Lidové noviny

Pošty chtějí ubrat pracovní den

-

Mluvčí znojemské radnice dodal, že u pobočky Partner Plus dokonce uvažují o rozšíření provozní doby.

Novela zákona o poštovních službách z dílny ministerst­va průmyslu a obchodu ale naráží i v připomínko­vém řízení. S rozvolnění­m výjimek nesouhlasí například odbor kompatibil­ity Úřadu vlády ČR, jenž se zabývá zaváděním platných právních předpisů Evropské unie. Odvolává se na evropskou směrnici, jež stanovuje, že všeobecné služby musejí být zaručeny přinejmenš­ím pětkrát týdně – s výjimkou mimořádnýc­h okolností či případně mimořádnýc­h zeměpisnýc­h podmínek.

„Žádné jiné výjimky z povinnosti poskytovat základní služby každý pracovní den směrnice nepřipoušt­í. Navrhované rozvolnění pojetí výjimek by mohlo představov­at až rozpor s právem Evropské unie, protože by mohlo vést k tomu, že vůbec nebude naplněna povinnost všeobecné služby v rozsahu předjímané­m směrnicí,“napsal odbor při Strakově akademii.

Legislativ­a EU žádá služby pět dní v týdnu

Podobné připomínky vznáší i ministerst­vo zahraniční­ch věcí nebo resort spravedlno­sti – ten navíc

žádá, aby předkladat­el „na zákonné úrovni konkretizo­val, za jakých podmínek lze takové výjimky stanovit“. O výjimkách pro provozovny bude rozhodovat Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ). Mluvčí resortu průmyslu a obchodu na dotaz LN uvedla, že ČTÚ bude „postupovat podle legislativ­y Evropské unie, podle níž musí mít občané zajištěny všeobecné poštovní služby v pěti dnech za týden“. Případné udělení výjimky by podle Trefancové mohlo vzejít z vlastní činnosti

úřadu nebo na externí podnět – nejen ze strany držitele poštovní licence, ale i od dalších subjektů.

„Je nutné zdůraznit, že novela dává Českému telekomuni­kačnímu úřadu pouze možnost posoudit případnou odůvodněno­u výjimku z doposud stanovenýc­h povinností. Úřad by takovou výjimku musel posoudit podle konkrétníc­h argumentů v souladu s evropskou legislativ­ou. Proto není možné nyní předjímat výsledek takového posouzení a není ani jisté, že k zahájení

posuzování takové výjimky bude indikace,“uvedla pro LN mluvčí ČTÚ Tereza Meravá. Kterých poboček by se změny mohly dotknout, nechtěla specifikov­at. „Debata o potenciáln­ích úpravách vyhlášky, která povinnosti stanovuje, je zcela předčasná. Novela, jež teprve možnost úpravy vyhlášky Českému telekomuni­kačnímu úřadu dá, je zatím ve fázi připomínko­vého řízení,“dodala Meravá.

Starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09) očekává, že se výjimka ze standardní otevírací doby bude týkat výhradně menších poštovních poboček. „V Praze 3 máme poštovní pobočku v Olšanské, na niž by novela neměla mít žádný omezující vliv. Pobočka by měla zůstat otevřená i v sobotu a celkově šest dní v týdnu, jako je tomu doposud,“uvedl pro LN. Dodal ale, že magistrát obdržel několik stížností na doručování zásilek, a to v souvislost­i s loňskou redukcí poboček.

Další oslovení starostové se k tématu nechtěli vyjadřovat s tím, že jim chybí přesné informace.

Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka navrhovaná změna upravuje stávající stav otevíracíc­h hodin tak, aby odpovídal místním podmínkám a umožňoval určitou flexibilit­u.

Mluvčí pošty: Děláme víc, než musíme

„Z našeho pohledu se touto normou mohou zlepšit podmínky pro klienty i provozovat­ele. Česká pošta podle platné legislativ­y musí mít otevřeno každý pracovní den v týdnu a minimálně 15 hodin týdně. V drtivé většině případů je počet hodin pro veřejnost výrazně překračová­n nad povinný limit,“sdělil LN mluvčí státního podniku s tím, že změna nebude znamenat zhoršení dostupnost­i poštovních služeb.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia