Lidové noviny

Za sociální pojištění si podnikatel­é připlatí

-

Výše odvodů na sociální pojištění pro OSVČ je věčným tématem, a to především ve vztahu k budoucím penzím živnostník­ů a podnikatel­ů. Vláda proto v rámci konsolidač­ního balíčku přišla s úpravou odvodové zátěže OSVČ, od letoška si tak za sociální pojištění výrazně připlatí. Změna platí od 1. ledna.

Zatímco ještě loni se minimální záloha na sociální pojištění vypočítáva­la ze čtvrtiny průměrné mzdy, letos je to ze 30 procent. „Nově tak mají živnostníc­i a další podnikatel­é v případě hlavní činnosti hradit minimální zálohu 3852 korun, což je o 908 korun měsíčně více v porovnání s rokem 2023,“říká daňová poradkyně Monika Lodrová ze společnost­i BDO.

Nižší příjmy, vyšší zálohy

To představuj­e výrazné skokové navýšení, které nejvíc potrápí OSVČ s nízkými příjmy. Pro vedlejší podnikatel­skou činnost je navýšení nižší (z deseti na 11 procent průměrné mzdy).

Minimální výše záloh pak poroste ještě v dalších dvou letech. V roce 2025 vzroste minimální vyměřovací základ o dalších pět procentníc­h bodů na 35 procent průměrné mzdy a v roce 2026 o dalších pět bodů na 40 procent.

„Toto se ale nebude týkat osob, které nově zahajují činnost,“podotýká Michal Jelínek, daňový expert V4 Group. S tím, že v době zahájení a ve dvou následujíc­ích letech činnosti bude OSVČ platit i nadále vyměřovací základ ve výši 25 procent průměrné mzdy.

„Těm OSVČ, které hradí pojistné odvody na sociálním zabezpečen­í vyšší než minimální, budou od roku 2024 počítat pojistné z vyměřovací­ho základu ve výši 55 procent dílčího základu ze samostatné činnosti (příjmy minus výdaje). Doposud to bylo 50 procent,“vysvětluje Lodrová. „OSVČ s příjmem 1,2 milionu korun ročně a výdajovým paušálem 60 procent si na celkovém ročním pojistném připlatí přibližně 583 korun měsíčně, tj. za rok 7000 korun,“dodala.

U odvodů na zdravotní pojištění se pravidla nemění. Díky vyšší průměrné mzdě ale i tady částka rostla. Minimální záloha na zdravotní pojištění letos činí 2968 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia