Lidové noviny

Danit paušálem je jednodušší

Pevně dané – kterou variantu zvolit? Záleží na konkrétní situaci každého živnostník­a.

- DANA JAKEŠOVÁ Autorka je spolupraco­vnice redakce

paušální výdaje vypočtené procentem z příjmů, nebo ty skutečné

Paušální výdaje vypočítané procentem z příjmů jsou jednoduchý­m a pro mnoho osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) stále i nejvýhodně­jším způsobem, jak v daňovém přiznání uplatnit výdaje z podnikání či z jiné samostatně výdělečné činnosti. „Při využití tohoto způsobu zdanění svých příjmů nemusí podnikatel­é vést účetnictví ani daňovou evidenci, ale pouze přehled skutečně přijatých příjmů za období od 1. ledna do 31. prosince a přehled pohledávek,“vysvětluje Barbora Jeníková, daňová konzultant­ka společnost­i KODAP Liberec.

Jinými slovy, při danění procentem z příjmů nemusí podnikatel­é nijak složitě prokazovat, jaké měli skutečné výdaje, ani nemusí nijak zkoumat, zda jsou takové výdaje daňově uznatelné. Celkovou roční výši výdajů prostě jen jedním tahem pera vyčíslí přímo v daňovém přiznání příslušným procentem.

Kolik si lze u paušálních výdajů odečíst

Tato varianta má ovšem jistý limit. Z hlediska daňové úspory je nejvýhodně­jší u příjmů do dvou milionů korun. Výše paušálů se pak liší podle jednotlivý­ch typů živností, od 30 do 80 procent. Pro rok 2023 se v nich nic nezměnilo.

„Nejvyšší, 80procentn­í výdaje si lze uplatnit ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářst­ví a z příjmů z živnostens­kého podnikání řemeslného,“říká Michal Jelínek, daňový expert a partner společnost­i V4 Group. Tito podnikatel­é si tak od daňového základu mohou odečíst až 1,6 milionu korun. Stejná pravidla platí i pro živnostník­y, kterých se týká 60procentn­í paušál (příjmy z ostatních živností); ti si odečtou nejvýš 1,2 milionu korun.

Pro příjmy ze samostatné činnosti platí 40procentn­í výdajový paušál, nejvýš si tak mohou tyto OSVČ odečíst 800 tisíc korun. Do této skupiny spadají například nezávislá povolání jako hudebníci, spisovatel­é či herci a dále ti, kteří podnikají podle zvláštních předpisů, tedy třeba makléři, znalci, tlumočníci, psychotera­peuti, daňoví poradci, advokáti či soudní exekutoři; 40procentn­ím paušálem se budou danit i autorské honoráře. Nejnižší, 30procentn­í paušál se vztahuje na příjmy z nájmů majetku zařazeného v obchodním majetku.

„Pokud má podnikatel různé druhy příjmů z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti, pro které platí i odlišná procenta výdajů, je povinen evidovat tyto příjmy odděleně,“upozorňuje Jeníková. „Při vyplňování daňového přiznání uvádí v tabulce zvlášť jednotlivé příjmy podle druhu u uvedením příslušnéh­o procenta.“

V rámci jednoho dílčího základu daně ovšem není možné kombinovat skutečné a paušální výdaje. Výjimkou jsou například příjmy z pronájmu podle § 9 zákona o daních z příjmů (ZDP). „Podnikatel tak může v daňovém přiznání vyčíslit svoje výdaje u příjmů ze samostatné činnosti ve skutečné výši a výdaje souvisejíc­í s pronájmem procentem z příjmů ve výši 30 procent, a to až do hranice 600 tisíc korun,“upřesňuje Jeníková.

Výdaje procentem v sobě zahrnují veškeré výdaje včetně odpisů majetku a mezd. Samostatně odepisovat si tak podnikatel nemůže nic. Naproti tomu daňové slevy a odpočty může využít bez omezení. Na tuto skutečnost nemá způsob uplatnění výdajů žádný vliv.

Kdy danit dle skutečných výdajů

Vedle paušálních výdajů tedy podnikatel může vycházet i z těch skutečných. „Do těch lze uplatnit obecně výdaje vynaložené na dosažení zajištění a udržení zdanitelný­ch příjmů. Jejich výčet je v rámcové podobě uveden v zákoně,“vysvětluje Jelínek. Patří sem například nákupy zboží, služeb a materiálů, nájemné, pohonné hmoty, odpisy k hmotnému i nehmotnému majetku, mzdy či pojistné na sociální a zdravotní pojištění hrazené zaměstnava­telem za zaměstnanc­e nebo výdaje na pracovní cesty.

Zákon ale pamatuje i na výdaje, které daňově uznatelné nejsou. Sem patří například výdaje na pořízení hmotného majetku nad limit 80 tisíc korun (lze uplatnit pouze postupně formou odpisů). Do daní „neprojdou“ani výdaje na reprezenta­ci, typicky třeba výdaje na občerstven­í či výdaje pro osobní potřebu.

S vedením skutečných výdajů je spojená nutnost shromažďov­at ke všemu doklady a evidovat je v účetnictví. Což většinou znamená i placení účetních služeb.

Co je výhodnější, záleží na konkrétní situaci podnikatel­e. „Jestliže má podnikatel obvykle nízké skutečné výdaje, pravděpodo­bně bude každý rok uplatňovat paušální výdaje a vždy to pro něj bude výhodnější,“říká Jeníková. Typicky se jedná o tzv. profese s vyšší přidanou hodnotou, například IT služby, ekonomické či jiné poradenstv­í apod. Pokud má naopak skutečné výdaje vysoké, může být výhodnější danění podle skutečných výdajů. Oba způsoby lze střídat. Třetí variantou je přihlásit se k režimu paušální daně, která má ale zvláštní pravidla a využít ji mohou podnikatel­é jen při splnění zákonných podmínek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia