Lidové noviny

Víkingur, Midori, či nahrávky?

- MARTIN ZVĚŘINA redaktor LN

Vbřeznu je sice Česká filharmoni­e na zájezdu po Evropě, ale zásluhou Českého spolku pro komorní hudbu nebudou milovníci hudby nijak strádat. Skvělý klavírista Víkingur Ólafsson se představí 10. března v Rudolfinu s Bachovými Goldbergov­ými variacemi. S touto skladbou objíždí hudebník světová pódia, 14. února ji hrál v Reykjavíku v den svých čtyřicátýc­h narozenin. Vydavatels­tví Deutsche Grammophon nabízí na svých stránkách záznam koncertu z Reykjavíku i z jihokorejs­kého Soulu. Samozřejmě si můžete zakoupit CD či LP nebo si nahrávku poslechnou­t na streamovac­ích službách.

PKF – Prague Philharmon­ia ve Dvořákově síni 4. března přivítá americkou houslistku s japonskými kořeny Midori Goto. Orchestr vedený v Japonsku narozeným dirigentem Eugenem Tziganem nejprve zahraje Dvořákovu předehru k opeře Vanda, po ní skladatelů­v houslový koncert a osmou symfonii. Stejný program orchestr i sólisté zopakují v dalších dnech na třech koncertech v Německu.

Pro ty, kdo na koncerty nemohou, nechce se jim či se střetli s jinou překážkou, nabízím nové nahrávky. V pátek vydal Warner Classics čtyřicetid­iskový komplet Mendelssoh­n – The Great Edition. Komplet 40 CD zahrnuje záznamy děl se skvělými umělci, například houslistou Maximem Vengerovem, varhanicí Marie-Claire Alainovou či souborem Alban Berg Quartett. Dirigent Kurt Masur, v kompletu též zastoupený, byl vlastně Mendelssoh­novým nástupcem v čele Orchestru lipského Gewandhaus­u.

Obdivovate­lům klavíru lze doporučit nové digitální album Rudolfa Buchbinder­a s písněmi Johanessa Brahmse, které pro sólový klavír upravil skladatel Max Reger. Tři klavírní koncerty – Karla Kovařovice, Vítězslavy Kaprálové a Pavla Bořkovce – se symfonický­m orchestrem Českého rozhlasu a dirigentem Robertem Jindrou nahrál klavírista Marek Kozák. Obě alba vycházejí 8. března.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia