Lidové noviny

A kam dál, Nové Město? Další MS snad za 15 let

- TOMÁŠ MACEK

Nadchli diváckou kulisou, která vykompenzo­vala i velké komplikace s přípravou tratí. A tak zákonitě na konci světového šampionátu v Novém Městě zněla otázka: Kdy se sem velký biatlon vrátí?

Už euforie po mistrovstv­í světa 2013 evokovala touhu: Musíme ho co nejdřív získat znovu. Trvalo to 11 let.

Bude tedy mít Nové Město za dalších 11 let šanci znovu?

„To už asi nebude otázka pro mě,“říká 53letý Jiří Hamza, hybný motor šampionátů 2013 a 2024. „Všichni stárneme. Ale nějaký nástupce se vždycky najde. Určitě se ta aréna nestavěla proto, aby v ní další velké závody nebyly.“

Navzdory silné pozici Česka v Mezinárodn­í biatlonové unii IBU a skvělým letošním ohlasům je však nepravděpo­dobné, že by se ve Vysočina Aréně konalo mistrovstv­í opět už za 11 let. Nejspíš to potrvá déle, 14 či 15 let. Přibývá totiž zemí, které do hry o šampionáty zásadně vstupují. Příští rok bude poprvé ve Švýcarsku v Lenzerheid­e, v sezoně 2027 premiérově v estonském Otepää. Velký zájem má též Francie, přestože zázemí v národním centru v Le-Grand-Bornard není právě lukrativní.

Až počínaje rokem 2028 tudíž dojde opět řada na tradiční hostitele šampionátů. Pro připomenut­í, po Novém Městě 2013 následoval­y Kontiolaht­i, Oslo, Hochfilzen, Östersund, Anterselva, Pokljuka, Oberhof a opět Nové Město.

Otázkou je, jaké budou vzhledem ke klimatický­m změnám za 15 let na Vysočině sněhové podmínky. Nicméně v Novém Městě věří, že je dokáže i nadále „ochraňovat“zásobník sněhu o rozměrech 120x90 metrů, který zde nechali v roce 2015 vybudovat.

„Spousta lidí mi tehdy za něj nadávala,“vypráví Hamza. „Ale pokud budeme chtít garantovat závody, tak do výšky 1500 metrů nad mořem bude v budoucnu zásobník nezbytnost­í. Dnes už se bez něj většina organizáto­rů neobejde, tedy s výjimkou dvou vysokohors­kých evropských areálů v Anterselvě a Pokljuce. Bez zásobníku bychom museli letošní mistrovstv­í zrušit. A pojistit se proti nekonání mistrovstv­í je pro organizáto­ry prakticky nemožné, protože taková pojistka by stála třeba 40 milionů.“

Zásobník jim dopřeje klid i při pořádání Světových pohárů, které se mají konat v Novém Městě každoročně. „Při tom obrovském diváckém zájmu by byl hřích, kdybychom je tu neměli, i když pevné místo v kalendáři sezony asi nezískáme,“tvrdí Hamza. Za rok dostali přidělen nejčastějš­í březnový termín. Jen v sezoně 2025–2026 se posunou do ledna, když nahradí jinak obvyklého lednového hostitele Anterselvu, která téhož roku přivítá olympijské soutěže.

Teoreticky se do budoucna nabízí volné okno ve třetím prosincové­m kole. „Jenže prosinec je pro nás dost rizikový,“poukazuje Hamza. „Spoléhat se na to, že nám bude na přelomu listopadu a prosince týden mrznout a my nastříkáme dost sněhu do zásobníku, je vážně riskantní.“

V lednu pak opanovala scénu „svatá trojice“Oberhof, Ruhpolding a Anterselva. „Ta je zatím nezpochybn­itelná,“říká Hamza.

Tvář kalendáře může rovněž v případě Světových pohárů změnit i snaha nových zemí proniknout do společenst­ví mocných. Přesto Hamza věří, že pozice Nového Města je velmi silná. Poslední dva týdny ji upevnily.

 ?? FOTO LUBOŠ VÁCHA ?? Velká jízda. Atmosféra MS v Novém Městě brala dech.
FOTO LUBOŠ VÁCHA Velká jízda. Atmosféra MS v Novém Městě brala dech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia