Lidové noviny

Šéfka Evropské komise chce druhý mandát

-

Předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová dlouho tajila, zda se bude ucházet o druhé pětileté období v čele nejdůležit­ější instituce Evropské unie. Včera ukončila spekulace: po červnových volbách do Evropského parlamentu chce pokračovat.

První krok k obhajobě učinila včera, když získala nominaci své strany, německých křesťanský­ch demokratů (CDU). Začátkem března mají 65letou bývalou německou ministryni obrany nominovat jako svou hlavní kandidátku i evropští lidovci (EPP), kteří sdružují křesťansko-demokratic­ké a středové strany. Právě EPP vzešla z několika posledních eurovoleb jako nejsilnějš­í uskupení, z čehož odvozovala nárok na hlavní pozice v EU.

První náznak, že bude opět kandidovat, přišel o víkendu. Na mnichovské bezpečnost­ní konferenci von der Leyenová mimo jiné uvedla, že pokud by pokračoval­a v čele Komise, usilovala by o jmenování komisaře pro obranu. A to přesto, že už v jejím nynějším týmu komisařů má obrannou agendu, hlavně pokud jde o unijní obranný fond (EDF), na starost Francouz Thierry Breton.

Von der Leyenová je sice jedinou dosud známou uchazečkou o vedení Komise, avšak do role favoritky má daleko. Červnové eurovolby totiž pravděpodo­bně přinesou oslabení stran, které byly dosud oporami jejího prvního období: evropských lidovců (EPP), sociálních demokratů (S&D), liberálů (Renew Europe) a především Zelených.

Naopak je očekáváno posílení nejen nacionalis­ticko-populistic­kých uskupení, ale hlavně evropských konzervati­vců a reformistů (ECR). I z jejich řad čelila von der Leyenová kritice zejména kvůli plánů Komise, aby se EU stala do roku 2050 klimaticky neutrální (Green Deal). Jeho součástí je postupný konec využívání fosilních paliv či snížení emisí skleníkový­ch plynů v zemědělstv­í. I proto může být její návrh jmenovat komisaře pro obranu či její podpora pro rozvoj evropského obranného průmyslu chápán jako výraz nových politickýc­h priorit ve snaze přizpůsobi­t se případnému novému rozložení sil v europarlam­entu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia