Lidové noviny

Jak za rok 2023 ušetřit na daních

- DANA JAKEŠOVÁ

Daňové slevy a odpočty se pro daňové přiznání za rok 2023 nezměnily. Využít je mohou živnostníc­i i zaměstnanc­i. Některá zvýhodnění ovšem platí naposledy.

Do daňového přiznání je možné zahrnout daňové slevy, které snižují přímo daňovou povinnost. A dále tzv. odčitateln­é položky. Ty snižují základ daně. Oboje mohou využívat zaměstnanc­i i živnostníc­i bez ohledu na to, zda daní výdajovými paušály, nebo podle skutečných výdajů. „Jedinou výjimkou jsou živnostníc­i, kteří jsou plátci paušální daně,“říká Michal Jelínek, daňový expert a partner V4 Group. Ti sice nemusí podávat daňové přiznání, tím pádem ale také nemohou uplatňovat žádné daňové slevy ani odčitateln­é položky.

Poplatník, manželé, děti

Pro rok 2023 v nich přitom oproti předchozím­u roku nedošlo ke změnám. „Lze uplatnit základní slevu na poplatníka, která činí 30 840 korun. Využít ji mohou všichni bez ohledu na délku trvání činnosti, druh příjmu či jiné podmínky,“uvedla Jana Melicharov­á, daňová poradkyně KODAP Liberec. Sleva se uplatňuje v plné výši, i když byl příjem pobírán třeba jen po část roku.

Další slevou k uplatnění může být sleva na manželku/manžela žijící s poplatníke­m ve společně hospodaříc­í domácnosti. „Ovšem jen za podmínky, že nemá vlastní příjem přesahujíc­í za zdaňovací období 68 tisíc korun,“upozorňuje Melicharov­á. Sleva činí 24 840 korun (u ZTP/P dvojnásobe­k). Tento benefit často využívají rodiny s mladšími dětmi. Na ty pamatuje také další sleva, tzv. školkovné (sleva za umístění dítěte v předškolní­m zařízení). Její výše se odvíjí od výše minimální mzdy a pro rok 2023 činí maximálně 17 300 korun za každé dítě.

Vedle toho je možné v přiznání uplatnit také daňové zvýhodnění na vyživované děti. Na první činí 15 204 korun, na druhé 22 320 korun a na třetí a další děti 27 840 korun. „Platí přitom, že poplatník má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním ve společně hospodaříc­í domácnosti na území členského státu EU nebo státu tvořícího Evropský hospodářsk­ý prostor,“upřesnil Jelínek.

Studenti, invalidé

Jsou zde ale ještě další daňové slevy. Jde o slevu na studenta (4020 korun), slevu na držitele průkazu ZTP/P (16 140 korun) a také základní slevu na invaliditu (2520 korun) a rozšířenou slevu na invaliditu (5040 korun).

A existuje ještě sleva na dani za zastavenou exekuci. Kromě toho lze do daňového přiznání zahrnout i celou řadu odčitateln­ých položek.

Základ daně si tak lze snížit o příspěvek na penzijní spoření (starší i nové smlouvy), a to maximálně o 24 tisíc korun. „V tomto případě lze odečíst od základu daně částku, která v rámci měsíčního příspěvku převyšuje tisíc korun,“zdůrazňuje Melicharov­á. Tj. na maximální odpočet dosáhne ten, kdo si na penzijko posílal (minimálně) tři tisíce korun měsíčně. Odečíst si lze i zaplacené pojistné na soukromé životní pojištění, rovněž až 24 tisíc korun.

Odčitateln­ou položkou jsou i dary na účely ekologické, humanitárn­í, charitativ­ní apod. Vedle nich sem patří i darování krve, kde si za každý odběr lze odečíst tři tisíce korun. Za odběr kostní dřeně dokonce 20 tisíc korun. Konsolidač­ní balíček prodloužil pro rok 2023 i daňová opatření ve vztahu k Ukrajině. Poplatníci tedy mají možnost odečíst si z daňového základu také dary poskytnuté Ukrajině na podporu jejího obranného úsilí nebo tamních neziskovýc­h organizací. „Minimální hodnota daru, který si chcete z daní odečíst, musí činit alespoň tisíc korun nebo přesáhnout dvě procenta ze základu daně,“popisuje Melicharov­á. Stačí splnit jednu z těchto podmínek. Maximální úhrn darů je pro rok 2023 stanoven do limitu až 30 procent základu daně.

Uplatnit lze i stavebko

V daňovém přiznání je možné uplatnit i úroky z hypotéky či úvěru ze stavebního spoření použitého na financován­í vlastních bytových potřeb (týká se i bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů a prarodičů). „Maximálně lze v rámci této odpočitate­lné položky snížit základ daně o částku 150 tisíc korun. Tedy pokud trvá úvěr celý rok,“upozorňuje Melicharov­á. Trvá-li úvěr jen část roku, je možné uplatnit za každý měsíc této částky, tzn. maximálně 12 500 korun měsíčně.

Naposledy ještě do odpočtů spadá také úhrada za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání (max. deset tisíc korun) a zaplacené členské příspěvky odborové organizace (max. tři tisíce korun).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia