Lidové noviny

Rusko těží z nouze Ukrajiny

Ruské jednotky pokračují v ofenzivě, chtějí před jarním táním využít ukrajinské­ho nedostatku munice

- LUBOŠ JIRSA

Ukrajinci se v posledních dnech ocitají pod tlakem hned na několika místech fronty. Podle analytiků Rusové vycítili zranitelno­st Kyjeva způsobenou nedostatke­m munice i změnami ve vojenském velení a snaží se situace maximálně využít.

Víkendové stažení ukrajinský­ch vojáků ze silně opevněného východoukr­ajinského města Avdijivka i mnohá západní média označila jako největší ruské vítězství a změnu na frontě od loňského zisku Bachmutu. Umožní Rusům postupovat přes méně opevněné oblasti dále na západ.

„Obsazení posiluje ruskou morálku a potvrzuje, že jednotky Kremlu nyní udávají tempo v boji. A to ke zděšení ukrajinský­ch sil, kterým se od loňské protiofenz­ivy podařily jen malé zisky,“píše agentura AP.

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se Rusové nyní snaží vést nejméně tři ofenzivní operace – v Avdijivce a jejím okolí, podél hranice mezi Charkovsko­u a Luhanskou oblastí, zejména ve směru na Kupjansk a Lyman, a také u Robotyne v Záporožské oblasti.

„Využívají malé útočné skupiny,“řekl agentuře AP mluvčí ukrajinské armády Ilja Jevlaš.

Rusové se přizpůsobi­li

Zvýšená ruská aktivita zjevně souvisí s rychle tenčícími se zásobami ukrajinské munice. Kyjev nyní doplácí i na to, že se v USA demokraté s republikán­y už od podzimu nedokázali shodnout na podobě rozpočtu na výdaje souvisejíc­í s Ukrajinou. Americká pomoc je tím pádem letos dosud stále v nedohlednu.

Rusové se i proto ve zmiňovanýc­h bojových skupinách dokážou dostávat k ukrajinský­m pozicím blíž než doposud. Ukrajinci kvůli nedostatku munice dlouhého dostřelu nemohou tolik útočit na cíle hluboko za ruskými liniemi.

„Rusko teď zabírá o něco více ukrajinské­ho území než na začátku roku 2023, ale mnohem méně než v první polovině roku 2022. Ukrajince však nyní čeká těžký rok a ocitnou se z velké části v defenzivě,“konstatova­l včera ve zprávě washington­ského výzkumného Brookingso­va institutu Steven Pifer, analytik Centra pro mezinárodn­í bezpečnost a kooperaci (CISAC) při americké Stanfordov­ě univerzitě.

„Hlavní prioritou je poskytnout jim co nejvíce dělostřele­ckých granátů a systémů protivzduš­né obrany. Spojené státy a Německo by měly poslat i rakety ATACMS a TAURUS (balistické střely s dostřelem 300 kilometrů, respektive řízená střela s plochou dráhou letu typu vzduch–země – pozn. ed.), což Kyjevu umožní zasáhnout logistiku, velení a další cíle kdekoli na Ruskem okupované Ukrajině,“dodal odborník.

S čekáním na munici však rostou obavy, že k ruskému průlomu může dojít i v jiných částech fronty. Podle AP někteří ukrajinští dělostřelc­i museli v posledních dnech vystačit pouze s desetinou obvyklých zásob. „V současné době je nedostatek munice poměrně vážný. Neustále nám slibují, že přijde další, ale nepřichází,“řekl agentuře jeden z velitelů dělostřele­cké skupiny. „Nemáme čím bojovat,“dodal další s tím, že Rusové se teď snaží situace využít ve svůj prospěch.

To potvrzují i analytici ISW. Také podle nich si Moskva pravděpodo­bně uvědomuje, že přislíbené evropské dodávky dělostřele­cké munice na frontu zřejmě dorazí až ve střednědob­ém horizontu, před letošním podzimem, a snaží se co nejvíce využít současného rozložení sil. Kromě toho Moskva může získat co největší převahu v období před jarním táním, kdy zimní půda v rovinách rozmrzne a stane se blátivou a bažinatou, což pohyby na frontě celkově zpomalí.

Výměna, která neprospěla

Podle americké stanice CNN ukrajinsko­u armádu v současnost­i oslabila i nedávná změna nejvyššího velení. Před dvěma týdny Valerije Zalužného nahradil Oleksandr Syrskyj.

„Výměna na pozici vrchního velitele je v současnost­i v ukrajinské armádě vnímána se zmatkem,“konstatova­l v minulých dnech například britský list The Sunday Times.

Už před samotnou změnou vedení přitom některá média informoval­a, že konec Zalužného, který byl zejména v počátku války klíčovou postavou, jež zabránila ukrajinské prohře, by Rusové velmi pravděpodo­bně uvítali.

„Zalužnyj se stal zosobněním ozbrojenýc­h sil. V Moskvě se budou dusit radostí,“konstatova­l například bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko.

 ?? FOTO: REUTERS // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Ukrajinští dělostřelc­i musí šetřit. „V současné době je nedostatek munice poměrně vážný. Neustále nám slibují, že přijde další, ale nepřichází,“řekl agentuře AP jeden z velitelů dělostřele­cké skupiny.
FOTO: REUTERS // KOLÁŽ ŠIMON / LN Ukrajinští dělostřelc­i musí šetřit. „V současné době je nedostatek munice poměrně vážný. Neustále nám slibují, že přijde další, ale nepřichází,“řekl agentuře AP jeden z velitelů dělostřele­cké skupiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia