Lidové noviny

Když Rusové necítí k protestům důvod

- STANISLAV KŘEČEK veřejný ochránce práv

Putinova pomsta. Tak zní titulek článku věnovaného úmrtí Alexeje Navalného v sobotních Lidových novinách (17. února). Možná výstižnějš­í než psaní o odstranění „vůdce protiputin­ovské opozice“nebo „naděje demokratic­kého Ruska“, kterými Navalnyj rozhodně nebyl.

Při úvahách nad smrtí politika Navalného, chceme-li odlišit propagandu od politologi­cké pravdy, je podle mého názoru nezbytné především položit si otázku cui bono – komu ku prospěchu. Odpověď bude asi zřejmá: nikoliv současnému ruskému režimu, rozhodně ne Putinovi. A po zodpovězen­í této otázky si však musíme položit druhou: vadí to vůbec tomu, komu to není ku prospěchu? Ohlíží se vůbec na tuto stránku věci, nebo je mu to úplně jedno? Zde již odpověď nebude tak jednoduchá.

Je podmíněna další otázkou – proč vůbec ruský režim s Navalným takto zacházel? Nepředstav­oval totiž pro současný vládnoucí režim zcela zjevně žádné reálné nebezpečí. V minulosti sice poutal na svoje aktivity jistou pozornost části ruských občanů, ale nikoliv masivní podporu nebo alespoň masivně vyjadřovan­ý souhlas veřejnosti. Jak se někdy mohlo zdát ze západních „nezávislýc­h“sdělovacíc­h prostředků. Také jeho výzvy k protestům proti poslední prezidents­ké volbě v Rusku anebo výzvy adresované z vězení veřejnosti k odporu proti Putinově režimu měly jen malý ohlas.

Jiné chápání postavení státu

Zdá se zřejmé, že věznění Navalného škodilo Putinovu režimu více, než kdyby bylo Navalnému umožněno veřejně vystupovat. Byl zuřivým nacionalis­tou, pro tyto postoje jej Amnesty Internacio­nal vyloučila v roce 2021 ze seznamů vězňů svědomí. To by mu u západních demokratů rozhodně neprospělo. V poslední době obrátil, zastával se Krymu a Ukrajiny, dokonce prý podporoval manželství osob stejného pohlaví. Což by mu naopak nyní neprospělo u Rusů.

Z evropského pohledu je tedy podivné, že byl vůbec vězněn. Každý demokratic­ký politik v Evropě by skoro uvítal takovou opozici, kterou by v době války mohl dokonce bez rozpaků a s podporou velké části veřejnosti označit za vlastizrád­nou. Věznění Navalného je jen dokladem naprosto odlišného chápání postavení státu a jeho vztahu k občanům, které se zásadně odlišuje od demokratic­kého uspořádání věcí veřejných v Evropě. Nebo je jen tím, co vyjadřuje titulek LN: pouhou pomstou tomu, kdo se znelíbil. Putinovi to rozhodně v zahraničí neublíží. Vztahy se Západem jsou v troskách a škody je už tak naděláno dost.

Propagandi­stická glorifikac­e

Co si s tím máme počít, nevím. V Maďarsku pro pouhé udělení sporné milosti prezidentk­ou vyšly do ulic statisíce lidí a donutily ji k demisi. V Rusku, kdy za podivných okolností zemřel „vůdce opozice“, je zřizováno jen několik kondolenčn­ích míst. Přitom tradice masových protestů s revolucí v Rusku rozhodně je. Ovšem jen je-li pociťován důvod…

Na okolnostec­h a skutečných příčinách Navalného smrti již nyní v podstatě nezáleží. Rozhodně nebyl „umučen“, jak soudí náš ministr zahraničí, který pro své mládí netuší, co to znamená být „umučen“, jak tomu rozumějí pamětníci nebo znalci gestapa a koncentrač­ních táborů, ale ať již ruská strana přijde s jakýmkoliv vysvětlení­m, nepřehluší propagandi­stickou glorifikac­i Navalného, do které se zapojil i americký prezident.

A pokud jde o evropskou reálnou politickou situaci po této smutné události? Nyní se takto s politiky, a to i s těmi málo úspěšnými, v demokratic­ké Evropě zatím nezachází. Slovo „zatím“bych si dovolil podtrhnout. Tak si to pamatujme…

Zdá se zřejmé, že věznění Navalného škodilo Putinovu režimu více, než kdyby bylo Navalnému umožněno veřejně vystupovat

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia