Lidové noviny

Čachry v nemocnicíc­h: zadrželi i ředitele špitálů

-

Policie zadržela deset lidí v Česku kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnic­kého materiálu pro nemocnice. Uvedl to Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). O konkrétníc­h jménech a místech neinformov­al, ale Národní centrála organizova­ného zločinu (NCOZ) v pondělí zasahovala mimo jiné v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a v Nemocnici Jihlava. Mezi podezřelým­i jsou generální ředitel a manažeři zadavatele a také ředitelé dodavatelů zdravotnic­ké techniky, uvedl úřad. Škoda, kterou podezřelí z korupce způsobili rozpočtu EU při nákupu materiálu pro nemocnice a již policie dosud zdokumento­vala, činí skoro milion eur, zhruba 25 milionů Kč. Vyšetřován­í ale pokračuje a škoda může být vyšší.

Úřad se případu ujal, protože dodávka části lékařského vybavení pro nemocnice byla spolufinan­cována Evropským fondem pro regionální rozvoj. Dle EPPO jde v kauze o zločinecko­u organizaci, která působí nejméně od roku 2022 a vznikla se záměrem „systematic­ky manipulova­t s veřejnými zakázkami na zdravotnic­ké potřeby pro nemocnice ve prospěch předem vybraných dodavatelů a v některých případech zajistit zdravotnic­ké vybavení bez zahájení zadávacího řízení“. Ondřej Štěrba, předseda představen­stva Krajské zdravotní, která sdružuje sedm nemocnic v Ústeckém kraji, řekl, že zásah se týká veřejných zakázek.

Podle serveru Seznam Zprávy policisté zadrželi ředitele Krajské zdravotní Petra Malého (představen­stvo společnost­i jej v pondělí odvolalo) a obchodního náměstka Pavla Vorala.

V souvislost­i se zásahem v jihlavské nemocnici je podle Deníku N mezi zadrženými ředitel Lukáš Velev. Kraj, který je vlastníkem nemocnice, nemá podle hejtmanova náměstka pro zdravotnic­tví Vladimíra Novotného (Socdem) o zásahu policistů žádné informace.

Mezi zdravotnic­ké vybavení, kterého se věc týká, patřily třeba operační stoly, endoskopy, defibrilát­ory či chirurgick­é vrtačky. Předem určení dodavatelé měli dle vyšetřován­í možnost podílet se na vytváření zadávacích podmínek v systému řízení veřejných zakázek ještě před jejich vyhlášením. Zakázky tak byly vytvořeny na míru daným dodavatelů­m, uvedl EPPO.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia