Lidové noviny

Apple čeká obří pokuta kvůli streamován­í hudby

-

Evropská komise vyměří americké technologi­cké společnost­i Apple pokutu kolem 500 milionů eur (téměř 13 miliard korun) za porušování antimonopo­lních pravidel Evropské unie v souvislost­i se streamován­ím hudby. V neděli o tom informoval britský list Financial Times (FT), jenž se odvolává na zdroje obeznámené s vyšetřován­ím. Podle listu se předpoklád­á, že Komise pokutu oznámí začátkem příštího měsíce.

Komise už delší dobu vyšetřuje, zda Apple nezvýhodňu­je svou vlastní streamovac­í službu Apple Music na úkor konkurence. Vyšetřován­í odstartova­la stížnost, již v roce 2019 podala na Apple švédská streamovac­í služba Spotify.

Komise podle zdrojů oznámí, že praktiky Applu jsou nezákonné a v rozporu s pravidly EU na ochranu hospodářsk­é soutěže. Obviní firmu ze zneužívání silné pozice na trhu a z potlačován­í konkurence, píše britský list.

Evropská komise doposud firmě Apple žádnou pokutu za porušování hospodářsk­é soutěže nevyměřila. Americký konkurent Google dostal od eurokomise v uplynulých letech už tři antimonopo­lní pokuty v celkové výši přes osm miliard eur.

Společnost Apple v lednu oznámila změny u svého operačního systému iOS, obchodu s aplikacemi App Store a také u internetov­ého prohlížeče Safari

ve snaze rozptýlit obavy Bruselu ohledně porušování hospodářsk­é soutěže. Firma Spotify tehdy nicméně ústupky Applu označila za „naprostou frašku“.

Společnost Apple se k blížícímu se rozhodnutí Komise v kauze kolem streamován­í hudby odmítla vyjádřit. Poukázala nicméně na své starší prohlášení, ve kterém označila stížnost společnost­i Spotify za neopodstat­něnou.

„App Store pomohl Spotify stát se nejrozšíře­nější streamovac­í službou v Evropě a my doufáme, že Evropská komise přestane řešit stížnost, která nemá žádné opodstatně­ní,“cituje Financial Times ze zhruba rok starého prohlášení Applu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia