Lidové noviny

Koruna padá

Slábnoucí měna může zastavit ekonomiku

- Marek Hudema

Inflace v Česku klesá, ale není to jediná veličina, která jde dolů. Ne, naštěstí to není HDP jako v minulém roce, je to kurz české koruny. Ale i to může být problém. A nejenom kvůli tomu, že to zdraží zahraniční dovolené. Může se totiž podseknout růst české ekonomiky.

Podle zprávy agentury Bloomberg letos oslabila česká koruna vůči euru nejvíc ze všech měn Evropy, Blízkého východu a Afriky. Jmenovitě šlo o téměř tři procenta. Meziročně pak oslabila koruna z 23,6 koruny za euro na 25,5 koruny za euro, což je pokles okolo osmi procent. To je slušný pád. Teoreticky je to dobrá zpráva. Česká ekonomika je exportní ekonomikou, vývozci si nechávají platit hlavně v eurech, tudíž snížení kurzu koruny povede ke zlevnění českého zboží v zahraniční. Zvýší to jeho konkurence­schopnost, a tím i prodeje. Následně se to odrazí v investicíc­h do rozšíření výroby a ekonomika poroste.

Problém je ale v tom, že levnější koruna přirozeně znamená dražší euro a to se projeví v cenách dováženého zboží a zvýší to i inflaci. Česká národní banka, která chce inflaci snížit, už varovala, že v tom případě dupne na brzdu při snižování úrokových sazeb. Nižší úroky sice pomáhají ekonomické­mu růstu, ale vyšší úrokové sazby zase brzdí inflaci. Jednak zpevňují korunu, protože to pak kvůli vyšším úrokům více investorů ukládá své prostředky do koruny a zvyšuje po ní poptávku, a jednak utlumují investiční aktivitu, a tím tlačí dolů ceny zboží i mzdy.

Výsledkem může být, že neporostou reálné mzdy. Buď kvůli vyšší inflaci způsobené slabší korunou nebo kvůli zásahu centrální banky. A to je problém. Náš loňský ekonomický marasmus byl totiž způsoben z velké části nízkou spotřebou domácností. Tu zase způsobil pokles reálných mezd a také nejistota ohledně budoucího ekonomické­ho vývoje. Padající koruna, která se dá vykládat také jako nepředpově­ditelný výkyv, ovšem obojí znovu vrací do hry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia