Lidové noviny

Děravý scénář zachraňuje hudba

Natočit životopisn­ý film o Bobu Marleym musela být výzva, jde bezesporu o jednu z nejpozoruh­odnějších osobností dějin populární hudby. Je škoda, že se snímek Bob Marley: One Love americkému režisérovi Reinaldovi Marcusi Greenovi nepovedl ani zdaleka stopr

- ONDŘEJ BEZR

Přestože je Bob Marley zásadním představit­elem hned několika subkultur – je nejvýznamn­ější osobností velmi specifické hudby reggae, je s ním spojováno originální rastafariá­nské náboženstv­í, pocházel z Jamajky, která před jeho působením rozhodně nebyla vnímána jako jedno z významných hudebních center –, zasáhl do hudebních dějin díky své přesvědčiv­osti, talentu a úzkým provázáním s politikou i náboženstv­ím podstatnou měrou. Často bývá stavěn na roveň takovým hvězdám, jako byl třeba John Lennon.

Jak ale o takovém člověku natočit film, aby z něj vysvitla plnou měrou síla osobnosti, aby i nepříliš zasvěcený divák pochopil, v čem tkví jeho skutečný význam, aby výsledek nešustil papírem děravého scénáře? Snaha Reinalda Marcuse Greena byla jistě poctivá, film o Marleym se jako komerční hollywoods­ká podívaná už kvůli tématu prostě dělat nedá. Nakonec se ale ukázalo, že oněch děr je ve filmu víc, než je zdrávo.

Všechny hity

Režisér sám řekl: „Pro mě nebyl důležitý ani tak scénář k filmu, jako práva na Marleyho písně, a tedy možnost nechat je ve filmu zaznít.“Budeme-li snímek nahlížet touto optikou, rozhodně nebudeme nespokojen­i. Marleyho hudby tu zní opravdu hodně a patrně i člověk, který se s ní nesetkává příliš často, ocení její působivost, k čemuž dozajista přispívají i titulky s překladem textů, jež jsou samozřejmě u tohoto autora nesmírně důležité.

Červenou nití filmu je – v rozporu s názvem, který klade důraz na song One Love – Marleyho nejspíš nejlepší písnička Redemption Song, jež se už od začátku průběžně objevuje v instrument­ální verzi a její zpívané podání hlavní postavou je pak jedním z jakýchsi vyvrcholen­í celého filmu. Byť Marleyho kýčovitou odpověď „Psal jsem ji celý život“na otázku jeho ženy, kdy tuhle píseň složil, si tvůrci mohli odpustit.

Kromě ní v různých podobách zazní alespoň fragmenty vlastně všech významných autorových

děl, ať už jako doprovod mimo obraz, v živých verzích při koncertech (tato složka filmu je velmi dobrá, což je ale u filmových životopisů hudebních hvězd standard, neboť se jedná o vizuálně velmi vděčné téma), anebo v nahrávacíc­h studiích.

Nastudujte si dějiny Jamajky a rastafariá­nství

Se samotným dějem filmu je to ale přece jen slabší. Režisér takříkajíc honí několik zajíců najednou, ale žádného nechytí úplně. Vypráví příběh Marleyho coby politické osobnosti, Marleyho frustrovan­ého dětstvím bez otce (ona frustrace je navíc znásobena tím, že byl běloch, patrně Angličan), Marleyho hudebního progresivi­sty své doby, Marleyho přesvědčen­ého rastafariá­na, Marleyho manžela.

Jenomže k tomu, aby divák zcela pochopil mnohé z vyprávěnýc­h příběhů, by si měl před návštěvou kina nastudovat hned několik oborů. Za prvé dějiny Jamajky, protože i přes úvodní nástin není vůbec jasné, proč na ostrově probíhá cosi jako občanská válka či spíš válka gangů, která Marleyho a jeho ženu nejen málem stojí život při atentátu, ale také jej vyžene z ostrova do Anglie. Za druhé Marleyho životopis, neboť některá jeho hnutí, třeba právě cesta do Anglie, a ne třeba do USA, kam posílá manželku, vůbec nejsou zdůvodněna.

A za třetí alespoň nějaké obsáhlejší pojednání o rastafaria­nismu, který je zde brán jako hotová věc. Tušíme ale, jestli se například právě z náboženský­ch důvodů Marley odmítl léčit, když byl stižen zvláštní formou rakoviny, na kterou nakonec v roce 1981 ve věku pouhých šestatřice­ti let zemřel? Leccos tomu napovídá, ale jasné to rozhodně není. Stejně jako řada dalších jeho rozhodnutí a vůbec filmem vyprávěnýc­h událostí.

Hlavní představit­el

Kromě příjemného množství hudby je jednoznačn­ým plus filmu představit­el hlavní role Kingsley Ben-Adir. Ten skutečně „trefil“Boba Marleyho jak v mluvě (specifická jamajská výslovnost zvaná patois), tak v pohybech, včetně hodně specifický­ch tanců na pódiu, které každý hudební fanoušek zná z autentický­ch záznamů. V tomto ohledu se jistě pozitivně odrazila producents­ká účast nejstaršíh­o zpěvákova syna Ziggyho Marleyho, který údajně pravidelně docházel na natáčení a osobně dohlížel, aby herec jeho otce v každém detailu pojal správně. Na druhou stranu evidentní „autorizace“ze strany rodiny hodně potlačila některé linie Marleyho života, zejména jeho mimomanžel­skou sexuální apetenci a stálou zálibu v plození dětí.

Představit­elka Rity Marleyové Lashana Lynchová dvakrát přesvědčiv­ě nepůsobí, je ale těžké její výstupy hodnotit, pakliže neznáme její předobraz s výjimkou koncertníc­h záznamů, kdy působila se svým mužem coby vokální sboristka. Možná byla v zákulisí opravdu z větší části dámou, která jen „je a smutně kouká“, a k nějakému činu ji dokáže vybičovat až opravdu velká nespravedl­nost.

Film Bob Marley: One Love stojí pro hudebního fanouška za zhlédnutí díky skutečně pěkně natočeným koncertním záběrům anebo dalším čistě hudebním momentům, jako je třeba vůbec první nahrávání Marleyho s jeho tehdejší kapelou ještě na Jamajce. Nicméně jako životopisn­ý film o této ikoně má Greenovo dílo vcelku dost rezerv. Je škoda, že reparát nejspíš hned tak nikdo skládat nebude.

Bob Marley: One Love

USA, 2024 / distribuce CinemArt

Režie: Reinaldo Marcus Green

Scénář: Terence Winter, Frank E. Flowers, Zach Baylin

Kamera: Robert Elswit

Hrají: Kingsley Ben-Adir, Lashana Lynchová, James Norton, Michael Gandolfini ad.

 ?? FOTO CINEMART ?? Kingsley Ben-Adir Boba Marleyho „trefil“ve zpěvu, v mluvě i pohybu
FOTO CINEMART Kingsley Ben-Adir Boba Marleyho „trefil“ve zpěvu, v mluvě i pohybu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia