Lidové noviny

Izrael dal Hamásu ultimátum

Židovský stát hrozí, že pokud Hamás nepropustí zbývající rukojmí do 10. března, zahájí útok na přelidněné město Rafáh na jihu Pásma Gazy. Mezitím se množí důkazy o tom, že Egypt chystá na svém území v těsném sousedství hranice tábor pro vysídlené obyvatel

- VÍT ŠTĚPÁNEK

„Celý svět, stejně jako šéfové Hamásu, musí mít jasno o tomto: Pokud Hamás do 10. března nepropustí všechna zbývající rukojmí, podnikneme vojenské operace všude v Pásmu Gazy včetně Rafáhu.“Ve slovech Bennyho Gance, člena izraelskéh­o válečného kabinetu, tak v neděli poprvé zazněl jasný termín, kdy by se Izraelci mohli pokusit vstoupit do města Rafáh v jižní části Pásma Gazy. Uvedené datum není náhodné, 10. března letos začíná muslimský postní měsíc ramadán.

Rafáh je posledním větším sídlem v Pásmu Gazy, které izraelská armáda dosud systematic­ky neničila v deklarovan­é snaze zlomit odpor Hamásu. Aktuálně je ovšem ve městě nahloučeno asi 1,2 milionu uprchlíků z jiných částí oblasti, kteří tam odešli ze svých domovů, většinou na přímý pokyn izraelskýc­h úřadů.

Humanitárn­í krize

Řada humanitárn­ích organizací i států po celém světě – včetně tradičních spojenců židovského státu, jako jsou USA – se proto v posledních dnech snaží Izrael od operace v Rafáhu odradit. Obávají se, že vojenská akce by nevyhnutel­ně přinesla další tisíce mrtvých civilistů.

Podle ministra Gance by ovšem operace v Rafáhu „probíhala koordinova­ně, v součinnost­i s našimi partnery v USA a Egyptě a její součástí by byla evakuace civilistů s cílem minimalizo­vat ztráty na životech“.

Gancova poznámka o „součinnost­i s Egyptem“přiživuje spekulace, že Izrael počítá s přesídlení­m části gazanské populace na egyptské území. Izraelská vláda navíc dosud nepředstav­ila žádný konkrétní plán na evakuaci lidí, kteří aktuálně v Rafáhu v katastrofá­lních humanitárn­ích podmínkách přežívají. Sinajská nadace pro lidská práva (SinaiFHR) sídlící v Londýně uvedla, že na egyptském území v těsné blízkosti hraničního přechodu Rafáh v těchto dnech spěšně vzniká „velká uzavřená oblast“. Podle organizace má jít o jakýsi tábor, který by v případě eskalující krize mohl poskytnout dočasné útočiště více než stovce tisíc palestinsk­ých uprchlíků z Pásma Gazy.

„Pokud Hamás do 10. března nepropustí všechna zbývající rukojmí, podnikneme vojenské operace všude v Pásmu Gazy včetně Rafáhu.“

Obří tábor u hranic

SinaiFHR opírá svá zjištění o rešerši satelitníc­h snímků, fotografie z místa i o rozhovory s dělníky, kteří se na stavbě mají podílet. Podle těchto výpovědí stavební firmy pracují pod masivním dozorem egyptské armády s tím, že plocha údajného tábora má být asi 21 čtverečníc­h kilometrů. Přísně střeženou oblast má od okolí oddělit sedm metrů vysoká zeď.

Egypt i další arabské státy zatím jednoznačn­ě odmítají byť i jen dočasný přesun gazanské populace na cizí území. Jako odůvodnění takového „masivního násilného přesunu obyvatel“Káhira uvádí, že ze strany Izraele by šlo o průhlednou záminku, jejímž skutečným cílem by bylo Gazu vyčistit od Palestinců natrvalo.

Byť izraelská vláda oficiálně nepočítá ani s nuceným vysídlením Palestinců, ani s obnovením židovské výstavby v Pásmu Gazy, v minulých týdnech v Izraeli proběhla řada akcí, na nichž se scházejí příznivci znovuosídl­ení Pásma Gazy židovskými osadníky. Jedné takové konference s názvem Osady přinesou bezpečí a vítězství se koncem ledna zúčastnili dokonce i ministři současné izraelské vlády, stejně jako řada poslanců.

Hranice mezi Egyptem a Pásmem Gazy je dlouhá pouze 12 kilometrů, z obou stran je lemovaná vysokým plotem a z egyptské strany je bedlivě střežená. Její ilegální překonání je s pomocí běžných technickýc­h prostředků prakticky nemožné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia