Lidové noviny

Neubližuj si! Dupej či buš do polštáře

Sebepoškoz­ování, sebevražed­né tendence, šikana. Telefonáty s těmito tématy doslova zavalují Linku bezpečí určenou pro děti a mladistvé. „Věci se na sebe nabalily a řada dětí to nemůže unést, některé pak hledají rychlou úlevu třeba v tom, že se říznou,“řík

- Linky bezpečí. IVETA KŘÍŽOVÁ

Zhoršující se duševní zdraví dětí a dospívajíc­ích je nejen čísly podloženou realitou. Obrací se více dětí i na Linku bezpečí?

V loňském roce jsme odbavili více než sto tisíc kontaktů. Pokračuje setrvalý výrazný nárůst tematicky obtížnější­ch hovorů, nejčastěji z oblasti psychickýc­h potíží. U tematiky sebevražd jsme zaznamenal­i meziroční nárůst o 33 procent, u sebepoškoz­ování o 54 procent. O dvě třetiny vzrostl počet intervencí, tedy situací, kdy v zájmu klienta kontaktuje­me další instituce. Ano, můžeme říct, že se na nás obrací čím dál více dětí a dospívajíc­ích s tématem psychickýc­h potíží. Na druhou stranu to může být způsobené i tím, že je vyšší informovan­ost a děti si pro sebe hledají pomoc, což je dobře.

LN Co dožene dítě k tomu, aby zavolalo na Linku bezpečí, tedy na číslo 116 111?

Tematika sebevražd, sebepoškoz­ování, depresí, úzkostí a dalších psychickýc­h poruch patří k pěti nejčastěji řešeným problémům na Lince bezpečí. Dále se zabýváme potížemi v rodinné komunikaci a ve vztazích s vrstevníky. Ve srovnání s rokem 2022 byl zaznamenán nárůst například i u tématu šikany ve škole (nárůst o 13 procent), poruch příjmu potravy (o 12 procent) či tělesného týrání (růst o 14 procent). Děti se na nás obracejí i v případě kyberšikan­y či obtěžování cizí osobou v online prostředí.

Z jaké věkové kategorie nejčastěji pocházej vaši klienti?

LN

Linka bezpečí je anonymní. Děti nám neříkají jméno, věk ani telefonní číslo. Naše statistiky jsou pouze orientační. Dvě třetiny našich klientů tvoří dívky a jednu třetinu chlapci, nejčastěji ve věku mezi čtrnáctým a sedmnáctým rokem. Dítě může zavolat z různých důvodů – například když nemá ve svém okolí nikoho, komu by se svěřilo. Nechce se svěřit rodičům, buď má obavy z jejich reakce, anebo je nechce zatěžovat. Může se dostat do situace, ve které si neví rady, co dál. Může prožívat velmi silné emoce. Nebo nám volají děti kvůli svým kamarádům a chtějí se poradit, jak jim můžou pomoct.

Do jaké míry se provozu Linky bezpečí dotkla tragická prosincová událost na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy?

LN

Zaznamenal­i jsme kolem stovky hovorů, a to prakticky ihned po oné strašné události. Často volali i studenti, kteří nebyli přímo tam, ale báli se o své kamarády, o to, co se bude dít, měli strach se vrátit. Za Linku bezpečí musím říct, že se nám velmi rychle podařilo zareagovat na tuhle tragickou událost, a to v podobě okamžitého navýšení interventů v provozu. Pohotově jsme reagovali i v oblasti komunikace, ať už na sociálních sítích, či v médiích a informoval­i o možnostech pomoci.

A navíc – mezi našimi zaměstnanc­i jsou často i někdejší studenti fakulty, případně tam ještě studují, takže i jich se to vyloženě dotýkalo. O každého, kdo v této souvislost­i potřeboval pomoc, bylo na sto procent postaráno.

Obracejí se na vás děti i kvůli stresu z přijímacíc­h zkoušek na střední školy? Jak moc je to pro ně zatěžující?

LN

Je to obrovský tlak a zároveň velké očekávání, je tomu přikládaná enormně velká důležitost. Děti i jejich rodiče mají často pocit, že když přijímačky neudělají, tak se jim zbortí svět, že nebudou mít nikdy dobrou práci, zklamou sebe i rodiče. Psychicky je to rozkládá, mají toho moc a nezvládají to.

Náročná pro děti bývá už samotná příprava na přijímací zkoušky, protože vedle školního prostředí ještě navštěvují různé kurzy, které je na přijímací zkoušky připravují. Obecně u tématu škola jsme zaznamenal­i loni v úhrnu 2406 kontaktů.

LN Pojďme to trochu poodhalit. Pokud se na linku někdo obrátí, jaký zvolíte postup, abyste dítěti pomohli?

Dítě se nejprve dovolá na ústřednu. Na té pracovník zjistí, o čem potřebuje mluvit, a pokud je na směně volný konzultant, propojí je. S dítětem probíráme jeho situaci, společně hledáme možnosti pomoci, pracujeme s prožíváním. Při hledání řešení vycházíme z klientova vnímání situace, respektuje­me jeho individuál­ní možnosti a přirozené zdroje v blízkém okolí. V případě potřeby dítěti předáváme kontakty a informace o další odborné pomoci v blízkosti místa jeho bydliště.

Důležitým pilířem práce Linky bezpečí je nicméně anonymita. Primárně nezjišťuje­me jméno ani adresu volajících. V některých vážných případech, kdy nám dítě sdělí své údaje, kontaktuje­me v jeho prospěch další instituce. Nejčastěji spolupracu­jeme s Toxikologi­ckým informační­m střediskem, se záchrannou službou, Policií ČR nebo s orgány sociálně právní ochrany dítěte. Většinou to bývají případy, kdy je bezprostře­dně ohrožen život dítěte.

Dnes snad neexistuje školní třída, kde by některé z dětí netrpělo depresí a podobně. Kdy došlo k takovému zlomu? Stále se skloňuje nedávná pandemie, ale začalo to opravdu až covidem?

LN

Nárůst počtu případů s tématem psychickýc­h potíží jsme registrova­li ještě před covidem. Bylo to dáno obecným tlakem na děti, který vzniká v oblasti vzdělávání, volnočasov­ých aktivit a podobně. Dalším faktorem je růst rozvodové situace – je-li rodina nestabilní, děti tím trpí. Ale pochopitel­ně platí, že období covidu mělo na prožívání dětí a dospívajíc­ích značný vliv. Věci se na sebe takto nabalily a řada dětí to nemůže unést. Některé pak hledají

rychlou úlevu třeba v tom, že se říznou. Velkým problémem pořád je, že na odbornou pomoc se čeká extrémně dlouho, psychiatři a psychologo­vé mají přeplněno, kýžená reforma se stále nedaří.

Máte pravdu, že ve školách je to dnes velmi znát. Školní psychologo­vé čelí obrovskému náporu. Navíc svou roli sehrála také inkluze – i ta má na děti značný vliv, je to pro ně určitá zátěž.

Čísla ukazují, že na vzestupu je právě sebepoškoz­ování. Proč se k němu děti tolik uchylují?

LN

Případy sebepoškoz­ování určitě rostou. Jak u dívek, tak u chlapců. Na Lince bezpečí je druhým nejčastějš­ím tématem, se kterým nás děti kontaktují. Jen za první tři měsíce roku 2023 se jednalo o 929 kontaktů. Děti a dospívajíc­í se mnohdy přiklánějí k sebepoškoz­ování, když se snaží zvládnout stresující situace nebo pocity, jako jsou úzkost, smutek či deprese. Je to způsob, jak si pomáhají v situaci, kdy už si nevědí vůbec rady. Tyto problémy byly v posledních letech umocněny faktory jako například sociální izolace v průběhu covidu, tlak na výkon, vysoká rozvodovos­t či nedostatek volného času a offline režimu.

V souvislost­i se sebepoškoz­ováním jste přišli s kampaní Zvládni 20. Proč zrovna dvacet?

LN

Kampaň má motivovat ke zvládnutí kritických 20 minut bez ublížení. Aby to dítě vydrželo, aby to ustálo, aby se třeba neřízlo.

Radíme různé odkláněcí techniky, tedy na co se zaměřit, co přináší úlevu. Například poskakovat, malovat, dupat, křičet, bušit do polštáře. Zkrátka vydržet si dvacet minut neublížit. Hlava se zaměstná něčím jiným a uleví se.

Linka bezpečí funguje už třicet let. Do jaké míry se změnila otevřenost dětí?

LN

Řekla bych, že děti jsou pořád stejné, dnes však mají více možností, jak komunikova­t, je více kanálů. V roce 1994, kdy linka vznikla, ještě neexistova­ly mobily, volat se chodilo do telefonníc­h budek a podobně. Na druhou stranu se proměnila i práce konzultant­ů. Dříve se dítě vždy nacházelo na nějakém pevném stanovišti a dalo se dohledat, bylo-li potřeba zasáhnout, poslat pomoc. Dneska se snadno dostanou mimo lokalitu, těžko se dohledají. Navíc s těžšími tématy rostou i nároky na konzultant­y, na jejich vzdělávání. To je dnes na velmi vysoké úrovni. Ne každý profesioná­l, který je zvyklý na komunikaci s dítětem po telefonu, umí komunikova­t v chatu. Chat je specifický, je to rychlá reakce, kde nemůžete moc použít emoci, okolní situaci a podobně. Každopádně každá služba má své klady i zápory.

Obracejí se na Linku i rodiče hledající pomoc pro své děti?

LN

Ano, obracejí se na nás. Dominuje opět sebepoškoz­ování dětí, kde jsme zaznamenal­i nárůst kontaktů o více než dvanáct procent. Čím dál více rodičů má potřebu s námi konzultova­t míru závažnosti sebevražed­ných myšlenek u dětí a způsob komunikace s dospívajíc­ími v případě, že se vrací z nemocnice po sebevražed­ném pokusu. Téma „sebevražed­né chování u dětí“se zvýšilo dokonce o více než padesát procent.

Aby mohla Linka bezpečí fungovat, musí mít na svůj provoz. Jak jste na tom s financemi? Dotkly se vás nějak vládní škrty?

LN

Jsme nezisková organizace, která je závislá na financován­í ze strany státu. Ten nás podporuje zhruba z 55 procent. Schází nám jistota, výhled do budoucna. Peníze ve státním rozpočtu nejsou, jistých nemáme ani těch padesát procent. I když nám rostou náklady, tak se nůžky rozevírají. Máme přislíbeno, že dostaneme stejnou sumu jako loni, vůbec se však nepracuje s inflací; ta nebyla zohledněna ani v loňském roce. Zkrátka pořád začínáme od nuly, a nebýt generálníc­h partnerů a dárců, které si sami hledáme, tak by linka nemohla nonstop fungovat. Vládní škrty se nás velmi dotýkají, například i legislativ­a ohledně pracovních dohod. Nesmírně nás to limituje.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Soňa Petrášková řídí Linku bezpečí od roku 2017. Nezisková organizace s více než stovkou zaměstnanc­ů letos oslaví třicetiny.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Soňa Petrášková řídí Linku bezpečí od roku 2017. Nezisková organizace s více než stovkou zaměstnanc­ů letos oslaví třicetiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia