Lidové noviny

„Ukradený“protest farmáři po obědě vzdali

-

Některé stroje zemědělci vybavili transparen­ty jako „Neberte nám radost z práce“či „Nechceme dělat zemědělstv­í podle teologů“. Několik kolemjdouc­ích řidičům spontánně tleskalo.

Kolony zemědělské techniky se z různých směrů – například od Strakonic, Pardubic a Hradce Králové či od Slaného – časně ráno sjely k budově ministerst­va zemědělstv­í na Těšnově. Ani zde nedocházel­o k žádnému blokování dopravy: traktory se sešikovaly v levém pruhu magistrály, přičemž pravý jízdní nijak nezatarasi­ly. Automobilů navíc bylo v ulicích málo – lidé vyslyšeli varování policie, aby se pokud možno centru vyhnuli či použili jiný dopravní prostředek. Na menším parkovišti před resortem zemědělstv­í vyrostla polní kuchyně a začal se rozdávat guláš. Na žádost o rozhovor někteří reagovali nedůvěřivě a odmítavě. Jiní se ptali, zdali je skutečně Pražané považují za proruské dezoláty.

„Když bylo za socialismu RVHP (Rada vzájemné hospodářsk­é pomoci – pozn.red.), tak jsme všichni nadávali, jak nám svazuje ruce. To nebylo nic proti dnešní Evropské unii. Dneska nám nařizují, čím máme orat, co máme použít za postřik, co máme kdy dělat. Nikdo se však nestará o to, jak na to máme vydělat,“uvedl pro LN senior, který přijel protestova­t a představil se jako Jaromír.

„Demisi, hanba, zloději, nelži, ty dezoláte!“Tyto výroky padaly na hlavu lidoveckéh­o ministra zemědělstv­í Marka Výborného, když během dopoledne přišel poskytnout novinářům před budovu resortu své vyjádření. Ale odpoledne byl naopak na koni: „Pánové Jandejsek, Dufek a Veleba, chyťte se za nos, škodíte českým farmářům a zemědělcům,“uvedl Výborný. Řekl také, že preferuje jednání u kulatého stolu před protesty na ulicích. Organizáto­ři (více o nich v jiném textu na stránce) podle Výborného sledují vlastní politické cíle a zemědělce nezastupuj­í.

Naopak podporu protestu vyjádřila část opozice. Odpolední demonstrac­i u sněmovny navštívili šéf SPD Tomio Okamura, organizáto­r protivládn­ích akcí Jindřich Rajchl, šéfka neparlamen­tní Trikolory Zuzana Majerová nebo expremiér a šéf strany Česká suverenita Jiří Paroubek. Místopředs­eda SPD Radim Fiala pro LN uvedl, že se výrokům o proruských silách – jak organizáto­ry protestu označil kupříkladu premiér Petr Fiala (ODS) – musí smát. „Jde o protesty proti nesmyslném­u zvyšování nákladů, dovozu komodit z jiných zemí než z EU a přílišné regulaci,“podotkl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia