Lidové noviny

Cesta je otevřená

Digitaliza­ce je prvním krokem ke spravedliv­ějším přijímačká­m

- TOMÁŠ PROTIVÍNSK­Ý ekonom v think tanku IDEA při CERGE-EI

Při spouštění nového systému přijímacíc­h zkoušek na střední školy, které první dny provázely technické problémy, si mnozí rodiče povzdechli. Byly tyto změny nutné a skutečně nám pomůže digitální systém? Neměli bychom raději celé jednotné přijímačky zrušit a nechat vše na školách?

Složitý koordinačn­í rébus, který nelze obejít

Zrušení jednotných přijímacíc­h zkoušek by nic nevyřešilo a jen vedlo k většímu chaosu. Nejvíce poptávané školy nikdy nebudou schopné přijmout všechny uchazeče. Možnost volby školy dle preferencí žáků je klíčová, jde o rozhodován­í o jejich vlastní budoucnost­i a jako společnost jim tuto volbu musíme umožnit. Přiřazení žáků do škol je složitý koordinačn­í problém, který nemá jednoznačn­é správné řešení.

Pokud zrušíme centrálně organizova­nou přijímací zkoušku, vzdáváme se možnosti celý proces řídit. Školy zatížíme nutností organizova­t přijímací řízení samostatně. Pro žáky a jejich rodiče bude vše méně přehledné a více stresující. Navíc by tím stát přišel o možnost sběru dat ze zkoušek, která jsou důležitá pro rozvoj vzdělávací­ho systému.

Digitální podoba přijímaček přihlašová­ní zjednodušu­je. Vyplnit a odeslat přihlášku elektronic­ky je jednodušší a rychlejší, navíc odpadá nutnost data z přihlášek přepisovat do digitální podoby pro vyhodnocen­í. Systém první dva dny nefungoval kvůli technickým potížím, hlavním problémem ale je, že takový systém nemáme již deset let. Dva dny výpadku nehrají roli, pokud bude systém spolehlivě fungovat i v následujíc­ích letech.

Mnohem důležitějš­í změny probíhají v organizaci a ve vyhodnocen­í přijímacíc­h zkoušek. Žáci letos mohou vybírat až tři školy (a případně dvě další s talentovou zkouškou) a v přihlášce závazně určují pořadí škol. Data ze zkoušek budou vyhodnocen­a pomocí tzv. mechanismu odloženého přijetí, který zajišťuje, že výsledek bude spravedliv­ý a bude plně respektova­t preference žáků a výsledky přijímací zkoušky. Tento mechanismu­s je odolný vůči strategizo­vání,

takže se žákům vyplatí uvést školy v pořadí dle svého skutečného zájmu.

Právě tyto změny odstraní ono chaotické období, které probíhalo loni na jaře. Nejúspěšně­jší žáci tehdy byli přijati na obě školy, měli lhůtu na výběr jedné z nich pro zápis, a tím blokovali místo ve druhé škole. Méně šťastní žáci skončili ve dvoutýdenn­í nejistotě o své budoucnost­i. Jejich rodiče ve stresu obíhali školy, podávali odvolání a netrpělivě čekali na finální rozhodnutí. Tomuto hlavnímu problému se letos skutečně vyhneme.

Změny potřebné do dalších let

Současné změny však nestačí. Žáci dostávají zpětnou vazbu o svých schopnoste­ch především prostředni­ctvím známek, které jsou mnohdy zkreslené a srovnávají je jen se spolužáky. Nemají tak dobrou představu o vlastních schopnoste­ch ani o náročnosti škol, na které se mohou hlásit. Jednotné přijímací zkoušky by se měly konat již před podáváním přihlášek a být povinné pro všechny žáky devátých ročníků. Žáci by tak již při podávání přihlášek znali výsledky a měli lepší představu o svých šancích na přijetí. Bylo by možné identifiko­vat nadané žáky ze znevýhodně­ných prostředí a již výsledky samotné by jejich rodiče motivovaly k volbě ambiciózně­jší vzdělávací dráhy. Školy by mohly mezi přihlášený­mi žáky cíleně vybrat dle výsledků jednotné zkoušky ty, které pozvou ke školní části přijímaček. Dalším navýšením počtu vybíraných škol na přihláškác­h

by se odstranilo veškeré strategizo­vání. Žáky by bylo možné přiřadit do škol během jediného kola a další kola by už nebyla nutná.

Zároveň by stát získal spolehlivá data o výsledcích všech žáků a také o skutečné poptávce po středních školách a jednotlivý­ch vzdělávací­ch oborech. Právě tato data v současném systému velice chybí. I bez nich je zřejmé, že struktura nabídky středních škol je nevyhovují­cí a zájem o všeobecné obory výrazně převyšuje jejich dostupné množství.

Přijímací zkoušky jsou důležité, ale neměly by být tím jediným, co definitivn­ě rozhoduje o budoucnost­i. Žákům lze umožnit postupnou specializa­ci během prvních ročníků středních škol a zjednoduši­t přechod mezi jednotlivý­mi obory či školami. Toto jsou vše témata, kterým je potřeba věnovat mnohem více pozornosti než drobným škobrtnutí­m při spouštění digitálníc­h přihlášek. Klíčové je, aby vydrželo odhodlání, společensk­ý zájem a politická vůle i k těmto navazující­m krokům. Letošní změny k nim pouze otevírají cestu.

Jednotné přijímací zkoušky by se měly konat již před podáváním přihlášek a být povinné pro všechny žáky devátých ročníků

 ?? ??
 ?? FOTO ČTK ?? Zrušení jednotných přijímacíc­h zkoušek by podle autora nic nevyřešilo a jen vedlo k většímu chaosu
FOTO ČTK Zrušení jednotných přijímacíc­h zkoušek by podle autora nic nevyřešilo a jen vedlo k většímu chaosu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia