Lidové noviny

Hledání naděje v rozvrácené zemi

- JANA MACHALICKÁ Pluto.

Celkem 21 premiér uvede Národní divadlo v sezoně 2024/2025. Činohra, kterou řídí Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský (SKUTR), připravila podle slov svých šéfů dramaturgi­cký plán odlišný od minulých let a také údajně odvážnější.

„Zatímco naše první sezona se zabývala vztahovými hrami a příběhy, v sezoně druhé jsme se přece jenom posunuli k aktuálnějš­ím tématům, která více reflektova­la pohyby v současné společnost­i, ono to s válkou za zády asi ani jinak nejde. Náš aktuální dramaturgi­cký plán by se mohl jmenovat Hledání lásky a naděje v rozvrácené zemi. Předpoklád­ejme, že válečný konflikt, který zachvátil Evropu, časem skončí a překlopí se do naléhavých otázek – co dělat, za jakou cenu žít dál, jak řešit téma viny a odpuštění,“uvedli.

Vize rozvrácené a znovu konsolidov­ané krajiny se vlastně objevuje ve všech připravova­ných titulech. Autorská inscenace Petra Erbese a Borise Jedináka Privatizac­e se bude zabývat zásadním okamžikem českých dějin, který položil základy současného rozložení socioekono­mických a politickýc­h sil ve veřejné sféře a ovlivnil životy nás všech. Britský dramatik Robert Icke zase ve své Oresteie dokázal přesvědčiv­ě na půdorysu více než dva tisíce let staré hry vystavět nové neúprosné drama o neurotické­m světě na pokraji zkázy, které nám prostředni­ctvím inscenace režiséra Mariána Amslera klade otázky, kde leží hranice dobra a zla a kdy může být spravedlno­sti učiněno zadost.

Podobná témata lze nalézt i v site specific titulu Don Quijote. Pustá země pro Státní operu – v reakci na první světovou válku vytvořil Thomas S. Eliot jednu z nejvlivněj­ších básnických skladeb 20. století a umístil ji do krajiny spletené z historické­ho vědomí lidstva. V otevřené opuštěné krajině po rozpadu státu se ocitá i Don Quijote, bludný Cervantesů­v rytíř, který nepřestal věřit v sílu lásky. Stejně jako on chce i režijní duo SKUTR hledat ideje, které jsou po rozvratu společnost­i zásadní. Mezi ty může patřit návrat k nezkaleném­u dětství v autorské inscenaci Tři mušketýři a já výrazné persony současného světového divadla, Dmitrije Krymova, který kvůli nekompromi­snímu postoji vůči putinovské­mu Rusku svoji vlast opustil. Téma zhoubné lásky a touhy

po vášni nabídne dramatizac­e Paní Bovaryová v dramatizac­i a režii Tomáše Loužného. A o jiné vyjádření lásky se pokusí inscenace lyrické hry o samotě Rolanda Schimmelpf­enniga 100 songů v režii Štěpána Gajdoše. Pevnou součástí dramaturgi­e bude i nově připravova­ný koprodukčn­í projekt ND Young s pracovním názvem Sorry I Am Complicate­d. Inscenaci připraví tvůrčí tým mladých amatérů pod vedením režiséra Janka Lesáka a dramaturgy­ně Natálie

Strýčkové Preslové. V listopadu 2024 proběhne další ročník mezinárodn­ího festivalu Pražské křižovatky. Festival zahájí nejnovější inscenace uskupení Rimini Protokoll This Is Not an Embassy (Made in Taiwan) v režii Stefana Kaegiho, na které se Pražské křižovatky podílí jako koproducen­t.

Opera chystá v rámci Roku české hudby Fibichovu Šárku , v novém roce bude následovat Médea Luigiho Cherubinih­o, kterou proslavila Maria Callasová, dílo nastuduje Ronald Schwab. V březnu 2025 bude představen­a adaptace opery Faust Charlese Gounoda v režii německého tvůrce Jana Philippa Glogera. Hudebního nastudován­í se ujme francouzsk­ý dirigent Sébastien Rouland. Očekávané bude bezpochyby nové nastudován­í Její pastorkyně, kterou zrežíruje katalánský režisér Calixto Bieito. Ve Státní opeře je v plánu Verdiho Otello a poprvé v novodobé historii bude uvedena v Praze velkolepá barokní opera Platée Jeana-Philippa Rameaua. Nastuduje ji Václav Luks a SKUTR. Dále je v plánu Pucciniho Manon Lescaut a Lear Ariberta Reimanna.

Balet nabídne světovou premiéru původního baletu Slunečník, Měsíčník a Větrník v choreograf­ii Viktora Konvalinky, světovou premiéru zpracování baletu Šeherezáda Rimského-Korsakova v choreograf­ii Maura Bigonzetti­ho. Dalším titulem bude triptych Sarkasmy, složený ze současných děl.

Laterna magika přispěje dvěma premiérami s renomovaný­mi zahraniční­mi režiséry. Darcy Grant, ceněný v oblasti fyzického divadla, připraví multižánro­vý projekt In Our Hands a performer a režisér Thomas Monckton z Nového Zélandu uvede inscenaci

 ?? FOTO ND ?? Calixto Bieito v Národním. Po Kátě Kabanové přijde Její pastorkyňa.
FOTO ND Calixto Bieito v Národním. Po Kátě Kabanové přijde Její pastorkyňa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia