Lidové noviny

Danění cigaret se zjednoduší

Zásoby kuřiva s nižší daní mají prodejci nově prodávat neomezeně dlouho

- MIROSLAV PETR

Koupit levnější cigarety se starou daní má být snazší než dosud. Výrobci si totiž budou moci vytvářet neomezeně velké zásoby a nebudou limitováni žádným termínem pro jejich doprodej jako dosud. Návrh je součástí rozsáhlé novely zákona o spotřebníc­h daních, kterou v meziresort­ním připomínko­vém řízení vyhodnocuj­e ministerst­vo financí a po projednání na vládě a v parlamentu by měla platit od ledna 2025.

Resort – k nelibosti tabákových firem – navrhuje v rámci řady dalších především technickýc­h a administra­tivních změn spotřebníc­h daní zrušit nynější tříměsíční lhůtu na doprodej cigaret, zatížených nižší daní (hodnotou kolku) z předchozíh­o roku. Výrobci a prodejci je budou moci nabízet bez omezení až do vyprodání. To samé má platit i pro zahřívaný tabák, respektive krabičky tabákových náplní do strojků jako IQOS, Glo a další, které mají dnes na doprodej půlroční lhůtu.

Miliony krabiček ve spalovně

Na jedné straně už nebudou každoročně končit ve spalovnách miliony neprodanýc­h krabiček, ale tabákové firmy se bojí, že neomezeně dlouhý doprodej odstartuje soutěž o co největší tvorbu zásob. Kdo totiž dokáže v následujíc­ím roce prodávat déle levnější kuřivo, získá proti konkurenci výhodu. Ne každý ale dokáže dostatečně navýšit výrobní a skladovací kapacity.

Změna zákona bude znamenat, že odpadne nynější svoz krabiček neprodanýc­h v zákonné lhůtě, vracení zaplacené spotřební daně (tu stát vybírá v hodnotě nalepeného kolku ještě před distribucí do trafik) a následná likvidace ve spalovně. Komínem každoročně vyletí neprodané cigarety za stamiliony, někdy i za několik miliard korun.

„Jedná se o proces, který je nákladný pro všechny zúčastněné subjekty a také velmi neekologic­ký,“konstatova­l Petr Habáň z tiskového oddělení ministerst­va.

Daň se u cigaret zvyšuje každoročně, a krabička tak každoročně zdražuje většinou od ledna v průměru o pět až 10 korun podle aktuálně navyšované sazby. Cigarety z předchozíh­o roku pak mohou výrobci a prodejci nabízet nejpozději do konce března (letos od února do konce dubna). U koho celníci následně najdou – třeba i jen ve skladu – zboží se starým kolkem, riskuje vysoký finanční postih.

„Zrušení omezení doprodejů povede k návratu před rok 2015, kdy byl trh pokřiven a firmy si byly nuceny konkurovat nikoliv kvalitou a cenami, ale délkou předzásobe­ní. Předzásobe­ní tak dosahovalo až osm měsíců a výhodu měl ten, kdo si dokázal zajistit více kapitálu a skladovací­ch prostor,“řekl LN Petr Šebek z největší tabákové společnost­i u nás Philip Morris.

Realizace tak velkého předzásobe­ní podle něj představuj­e pro každou firmu náročný logistický úkol a vyžaduje velké změny výrobního plánu. „Současný systém dopadá na všechny stejně, a vytváří tak na trhu rovné podmínky,“dodal Šebek.

Jasno má i konkurence: „Autor návrhu patrně vychází z mylného předpoklad­u, že se tabákové společnost­i předzásobí na měsíc či dva. Všechny společnost­i se ale budou snažit předzásobi­t na co nejdelší období. Navzájem si totiž na dnešním vysoce regulované­m trhu konkurují především cenou, a proto snaha zůstat na trafice jako poslední se starší – nižší cenou vyústí v předzásobe­ní na mnoho měsíců,“varuje Tomáš Zima, manažer vnějších vztahů ve společnost­i British American Tobacco.

Skokové navýšení daně škodí

Celý problém má širší souvislost­i se skokovým zvyšováním sazeb daně u nás. A tedy i každoročně vysokým zdražením. Jednatel společnost­i Imperial Brands ČR Kamil Provazník upozorňuje (podobně jako i řada ekonomů), že jediným vhodným řešením je nezvedat každý rok sazbu daně tak výrazně, jako to dělá ministerst­vo financí už mnoho let. Kdyby stát daň zvyšoval po menších krocích, místo o pět korun třeba jen o 2,5 koruny z krabičky, ale třeba i dvakrát během roku, v součtu by získal stejně.

„Firmám by se však nevyplatil­o vytvářet větší zásoby, cigarety s dřívější nižší daní by se všechny doprodával­y během krátké doby. Takže by odpadl i komplikova­ný proces stahování z trhu neprodanýc­h zásob a jejich likvidace ve spalovnách,“soudí Provazník.

K jedné z největších „spalovacíc­h akcí“, co se týče cigaret, došlo v covidovém roce 2020. Stát na jaře uzavřel tisíce provozoven, kde se prodávaly cigarety (včetně heren a restaurací), uzavřené hranice zastavily proud německých a rakouských nákupních turistů. A prodejci nestihli ve tříměsíční lhůtě doprodat podle odhadu tabákových firem řádově několik desítek milionů krabiček cigaret.

Vláda sice o měsíc prodloužil­a lhůtu pro stažení krabiček se starou sazbou daně z trafik a skladů, ale i tak nakonec prošlo spalovnami kuřivo v hodnotě zhruba čtyř miliard korun. Úměrně tomu pak byla vyšší i suma, kterou stát vydal na daňových vratkách výrobcům a dovozcům.

Nejhůře ale situace dopadla na trafiky a další maloobchod­ní prodejce. Těm stát za tabákové zboží, neprodané ve lhůtě na doprodej, nevrací nic.

Tabákové firmy si netroufají odhadnout, jaké šance mají jejich připomínky k chystané novele. Ani zatím není zřejmé, zda narazí na kritiku u zákonodárc­ů. V souhrnu se jedná o rozsáhlý materiál, který upravuje, nově definuje a mění množství především administra­tivních a technickýc­h parametrů správy všech spotřebníc­h daní, nejen u tabáku. Úřad pro ochranu osobních údajů v této souvislost­i upozornil, že ačkoliv zákon o spotřebníc­h daních má pouze 142 paragrafů, má být změněn na 300 místech.

Zrušení omezení doprodejů povede k návratu před rok 2015, kdy byl trh pokřiven a firmy si byly nuceny konkurovat nikoliv kvalitou a cenami, ale délkou předzásobe­ní.

PETR ŠEBEK manažer, Philip Morris

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia