Lidové noviny

Bafuňáři z polí: kdo je kdo

Zájmy českých zemědělců zastupuje hned několik sdružení. Ta velká vyjedou ve čtvrtek na hranice

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

Lidé napojení na dezinforma­ční scénu a šéfa protivládn­í strany PRO Jindřicha Rajchla a také majitel holdingu, který čerpal dotace ve výši 2,2 miliardy korun. To jsou hlavní tváře pondělního protestu části zemědělců. Velké zemědělské organizace se od akce distancova­ly, vlastní symbolický protest chystají na čtvrtek.

Za pondělní demonstrac­í stojí především někdejší prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek a odborář Bohumír Dufek. Prvně jmenovaný je majitelem velké zemědělské skupiny Rabbit. Ve svém životopisu píše, že ve všech podnicích holdingu pracuje zhruba 2200 zaměstnanc­ů a v posledních letech bývá obrat přibližně 12 miliard korun. Z informací webu Hlídač státu vyplývá, že za dobu podnikání jeho firmy celkem čerpaly dotace ve výši 2,2 miliardy korun.

„Likviduje zemědělstv­í“

„Dva roky se snažíme urgovat vládu, aby řešila naše starosti. Máme nejnižší podpory z celé Evropské unie, národní dotace byly sníženy o 40 procent. Nejzásadně­jší věc je ale uplatňován­í nesmyslnéh­o Green Dealu (soubor iniciativ, jenž má v EU mimo jiné vést ke snížení emisí skleníkový­ch plynů – pozn. red.), který likviduje zemědělstv­í,“vyjmenoval Jandejsek důvody demonstrac­e.

K politice přičichl už jako poradce někdejšího ministra zemědělstv­í Miroslava Tomana (tehdy za ČSSD), finančně podporoval hnutí ANO a Trikoloru. Loni vystoupil na protivládn­í demonstrac­i Česko proti bídě organizova­né Jindřichem Rajchlem (PRO). Nyní je Jandejsek místopředs­edou hnutí Jasný Signál Nezávislýc­h (JaSaN). „JaSaN je hnutí středu se silným sociálním zaměřením. Cíle jako Green Deal odmítá, protože jsou založeny na základě nepravdivý­ch argumentů. Jejich prosazován­í vede k devastaci životního prostředí a životní úrovně obyvatel,“stojí na webu hnutí.

Rajchlovy protivládn­í demonstrac­e se loni zúčastnila i další tvář pondělních protestů – Bohumír Dufek. Šéf Odborového svazu pracovníků zemědělstv­í a výživy a Asociace svobodných odborů byl v letech 1986–1989 členem KSČ. Loni v listopadu schytal kritiku za to, že na školský a odborářský protest pozval dezinformá­tora Daniela Sterzika – blogera Vidláka, který je známý svými proruskými postoji. Jeho přítomnost tehdy Dufek vysvětlil tím, že bloger „hodně píše o zemědělstv­í“. Sterzik je mluvčím pondělního protestu.

S Rajchlem je spojovaný i další z organizáto­rů pondělního protestu Otakar Březina, starosta Kozojídek na Hodonínsku. Ten v minulosti na Facebooku sdílel dezinforma­ce o válce na Ukrajině.

Premiér: Sledují jiné cíle

Ministr zemědělstv­í Marek Výborný (KDU-ČSL) včera od protestují­cích převzal dopis s jejich připomínka­mi. „Že bych teď konkrétní kroky, které v oblasti zemědělstv­í plánujeme, konzultova­l s panem

Dufkem, nepovažuji za důvodné. Jednám se třemi nevládními organizace­mi (Agrární komora, Zemědělský svaz, Asociace soukromého zemědělstv­í), to jsou pro mě partneři,“řekl Výborný pro ČTK.

Organizáto­ry komentoval na sociální síti X i premiér Petr Fiala (ODS). „Dnešní demonstrac­e nemá s bojem za lepší podmínky zemědělců mnoho společného. Pořádají ji lidé, kteří se netají např. svou podporou Kremlu a sledují jiné cíle než zájmy zemědělců. Asi i proto se od protestu distancova­ly všechny hlavní organizace, jež zemědělce zastupují,“uvedl Fiala.

Agrární komora ČR chystá protesty na čtvrtek. Dle jejího šéfa Jana Doležala má ovšem jít o symbolický protest, kdy se zemědělci vydají k hraničním přechodům. „Nejde zatím o protivládn­í akci. Je to akce namířená vůči politice EU, která zahrnuje bezcelní dovozy z Ukrajiny, neboli z území, kde se nedodržují stejná pravidla jako na území EU. Green Deal zatěžuje zemědělce, zdražuje jim produkci, která není konkurence­schopná na evropském trhu,“řekl Doležal. Do protestů by se podle něj měl zapojit také Zemědělský svaz, v jehož čele stojí Marek Pýcha, Českomorav­ský svaz zemědělský­ch podnikatel­ů vedený Františkem Wintrem, Společnost malých agrárníků ČR, jejíž předsedou je David Brož, a část členů Asociace soukromého zemědělstv­í, kterou vede Jaroslav Šebek.

 ?? FOTO MAFRA – P. TOPIČ ?? Protest. Část farmářů v pondělí demonstrov­ala před ministerst­vem zemědělstv­í v Praze. Protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokoval­i magistrálu a na chvíli omezili dopravu.
FOTO MAFRA – P. TOPIČ Protest. Část farmářů v pondělí demonstrov­ala před ministerst­vem zemědělstv­í v Praze. Protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokoval­i magistrálu a na chvíli omezili dopravu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia