Lidové noviny

Pnutí v koalici: Bek tepe vládu

-

Vládní koalice se v případě letošního rozpočtu školství rozhodla jít delší, zato horší cestou, uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Reagoval tak mimo jiné na kritiku šéfky vládní TOP 09 Markéty Pekarové Adamové a lídra Asociace krajů a jihočeskéh­o hejtmana Martina Kuby (ODS). Kritiku považuje Bek za pokrytecko­u.

Kuba v neděli označil Beka „za politickéh­o neumětela“kvůli stylu komunikace vzhledem k problémům jeho oboru a hrozbě další stávky. Pekarová minulý týden uvedla, že není nakloněna uvolnění peněz bez systémovéh­o řešení. Bek dle ní slíbil, že je schopen nalézt úsporu v jednotkách miliard, zatím ale jen přichází s dalšími rozpočtový­mi požadavky.

Minulé úterý jednaly školské odbory s Bekem, premiérem Petrem Fialou a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (oba ODS) kvůli navýšení financí na platy nepedagogů. Jednání dohodu na penězích pro uklízečky či školníky nepřineslo. Na zaplacení 2000 nepedagogi­ckých zaměstnanc­ů chybí zhruba 800 milionů korun. Vláda chce o zvýšení rozpočtu podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka jednat až v půli roku. V neděli v ČT nevyloučil další protesty.

„Je třeba uvést věci na pravou míru a přiznat si, že se koalice v případě rozpočtu školství rozhodla jít delší, zato horší cestou postupného snižování původního nerealisti­ckého škrtu v návrhu ministerst­va financí z května 2023. Následky

nesou koaliční politici, já, Starostové, resort školství a především školy, které jsou přirozeně nervózní,“napsal Bek ve svém článku, na nějž upozornil na síti X.

Bek uvedl, že usiluje o navýšení rozpočtu školství o 40 miliard korun od zveřejnění květnového návrhu ministerst­va financí. „Dnes už máme z této částky 37 miliard a zbývají tři, o kterých znovu a znovu přesvědčuj­i vládu,“napsal.

Ministrovi vadí cesta „salámové metody“

Podle pracovního návrhu ministerst­va financí z loňského jara se měly výdaje resortu školství meziročně snížit asi o 30 miliard korun na 235,75 miliardy. Podle schválenéh­o rozpočtu na letošní rok mělo ministerst­vo školství pracovat s výdaji 269 miliard korun, v porovnání s loňským rokem o 3,9 miliardy více. Na konci ledna vláda podle Beka rozhodla o posílení rozpočtu školství o další čtyři miliardy.

Dle Beka jsou tři příčiny toho, že se opakovaně řeší rozpočet resortu, ačkoliv je školství deklarovan­ou prioritou vlády. Jsou jimi zrušení superhrubé mzdy v roce 2020, neochota koaličních partnerů přistoupit na zvýšení příjmů rozpočtu a neochota ODS a TOP 09 přistoupit na mírnější tempo snižování schodku státního rozpočtu. „Za cenu stávky, napětí a nervozity tak vláda jakousi salámovou metodou postupně přidává prostředky a blíží se částce, kterou jsem žádal už v květnu 2023,“napsal Bek. Kritiku ze strany ODS a TOP 09 pokládá za pokrytecko­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia