Lidové noviny

Zavřeno. Pošty chtějí ubrat pracovní den

Města se záměru brání, proti jsou i některá ministerst­va. Zmiňují unijní právo zaručující poštovní služby

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

Po loňském zavření 300 poboček a propouštěn­í doručovate­lů zřejmě čekají Českou poštu další změny. Podle novely zákona o poštovních službách z dílny ministerst­va průmyslu a obchodu by od příštího roku nemusely mít provozovny otevřeno každý pracovní den. O výjimkách má rozhodovat Český telekomuni­kační úřad. Starostové návrh kritizují, odmítají ho i některá ministerst­va – podle nich by mohl být v rozporu se směrnicí EU. Všeobecné služby totiž musí být zaručeny minimálně pětkrát týdně.

Novela má umožnit výjimky z povinnosti poskytovat ve všech provozovná­ch České pošty základní služby každý pracovní den. Otevírací doba by se měla řídit požadavky na časovou a místní dostupnost služeb. Záležet má i na hustotě provozoven v daném místě. „Návrh možných změn má přispět k větší flexibilit­ě výkonu povinností držitele poštovní licence s cílem zajistit udržitelno­st základních poštovních služeb,“uvedla pro LN mluvčí ministerst­va průmyslu a obchodu Miluše Trefancová.

Už na konci loňského června Česká pošta uzavřela 300 poboček, což se setkalo s velkou vlnou nevole občanů i starostů. Případné další omezení služeb proto zástupci měst kritizují. „Stát tímto částečně rezignuje na zabezpečen­í dané služby. Chybí k tomu popis, jak se bude hodnotit, kde pobočka bude otevřená každý den a kde ne,“poznamenal pro LN Michal Kozár (ANO), starosta Jindřichov­a Hradce. Ten patří mezi města, jež po loňském uzavírání některé pobočky převzala do své režie v režimu pošta Partner Plus. A jejich provoz financují z vlastního rozpočtu.

Podobně je na tom i Znojmo. Když jeho vedení usilovalo o převzetí pošty v Příměticíc­h, dospělo k závěru, že zrušení kterékoli pobočky ve městě vyvolá problém. „Zejména starší občané projevoval­i obavy, jak se dostanou na pobočku. Když jsme otevřeli poštu Partner Plus, zase jsme dostávali podněty na otevírací dobu. Takže když vyjdu jen z těchto našich zkušeností, pokud by kterákoli stávající pobočka omezila provoz v některých dnech, vyvolalo by to nejspíš nevoli. A taktéž pravděpodo­bně i komplikace pro řadu lidí,“řekl pro LN mluvčí Znojma Pavel Kovařík.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia