vyšplhat až na pět procent z vyměřené daně. Pokud ovšem bude finální výše do tisícovky, úřad ji nevyměří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia