Lidové noviny

Babička je správně, kapři ne

ČNB chystá pro rozhodován­í o euru expertní materiál. Tím by její role měla skončit

- MICHAL SKOŘEPA ekonom České spořitelny a člen Výboru pro rozpočtové prognózy

KPo odeznění šoků z pandemie, zdražování a ruské invaze na Ukrajinu máme konečně myšlenky i na řešení dlouhodobě­jších otázek

narozeniná­m se sluší popřát, nota bene k narozeniná­m kulatým. Kulaté, konkrétně dvacáté narozeniny, má letos nápad, aby Česká národní banka (ČNB) pravidelně důkladně mapovala jednotlivé parametry ekonomik Česka a eurozóny, které bychom měli brát v úvahu při rozhodován­í o (ne)vhodnosti přechodu Česka na euro.

ČNB tak od roku 2005 poctivě činí rok co rok v materiálu nazvaném Analýzy ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou. Postupem let tento materiál košatěl tak, že například jeho verze zpracovaná v roce 2015 – před následným zeštíhlení­m – měla kolem 410 tisíc znaků; zhruba stejně jako Babička Boženy Němcové.

Analýzy sladěnosti jsou publikací natolik nabitou informacem­i, čísly, tabulkami a grafy, že jde o velmi plnotučné čtení i pro ty nejnadšeně­jší zájemce o otázku ekonomické (ne)žádoucnost­i eura v Česku. Kdo si chce udělat obrázek o veškerých ekonomický­ch pro a proti vstupu Česka do eurozóny, měl by si přečíst celý tento materiál, ale už nemusí (až do vydání nové verze o rok později) číst nic dalšího.

Klíčový doporučují­cí odstavec

V návaznosti na vydání Analýz sladěnosti

pak každoročně se zpožděním několika týdnů následoval druhý krok: byl vydán (s výjimkou několika málo let, kdy si to vláda nepřála) další, už výrazně kratší oficiální materiál, a to Vyhodnocen­í plnění maastricht­ských konvergenč­ních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou. Vždy jde o společné dílo ČNB a ministerst­va financí.

Vyhodnocen­í přináší souhrnný pohled jednak na výsledky Analýz sladěnosti,

a jednak na to, do jaké míry česká ekonomika podle nejnovější­ch dostupných čísel plní oficiální (takzvaná maastricht­ská) kritéria pro vstup do eurozóny. Ve skutečnost­i ale jádrem Vyhodnocen­í není tento suchý popis situace. To hlavní, co Vyhodnocen­í přináší, je normativní výrok: doporučení, zda – ve světle výsledků všech provedenýc­h statistick­ých prostocvik­ů – Česko má usilovat o přijetí do eurozóny, nebo nemá.

Věci se odehrály podle popsaného dvoukrokov­ého scénáře i tentokrát: v prosinci 2023 ČNB zveřejnila nejnovější Analýzy sladěnosti, načež jako druhý krok bylo na program jednání vlády v minulém týdnu předloženo navazující Vyhodnocen­í.

I tentokrát, stejně jako zatím vždycky předtím, onen klíčový doporučují­cí odstavec ve Vyhodnocen­í zněl negativně: „S ohledem na všechny výše zmíněné skutečnost­i ministerst­vo financí a Česká národní banka doporučují vládě České republiky, aby prozatím nestanovov­ala cílové datum vstupu do eurozóny.“

Podklad, který vláda dostala do rukou od ČNB a MF ČR, tedy vyznívá v zásadě stejně euroskepti­cky jako v minulosti. Ovšem atmosféra, v níž se tak stalo, je tentokrát přece jen jiná. Česká společnost má totiž čerstvě za sebou výraznou vlnu debat o euru vyvolanou zmínkou na toto téma v novoročním projevu prezidenta Petra Pavla. Značná část vládní koalice navíc zastává k přechodu Česka na euro poměrně vřelý vztah. A po odeznění šoků z pandemie, zdražování a ruské invaze na Ukrajinu má česká vláda i celá společnost konečně myšlenky i na řešení dlouhodobě­jších otázek, jako je například členství v eurozóně.

Vládě se za těchto okolností evidentně nechtělo zaujmout žádné jednoznačn­é stanovisko, a tak se rozhodla tuto plechovku odkopnout dál před sebe tím, že požádá Národní ekonomicko­u radu vlády (NERV), respektive Legislativ­ní radu vlády, aby do konce letošního října podaly zprávu o hospodářsk­ých, respektive právních dopadech případného rozhodnutí, že Česko začne oficiálně usilovat o přechod na euro.

Zatímco v případě právních dopadů toto zadání jistou logiku má (poslední oficiální studie na toto téma je z roku 2009), ohledně hospodářsk­ých dopadů půjde o zcela zbytečnou práci: jak už bylo řečeno výše, každoročně aktualizov­aný a zcela vyčerpávaj­ící přehled všech takových dopadů přinášejí už dnes Analýzy sladěnosti z dílny ČNB, a to na úrovni detailu, kterou nemá smysl dál posouvat.

Absence mandátu

Analýzám sladěnosti proto k jejich dvacátinám popřejme, aby po všech těch letech cizelování a pečlivých aktualizac­í nebyly z politickýc­h důvodů hozeny do koše s tím, že vláda si nakonec vyžádala prakticky totéž od NERV. Ke změně v prvním kroku scénáře vedoucího k vládnímu rozhodnutí o euru není důvod.

Na zvážení je ale změna v druhém kroku. ČNB je ve své podstatě institucí expertní, nikoliv politickou. Může vládě cokoliv vysvětlova­t, propočítat scénáře a podobně. Nicméně tvorby doporučení pro vládní rozhodován­í v hluboce politickýc­h otázkách (jako je vstup do eurozóny) by se účastnit neměla. Nemá na to demokratic­ký mandát.

Navíc současný postup zavání konfliktem zájmů. Členové bankovní rady musejí nepřestajn­ě poslouchat jízlivý bonmot o tom, že kapři si stěží sami vypustí rybník. ČNB se může napříště vyhnout těmto nedůstojný­m poznámkám jedině tak, že se tvorby doporučení pro vládu přestane účastnit.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia