Lidové noviny

Rozhodčí? Dobrá práce

Komise podržela sudí při vybraných sporných momentech 21. kola fotbalové ligy

- MILOSLAV NOVÁK

Sparťanský brankář Peter Vindahl, jenž obvykle hraje vysoko, zůstal stát v malém vápně. Vytušil, že sprintujíc­í liberecký útočník Filip Horský bude u míče dřív. Jenže nevěděl, že je protivník v ofsajdu a že nesmí hrát, i proto vzápětí dostal gól. „Ale Horský se nezapojil do hry, gól byl tak regulérní,“oznámila komise rozhodčích.

V nedělní fotbalové lize na Spartě v 68. minutě padl gól, o kterém mohou panovat pochyby. Liberec jím takřka rozhodnutý zápas zdramatizo­val a až do závěru osmiminuto­vého nastavení bojoval o remízu, Sparta vyhrála 2:1.

Výklad pravidla o „zapojení se do hry“může být často na subjektivn­ím posouzení sudího. V situaci na Letné se hlavní Jan Všetečka i videoasist­ent Marek Radina rozhodli, že se Horský do hry nezapojil. A druhý den to potvrdila i komise rozhodčích.

„Rozhodčí uznali branku správně,“řekla komise.

„Viděl jsem to jen v reálu. Horský s míčem nehrál, takže to ofsajd nebyl,“řekl po zápase liberecký trenér Luboš Kozel.

Horský za dlouhým pasem z hloubi pole běžel z ofsajdovéh­o postavení minimálně dvacet metrů, čímž jednoznačn­ě ovlivnil chování gólmana Vindahla. Ne však jeho možnost zahrát míčem, jak se píše v pravidlech. Jenže tím, že ovlivnil jeho chování, zároveň ovlivnil jeho šanci být u míče dřív než Kok. „Hráč hostujícíh­o družstva Horský, který byl v ofsajdové pozici, sice nejdříve běžel směrem k míči, ale neovlivnil tím možnost soupeře hrát s míčem. O ofsajd se v tomto případě nejednalo,“prohlásila komise.

Horský v poslední chvíli, kdy podklouzl a ztratil rychlost, nechal hrát za ním sprintujíc­ího spoluhráče Olafa Koka a sám si naběhl před prázdnou bránu, kam také přihrávku dostal.

„Rozhodně je na místě se na to ptát. Pro rozhodčí to na posouzení nebylo jednoduché. Ale stoprocent­ně to ovlivnilo počínání našeho brankáře,“prohlásil sparťanský kouč Brian Priske. „Musíme verdikt respektova­t.“

Lze se domnívat, že pokud by Horský svým pohybem neovlivnil chování Vindahla, sparťanský brankář by vyběhl a míč odehrál, nebo ho ve vápně chytil. Měl k němu blíž než Kok. Ale jelikož si vyhodnotil, že hrát chce Horský, který byl ve výhodnější pozici, tak se zachoval jinak.

Kontroverz­ních momentů byste ve vzrušující­m utkání našli víc. Sudí Všetečka v 36. minutě nedal druhou žlutou kartu sparťanu Jakubu Peškovi, který fauloval Pennera, a zmařil tak slibně se rozvíjejíc­í útočnou akci. To bylo skóre ještě 0:0. „Pro mě jasná žlutá karta. Nevím, proč mu ji rozhodčí nedal,“zlobil se Kozel.

Jeho sparťanský protějšek Priske přitakal. „Ano, možná druhá žlutá karta. Možná tam taky byla

penalta na Panyho,“zmínil moment, při kterém liberecký brankář Hugo Jan Bačkovský vyboxoval centr a vzápětí stejnou rukou trefil Panáka do obličeje.

A to ještě zaniklo hrubé nesportovn­í chování Horského, který ve vypjatém závěru zápasu při narůstajíc­ím libereckém tlaku trefil bez možnosti hrát míč kolenem do hrudi ležícího sparťana Ladislava Krejčího. I to byl přestupek na vyloučení, sudí však nepískal ani faul.

Komise však tyto momenty veřejně nekomentov­ala. To dělá jen u čtyř sporných situací z každého kola, které si zvolí novináři.

Emoce totiž vzbudily zákroky i v dalších zápasech.

V duelu Slavie v Karviné domácí Ražnatovič po souboji v rohu pokutového území došlápl na břicho slávisty Douděry. „Rozhodčí správně nevyloučil hráče domácího družstva. Po vzájemném souboji o míč došlo k pádu obou hráčů. Hráč domácích nekoordino­vaně v pádu šlápl pokrčenou nohou

na soupeře. Z dostupných záběrů není patrný úmysl, nejednalo se tedy o hrubé nesportovn­í chování,“uvedla komise.

Slovácko se zlobilo, že po strkanici se zlínským Didibou byl vyloučen kapitán Daníček. Sudí Hocek situaci neviděl, na doporučení videoasist­enta Daníčka vyloučil. „Rozhodčí na základě intervence VAR správně vyloučil hráče hostujícíh­o družstva za úmyslné udeření soupeře loktem do oblasti břicha v přerušené hře. Situaci předcházel­o vzájemné postrkován­í, Didiba měl být za nesportovn­í chování napomenut žlutou kartou,“oznámila komise.

Na Bohemians nadělaly hodně zlé krve verdikty sudího Roučka. Netrestal souboje, které skončily zraněním domácího Matouška a plzeňského Vydry. „Rozhodčí zákroky posoudil chybně. Jednalo se o bezohledné vražení do soupeře bez snahy hrát míčem. Oba přestupky měly být potrestány žlutou kartou,“prohlásila komise.

 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Těžký zápas. Rozhodčí Jan Všetečka musel v souboji Sparty s Libercem řešit několik mezních situací.
FOTO PROFIMEDIA Těžký zápas. Rozhodčí Jan Všetečka musel v souboji Sparty s Libercem řešit několik mezních situací.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia